De Kogel schiet met scherp voor Go Ahead; kater voor Jong Ajax

Go Ahead Eagles - FC Dordrecht 3-0
Go Ahead besliste het duel met Dordrecht al in de eerste helft. Jeffrey Rijsdijk en tweemaal Leon de Kogel zetten de 3-0 op het scorebord en De Kogel had zelfs nog een hattrick kunnen maken, maar schoot voorlangs. Dordrecht kwam na de 2-0 beter in het spel, maar speelde dus een verloren wedstrijd. Trainer Harry van den Ham voerde een dubbele wissel door, maar die ingreep haalde weinig uit. Everon Pisas kreeg de beste mogelijkheid voor De Schapenkoppen, maar hij faalde oog in oog met Theo Zwarthoed en aan de andere kant had De Kogel het vizier voor de verandering niet op scherp staan. Het bleef dan ook bij 3-0 in De Adelaarshorst.

Sparta Rotterdam - Almere City FC 3-2
Sparta opende na een klein half uur de score: Mitchell Burgzorg leverde de bal in bij Roland Bergkamp en die kon vervolgens simpel binnenschuiven. Via een eigen doelpunt van Enzio Boldewijn werd het voor rust ook nog 2-0; aan de andere kant werd een treffer wegens buitenspel ten onrechte afgekeurd. Almere kwam in de tweede helft door een treffer van Norair Mamedov, op aangeven van Boldewijn, terug in de wedstrijd. De bezoekers uit Flevoland gingen weer helemaal geloven in een goed resultaat, maar Bergkamp scoorde uit een hoekschop de 3-1 en daarmee stelde hij de drie punten voor Sparta veilig. De 3-2 van Jason Oost kwam te laat.

SC Telstar - FC Volendam 1-1
De eerste kans in de wedstrijd was voor Volendam, maar Bert Steltenpool kopte net naast na een voorzet van Gyliano van Velzen. Aan de overzijde was het na een klein kwartier wel raak: Fabio Serrarens' van richting veranderde schot betekende de 1-0. Na een klein half uur miste Jack Tuyp een strafschop, maar op slag van rust liet Erik Schouten zien hoe het wel moest: 1-1. Hij mocht aanleggen na een handsbal van Thomas van den Houten. In de regen en harde wind van Velsen werd Volendam in het laatste kwartier van het duel steeds sterker, maar de beste kans was nog voor Telstar. Een slippertje van doelman Hobie Verhulst kon echter niet worden afgestraft.

FC Eindhoven - Fortuna Sittard 3-1
Alle doelpunten in het Jan Louwers Stadion vielen vrijdagavond in de tweede helft. In het eerste bedrijf kregen beide partijen enkele mogelijkheden; zo stuitte Roald van Hout na een klein kwartier op doelman Ferhat Kaya. Na een klein uur opende Fortuna Sittard de score: een corner kon niet worden uitverdedigd en daardoor kon Gökan Lekesiz scoren. FC Eindhoven toonde echter veerkracht en scoorde in het laatste kwartier driemaal: Anil Koç tekende met een volley voor de gelijkmaker, Tom Boere vond na een mooie beweging met zijn hak de verre hoek en Jinty Caenepeel bepaalde de eindstand op 3-1 in het voordeel van Eindhoven.

Achilles '29 - FC Emmen 1-2
Behoudens de zeges die de club boekte in het bekertoernooi viel er voor de fans van Achilles'29 erg weinig te genieten, de voorbije maanden. Vrijdag ging het op het allerlaatste moment weer mis. Aanvankelijk zag het er nog positief uit, want na een uur spelen werd de wedstrijd opengebroken, toen Thijs Hendriks de bal op de paal schoot en Jop van Steen de rebound verzilverde. Even tevoren had Boy van de Beek al de lat getroffen namens de thuisclub. Tien minuten voor tijd schoot invaller Rick ten Voorde het bezoek uit Drenthe terug tot 1-1 vanaf de strafschopstip (nadat Van Steen zijn tweede geel had gekregen) en in de slotseconden schoof Erixon Danso de winnende binnen.

Helmond Sport - Jong PSV 4-2
Aan de prima serie van de Eindhovense beloften (ongeslagen sinds 18 september) kwam vrijdagavond een einde. Helmond Sport won de ontmoeting met de provinciegenoot verdiend en kwam na bijna twintig minuten voor: Aleksandar Bjelica benutte een strafschop na hands bij Jong PSV en Gyrano Kerk schoot diagonaal de 2-0 tegen de touwen toen de rust in zicht kwam. In de tweede helft kwamen de talenten van PSV knap terug toen Steven Bergwijn in zeven minuten tijd twee keer scoorde, maar Helmond toonde veerkracht en dankzij de tweede van Kerk trok men de zege toch naar zich toe. Bjelica benutte nog een tweede strafschop en zette zo de eindstand neer.

Jong Ajax - MVV Maastricht 0-1
De talenten uit Amsterdam verslikten zich andermaal in een tegenstander uit Limburg: na het verlies tegen VVV-Venlo deed nu een debutant de Amsterdammers de das om. Andries Ulderink deed vooral een beroep op jonge spelers en gebruikte geen ervaren namen uit de selectie van Frank de Boer. Voor slechts driehonderd man (waarvan twintig uit Maastricht) bleef het bij 0-0 op De Toekomst: kansen waren er enerzijds voor Donny van de Beek, Robert Muric en Sam Hendriks, terwijl aan de overzijde Ricardo Ippel en Jordy Croux het doel van de thuisclub onder vuur namen. Bij het aanbreken van de blessuretijd hielp Thomas Verheijdt zijn team de drie punten bij zijn debuut als prof.

RKC Waalwijk - VVV-Venlo 2-1
RKC Waalwijk boekte vrijdag na zeven nederlagen weer eens een overwinning. De thuisploeg beperkte zich in de beginfase tot tegenhouden en tien minuten voor rust werd het opeens 0-1: Jonathan Opoku kopte raak uit een hoekschop. VVV-Venlo hoopte die voorsprong mee de kleedkamer in te nemen, maar Ismaïl Yildirim tekende na 42 minuten voor de gelijkmaker. Tien minuten na de verplichte onderbreking verscheen de 2-1 op het scorebord in het Mandemakers Stadion: Maikel Verkoelen kopte na een vrije trap raak. Torino Hunte kreeg in de slotfase nog een enorme kans op de gelijkmaker, maar faalde oog in oog met doelman Ralph Vos.