Jong PSV ruimer aan kop, doelpuntenfestijn in Oss, NAC en MVV klimmen

Jong PSV - FC Dordrecht 3-2
Coach Pascal Jansen kon weer een beroep doen op Siem de Jong, die vanaf het begin meedeed. Ook was er plaats voor een debutant op De Herdgang, te weten de zeventienjarige Armando Obispo. Na tien minuten brak PSV de score open en zorgde Pablo Rosario, in de zomer aangetrokken, met een schot van afstand voor de 1-0. Die voorsprong hield echter nog geen vijf minuten stand, want Michael Chacon scoorde net als vorige week en hielp FC Dordrecht terug in de wedstrijd.

Op slag van rust namen de Schapenkoppen zelfs de leiding via Jafar Arias, maar topscorer Sam Lammers van Jong PSV stond na rust op met twee goals en bezorgde zijn team de zege. Het waren alweer doelpunt nummer zeven en acht in zeven duels voor de aanvaller, die nadrukkelijk aan de deur klopt in Eindhoven. De thuisclub speelde het laatste half uur overigens wel met tien man na direct rood voor Dante Rigo, maar dat buitte FC Dordrecht niet uit.

MVV Maastricht - Jong Ajax 1-0
De nummers vijf en twee van de competitie hielden elkaar lang in bedwang, maar pas in de slotfase greep MVV de zege. Kansen waren er voor die tijd genoeg geweest voor beide teams: Emrullah Güvenç, Florian Loshaj en Luis Pedro konden het echter niet afmaken namens MVV en Abdelhak Nouri schoot in kansrijke positie naast bij Ajax. Met nog twintig minuten op de klok mocht Justin Kluivert, de zoon van Patrick Kluivert, zijn profdebuut maken in Maastricht en loste hij Vince Gino Dekker af. Het gaf Ajax echter niet de impuls die het nodig had en MVV bleef de beste kansen houden. Uiteindelijk groeide Joeri Schroyen vijf minuten voor tijd uit tot matchwinner.

RKC Waalwijk - NAC Breda 2-4
De Brabantse derby in het Mandemakers Stadion eindigde vrijdagavond in het voordeel van NAC. Voor de fans viel er voldoende te zien, want er vielen liefst zes goals in Waalwijk. Cyriel Dessers dacht halverwege de eerste helft voor 0-1 te zorgen, maar Reinold Wiedemeijer keurde de treffer af nadat RKC protesteerde en Wiedemeijer overleg had gepleegd met zijn assistent. Een kwartier later kwam de 0-1 er alsnog toen Mounir El Allouchi het met succes van veruit probeerde.

Met de rust in zicht kwam RKC echter terug tot 1-1 dankzij Pieter Langedijk, die een strafschop binnentrapte. Vroeg de tweede helft mocht Dessers alsnog legitiem juichen, toen hij raak schoot na een voorzet van Giovanni Korte. Opnieuw hield de voorsprong geen stand, want good old Fred Benson zorgde koppend voor 2-2. Uiteindelijk gingen de punten echter wél mee terug naar Breda, nadat Shane O'Neill binnenkopte uit een hoekschop van El Allouchi. Door Fisayo Adarabioyo werd het zelfs nog 2-4 ook en na twee remises op een rij valt er dus weer iets te juichen voor Marinus Dijkhuizen en zijn team.

Helmond Sport - VVV-Venlo 2-1
Onder het toeziend oog van bijna 2400 supporters in het Lavans Stadion kwam Helmond lange tijd niet tot scoren tegen VVV. Pas tien minuten voor het einde lukte het om de Venlose muur te doorbreken en was het Teije ten Den die van elf meter de ban brak. Meteen sloeg VVV ook toe aan de overkant, net als Helmond met een penalty. Vito van Crooij trapte via de lat raak en leek de eindstand op 1-1 te bepalen, maar dat was buiten Furghill Zeldenrust gerekend: hij hielp zijn team in minuut 87 nog aan de overwinning. De derde overwinning op een rij loodst Helmond Sport weer wat verder omhoog.

De Graafschap - FC Emmen 3-0
In de eerste paar maanden na zijn terugkeer moest Piotr Parzyszek nog even wennen in Doetinchem, maar dit seizoen doet hij het weer ouderwets goed. Met zijn zevende in zeven wedstrijden hielp hij De Graafschap vrijdag aan een 1-0 voorsprong tegen FC Emmen, dat onvoldoende oplette bij een hoekschop. De Drentse club, die vorige week thuis al verloor tegen Helmond Sport, wist zich niet terug te knokken en zag de achterstand na rust oplopen. Na een vrije schop van Mark Diemers benutte Anthony van den Hurk de rebound en drie minuten later gooide Alexander Bannink de wedstrijd echt op slot (3-0).

Achilles'29 - SC Telstar 1-2
Voor de fans van Achilles is het vooralsnog geen leuk seizoen. De club uit Groesbeek verloor al vijf van de eerste zes wedstrijden en nu ging het ook mis tegen Telstar, dat juist zijn vierde overwinning op rij in de wacht sleepte. In de eerste helft knalde Stefano Lilipaly zijn team vanuit een lastige hoek op voorsprong en tien minuten na rust maakte Guyon Philips zijn eerste treffer in dienst van de Witte Leeuwen. Een kwartier voor het einde klauwde Achiles zich wel terug in de wedstrijd met de 1-2 van Niek Versteegen, maar nog eens scoren lukte niet. De druk op coach Erik Meijers begint toe te nemen.

Fortuna Sittard - SC Cambuur 3-0
Fortuna Sittard greep in eigen huis al vroeg het initiatief en na een kwartier spelen stond het 1-0. Kamen Hadzhiev was het eindstation van een prima aanval van de Limburgers. SC Cambuur kreeg na een dikke vijfentwintig minuten twee kansen om de stand weer gelijk te trekken, maar Ricardo Kip en Sander van de Streek stuitten beide op doelman Leon ter Wielen. Fortuna voetbalde zich in de fase voor rust weer onder de druk uit en kwam met nog vijf minuten op de klok op 2-0, toen Roald van Hout uit een counter raak schoot. Cambuur probeerde in de tweede helft nog de aansluitingstreffer op het scorebord te krijgen, maar kwam niet dichter bij dan een schot van Martijn Barto, dat ruim over ging. Dries Saddiki besliste in blessuretijd de wedstrijd door de 3-0 binnen te schieten.

Almere City - FC Den Bosch 4-1
Almere City kon door een overwinning qua punten gelijk komen met FC Den Bosch, maar de eerste kans in de polder kwam op naam van de bezoekers. Brandon Robinson schoot na een dikke twintig minuten spelen via een verdediger naast. De thuisploeg pakte na de thee meteen het initiatief en Sven Braken werd de gevierde man. Hij schoot na tien minuten spelen eerst de 1-0 langs Heemskerk en was drie minuten later Bart Biemans de baas, waarna hij ook de 2-0 voor zijn rekening nam. De spits was ook betrokken bij de 3-0, toen zijn omhaal voor de voeten van Yener Arica belandde, die binnen tikte. Rick ten Voorde maakte er tien minuten voor tijd zelfs nog 4-0 van, voordat Jordy van Winden vlak voor tijd de eer redde voor Den Bosch.

FC Oss - FC Eindhoven 6-2
FC Oss en FC Eindhoven maakten van de wedstrijd in het Frans Heesen Stadion een waar spektakelstuk. Fries Deschilder maakte er al na ruim tien minuten uit een corner 0-1 van, maar lang kon hij niet van zijn doelpunt genieten. Fatih Kamaçi knalde de gelijkmaker twee minuten later in de kruising en nog geen tien minuten later stond het dankzij Tom Boere 2-1 voor de thuisploeg. Eindhoven rechtte echter snel de rug en zag Mart Lieder tien minuten voor rust profiteren van defensief geschutter bij Oss. Boere zorgde er echter met het hoofd voor dat Oss met een voorsprong de rust in ging, was vervolgens de aangever bij de 4-2 van Kamaçi en de spits maakte twintig minuten voor tijd van elf meter ook nog de 5-2. Via Richard van der Venne werd het zelfs nog 6-2.

FC Volendam - Jong FC Utrecht 2-2
FC Volendam kende met dertien punten uit zes wedstrijden een prima seizoensstart en ook tegen Jong FC Utrecht pakte de ploeg van Robert Molenaar het initiatief. Jack Tuyp zette zijn ploeg na ruim tien minuten op aangeven van Daniel van Son al op voorsprong. Volendam miste daarna een flink aantal kansen en betaalde na rust de rekening toen Kristoffer Peterson er op aangeven van Hamzha Boukhari meteen 1-1 van maakte. Tuyp dacht twintig minuten voor tijd met de 2-1 uit te groeien tot matchwinner, maar Volendam gaf de overwinning toch nog uit handen. Darren Rosheuvel mocht vijf minuten voor tijd aanleggen van elf meter en faalde niet, waarna Kees Kwakman ook nog met rood in kon rukken.

Zie jij Jong PSV als een serieuze kandidaat voor de titel in de Jupiler League?