Ajax rekent ondanks gemiste kansen af met angstgegner

Ondanks een goed begin van PEC Zwolle en hier en daar wat speldenprikjes tussendoor, had Ajax de wedstrijd in de eerste helft al moeten beslissen. De Amsterdammers kregen meerdere grote kansen, maar waren bijzonder slordig in de afronding. Amin Younes en Viktor Fischer hadden in de eerste twintig minuten al voor een 0-2 voorsprong moeten zorgen, maar faalden. De Duitser stuitte van dichtbij op Kevin Begois, waar de Deen een lob voor een leeg doel verkeerde plaatste.

Het zou niet de laatste misser zijn van Fischer, die andermaal onderstreepte niet in grootse vorm te verkeren. Ajax had echter het geluk dat ook Begois niet zijn beste wedstrijd speelde. Acht minuten voor rust taxeerde de goalie van de thuisploeg een verre voorzet van Mitchell Dijks volledig verkeerd, waardoor Younes de bal bij de tweede paal simpel kon binnenschieten. Die 0-1 was dus meer dan verdiend, maar zal De Boer gezien het overwicht van zijn ploeg niet tot tevredenheid hebben gestemd.

Ajax hield de tegenstander namelijk in leven en ondervond daar in de tweede helft de gevolgen van. Met hernieuwde moed trok PEC Zwolle ten aanval, wat in de openingsfase na rust tot een aantal hachelijke situaties voor het Ajax-doel leidde. Zo zat Jasper Cillessen volledig mis bij een hoge voorzet en moest hij niet veel later zijn armen strekken na een goede poging van Stef Nijland. Ajax beperkte zich in die fase vooral tot tegenhouden en kwam amper van de eigen helft af.

Het offensief kostte de thuisploeg echter kracht, zo bleek gaandeweg het tweede bedrijf. In de laatste 25 tot 20 minuten greep Ajax weer voorzichtig het initiatief en werd de Zwolse dadendrang beteugeld. Met Vaclav Cerny als vervanger van Younes kregen de gasten een aantal mogelijkheden om de score alsnog verder uit te bouwen. Dat gebeurde vier minuten voor tijd: Thulani Serero, eveneens ingevallen, zette na goed werk van Lasse Schöne de 0-2 eindstand op het bord.