Hiddink behoudt ongeslagen status, Everton wint ondanks paal en lat

Watford - Chelsea 0-0
Chelsea is nog ongeslagen onder manager Guus Hiddink, maar om te voorkomen dat het seizoen in competitieverband als een nachtkaars dooft zullen the Blues wel wedstrijden moeten gaan winnen. In de Premier League komen de punten echter niet vanzelf en dat bleek ook weer in de uitwedstrijd tegen Watford, drie plaatsen hoger gerangschikt dan Chelsea. Watford was in de eerste helft de bovenliggende partij en the Hornets kregen een aantal prachtige kansen, maar Chelsea-keeper Thibaut Courtois bewees helemaal terug te zijn van zijn blessure. De Belg voorkwam met een aantal superreddingen een achterstand voor Hiddink en consorten.

Na de onderbreking hielden beide partijen elkaar in een ijzeren houdgreep. De ploeg die aan wilde vallen kreeg te maken met een inzakkende en compact verdedigende opponent. Er was geen doorkomen aan en het leek erop dat de maker van het eerste doelpunt ook de winnaar van de wedstrijd zou gaan worden. Chelsea zette in de slotfase wel aan, maar ex-PSV-keeper Heurelho Gomes hield zijn doel schoon bij pogingen van Branisla Ivanovic, Eden Hazard en Willian. Het bleef dan ook bij 0-0. Hiddink is sinds zijn herintreding bij Chelsea nog steeds ongeslagen.

Everton - Newcastle United 3-0
Newcastle United versterkte zich enorm in de winterse transfermaand, maar leed woensdagavond toch de derde nederlaag in de laatste vijf competitieduels. Op Goodison Park, de plek waar het vorig seizoen ook al fors onderuit ging, eindigde het in 1-0. Tom Cleverley kreeg al na vijf minuten een goede kans, maar Rob Elliot redde bekwaam voor Toon. Romelu Lukaku joeg een vrije schop maar net naast en kans nummer drie ging erin: Lennon kreeg de bal op de rand van de zestien en schoot al draaiend raak in de linkerhoek. Diezelfde Lennon was dicht bij een tweede goal, maar zijn schot werd geblokt en dus was het gevaar weer geweken.

Newcastle werd nauwelijks gevaarlijk in de eerste helft en Steve McClaren zette Rolando Aarons erbij aan het begin van de tweede helft. Tien minuten later maakte Henri Saivet plaats voor Aleksandar Mitrovic, maar de beste kansen waren en bleven voor de thuisclub. Eerst redde Elliot op een schot van Lennon en daarna mikte Arouna Koné naast. Ross Barkley dacht de 2-0 te maken voor the Toffees, maar rekende buiten doelman Elliot, die de bal tegen de lat duwde. Een nieuwe poging ketste via Jonjo Shelvey af tegen de lat en Barkley had daarna wéér geen geluk, want zijn vrije schop ging tegen de paal: het aluminium redde Newcastle zo drie keer in zes minuten.

In het half uur dat nog resteerde slaagde Newcastle United er niet in het beetje geluk dat de ploeg had tot nut te maken. Mitrovic kreeg een dot van een kans om (niet verdiend) de 1-1 aan te tekenen, maar volleerde naast. Ayoze Perez liet eveneens na om Everton af te straffen voor het meermaals niet afmaken van de kansen voor eigen publiek. Gelukkig voor de fans in Liverpool liep het goed af. Vijf minuten voor tijd beging Aarons een overtreding op Lennon en kreeg Everton (voor het eerst dit seizoen) een strafschop. Barkley, de man die tweemaal het aluminium teisterde, schoot raak en hielp zijn club in veilige haven. In blessuretijd benutte hij zelfs een tweede strafschop, à la Panenka.

Haalt Chelsea het 'linkerrijtje' in Engeland nog, denk je?