Promes: 'Ik denk niet dat ik veertig, vijftig miljoen euro waard ben'
Maandag, 25 januari 2016 om 14:19 • Gijs Freriks

Spartak Moskou hervat op 1 maart de competitie met een uitwedstrijd tegen CSKA Moskou en kan het onderlinge verschil dan tot vier punten verkleinen. Quincy Promes kijkt in een groot interview met R-Sport uit naar de stolichnaya-derby en laat zich ook uit over de situatie van het Nederlands elftal, de FIFA Ballon d'Or-verkiezing en de uitspraken die eigenaar Leonid Fedun over hem deed.

"Het wordt een grote wedstrijd. Het is een derby en dat soort duels is altijd belangrijk. Dit is voor ons hét moment om terug te komen in de titelstrijd. Ik kan echt niet wachten! Het wordt moeilijk, want CSKA is een sterke ploeg, maar als we ons goed voorbereiden, weet je het maar nooit wie er gaat winnen", aldus de 24-jarige Promes, die met tien doelpunten in achttien wedstrijden de topscorer van de Russische competitie is.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De zesvoudig Oranje-international lijkt na het vertrek van Yura Movsisyan (Real Salt Lake City) en Roman Shirokov (contract ontbonden) alleen nog maar belangrijker te zijn geworden voor de huidige nummer vier van de Premjer Liga. Spartak wil hem dan ook niet tussentijds laten gaan; eigenaar Fedun (foto, links) zei vrijdagavond tegen persbureau TASS bovendien dat er nog geen indrukwekkende aanbiedingen voor de flankspeler zijn binnengekomen.

"Het zijn geen aanbiedingen waarvan ik zeg: wow! En dan moet het gaan om bedragen van veertig, vijftig miljoen euro. Voor minder laten we Promes in de nabije toekomst niet gaan. Althans, dat zijn we niet van plan", sprak de vicevoorzitter van oliemaatschappij LUKOIL. Promes moet glimlachen om de teksten van de Rus: "Weet je: voetbal is gewoon een gekke wereld waarin spelers nu eenmaal dat soort bedragen kosten. Ik denk niet dat ik zoveel waard ben, nee. Maar dat zijn ook maar de bedragen die de mensen vragen."

"Ze vergelijken met andere spelers en baseren daar de prijzen op. Als dit mijn prijs is, dan is dat natuurlijk wel geweldig. Dat betekent dan dat ik veel voor Spartak heb gedaan. Het is een prijs die laat zien dat ik het goed doe, al is die waarschijnlijk niet erg realistisch. Ik weet dat clubs interesse in mij hebben, maar ken de details verder niet. Het is voor mij ook niet belangrijk. Het enige wat ik kan doen, is goed presteren voor Spartak. Het interesseert mij niet wat voor bedragen clubs uit bepaalde competities voor mij over hebben."

Hoewel Spartak vorig seizoen op een teleurstellende zesde plaats eindigde en zich dus niet plaatste voor Europees voetbal, beleefde Promes met dertien treffers wel een goed voetbaljaar. Met het Nederlands elftal ging het gezien de uitschakeling voor het EK echter een stuk minder voortvarend. "We waren niet goed genoeg. We wonnen onze wedstrijden niet en daardoor ging het mis. Voetbal gaat niet om de grootste namen. Het gaat erom dat je wint op de momenten dat je dat moet doen", aldus Promes, die niet weet of hij het EK nauwlettend gaat volgen.

"Waarom zou ik? Om nog gefrustreerder te worden? Ik had gewoon op dat toernooi kunnen staan, het EK had mijn eerste grote toernooi kunnen zijn. Het is pijnlijk, maar we moeten ermee omgaan. Misschien ga ik straks wat samenvattingen en doelpunten terugkijken, maar ik zal mij verder met andere zaken bezighouden. Het heeft bovendien geen zin om in het verleden te leven, je moet door. Mijn doel is om het WK in Rusland te halen. Ik moet daarom goed in vorm blijven en aan de bondscoach laten zien wat ik kan."

"Wie mijn beste vriend bij Oranje is? Memphis Depay. Ik spreek hem dagelijks. Het is jammer dat hij het niet zo goed doet bij Manchester United, maar hij vecht voor zijn plaats en ik weet zeker dat het goed komt. Soms moet je ook gewoon geluk hebben. Het is net zoals het weer: soms schijnt de zon, maar soms is het grauw. Het kan niet altijd goed gaan en mensen zullen je soms ook bekritiseren. Dat hoort nu eenmaal bij onze baan. Kijk naar Cristiano Ronaldo. Niet veel mensen mogen hem, maar hij is wel een van de beste voetballers in de wereld", gaat Promes verder.

De ex-speler van FC Twente en Go Ahead Eagles vertelt ten slotte dat hij Lionel Messi de terechte winnaar van de Ballon d'Or vond: "Ik ben een fan van hem. Eigenlijk zit het zo: ik houd van Messi en bewonder Neymar. Voor mij is hij gewoon de beste. Hij is van mijn leeftijd en speelt geweldig. Het is erg cool om te zien! Ik denk dat hij volgend jaar de Ballon d'Or wint. Het mooiste om te zien, is dat hij plezier heeft in het spelletje. Dat had Ronaldinho ook. Lachen op het veld. Dat is wat voetbal mooi maakt."

 
Premier League
 
Spartak Moskou
 
CSKA Moskou
 
FC Twente
 
Quincy Promes

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties