Russische Mourinho graaft eigen graf
Door Koni078
Maandag, 7 november 2016 om 19:30 • Koni078Laatste update: 13:06

Ik schreef vijf jaar geleden een kritische clubexpert over de uitgewerkte magie van de Russische Mourinho Leonid Slutsky. De trainer van CSKA Moskou bleef vasthouden aan het buitenspelvalsysteem met oudgedienden Sergei Ignashevich en/of tweelingbroers Aleksei en Vasiliy Berezutskiy als centraal duo. Het leek mij toen het beste om Slutsky te laten gaan, maar sindsdien is hij zeven prijzen rijker en heeft hij ervaring opgedaan als bondscoach van Rusland, maar in zijn spelopvatting is hij helaas niks veranderd.

De 45-jarige oefenmeester zit inmiddels ruim zeven jaar bij De Legerclub, maar nog steeds kiest hij voor een systeem dat zijn spelers overduidelijk niet meer aankunnen. Het baart zorgen dat CSKA op Europees niveau 41(!) tegengoals op rij moest slikken, ondanks dat er met Igor Akinfeev een doelman staat die, mits hij in vorm is, tot een van de beste keepers van Europa gerekend kan worden.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Akinfeev is zelf deels verantwoordelijk geweest voor die tegentreffers, maar het probleem ligt meer bij de ouderwetse tactiek van Slutsky, die nog altijd gelooft in de Valery Lobanovskiy-methode. Die methode hield in dat het achterin goed dicht moet zijn. De hele defensie moet op één lijn staan als de tegenstander een diepe bal geeft, in de hoop dat de grensrechter vlagt voor buitenspel, terwijl de middenvelders en spitsen het spel moeten dicteren. Echter zijn de Berezutskiy's met hun 34 jaar en Ignashevich (37) al behoorlijk op leeftijd en nodig aan vervanging toe, want zodra de grensrechter niet vlagt, kan de spits direct doorlopen op Akinfeev omdat de defensie niet meer met ruimte in hun rug kan spelen.

Daarom zouden er eigenlijk versterkingen moeten komen, maar CSKA heeft op financieel gebied flink moeten inleveren. Voorzitter Evgeni Giner kan het voorlopig niet meer opbrengen om geld neer te leggen voor versterkingen. De reden daarvan is dat hij zijn geld heeft geïnvesteerd om zijn club een eigen thuisbasis te geven. De hernieuwde Arena CSKA heeft dit seizoen haar deuren, na zeven lange jaren wachten, eindelijk kunnen openen, maar Giner is nog altijd op zoek naar een sponsor dat geheel volgens het Arsenal-model wil investeren. Voorlopig heet het stadion nu dus de Arena CSKA, maar het is de bedoeling dat er een sponsor gevonden wordt dat voor altijd de naam van het stadion zal dragen, zoals Arsenal dat heeft met het Emirates Stadium.

De Armeytsy moeten het de komende jaren doen met huurlingen of transfervrije spelers die zich in de Russische competitie ruimschoots hebben bewezen, maar in het buitenland amper aan bod kwamen. Een perfect voorbeeld daarvan is Lacina Traoré. De 26-jarige spits wordt gehuurd van AS Monaco en behoorde in zijn periodes bij Kuban Krasnodar en Anzhi Makhachkala tot een van de betere spitsen van de Premjer Liga, maar bij de Monegasken kwam hij amper aan spelen toe en dat zie je terug in zijn spel, want zo scherp als hij toen was, is hij niet meer.

Traoré is dan ook het mikpunt van spot bij het CSKA-publiek. De fans storen zich mateloos aan de laksheid van de lange Ivoriaan en zien hem liever vandaag dan morgen terugkeren richting Monaco. Slutsky blijft echter vertrouwen houden in Traoré, want hij heeft altijd wel een moment waarop hij bij vlagen zijn klasse laat zien, maar dat gebeurt, ook in mijn ogen, veel te weinig.

De Russische Mourinho begint zijn krediet langzaamaan te verliezen bij de fans, die zijn laffe tactiek meer dan zat zijn. Volgens het bestuur is er echter nog helemaal niets aan de hand doordat CSKA nog altijd bovenin meedraait, maar wie de Koni goed volgt, weet dat de hoofdmacht al een tijdje 'ziek' is, want ook vorig seizoen was het spel niet om aan te zien, maar waren het Ahmed Musa, Akinfeev en Alan Dzagoev die het zieke CSKA op de been hielden en Slutsky een landstitel bezorgde.

Inmiddels is Musa vertrokken naar Leicester City, kampt Akinfeev met een vormcrisis en is Dzagoev geblesseerd. Daardoor blijft er van de huidige selectie niets meer over, terwijl je zou denken dat CSKA met spelers zoals Pontus Wernbloom, Bibras Natkho, Zoran Tosic, Aleksei Ionov, Georgi Schennikov en Mario Fernandes genoeg goede voetballers heeft die de kar kunnen trekken. Maar de huidige vierde plek in de competitie, met een achterstand van negen punten op koploper Spartak Moskou, en de wanprestaties in de Champions League bewijzen het tegendeel.

Slutsky gaat ten onder door zijn nobelheid om het kwakkelende nationale elftal van Rusland als bondscoach te willen redden, nadat het onder Fabio Capello geen kans meer leek te hebben om zich te kwalificeren voor het EK in Frankrijk. Het is Rusland onder hem weliswaar gelukt om zich te kwalificeren voor het EK, maar nadat Dzagoev door een blessure aan zijn middenvoetsbeen niet mee kon doen aan het EK, eindigde het toernooi alsnog in een fiasco.

Slutsky probeert zich nog altijd te revancheren voor dat mislukte toernooi, maar ik denk niet dat hij het tij nog kan keren, want ook zijn eeuwige loyaliteit naar de oudere groep van CSKA begint zijn gevolgen te vinden, want het zegt voldoende dat de huidige Russische bondscoach Stanislav Cherchesov geen beroep meer doet op Ignashevich terwijl hij bij de club wel iedere week aan de aftrap verschijnt.

Wat CSKA nodig heeft is een trainer die, zowel op Russisch als Europees niveau, tactisch sterk is, de juiste balans kan vinden in de selectie die er nu staat, zijn spelers optimaal fit krijgt en niet bang is om jonge spelers toe te passen, want dat doet Slutsky ook veel te weinig. De enige speler die onder hem echt doorgebroken is, is middenvelder Aleksandr Golovin, terwijl je zou denken dat als het geld er nog niet is dat je dan juist gebruik moet maken van meer jeugdspelers. Zeker als ze het in de Youth League beter doen dan het eerste in de Champions League.

Ik ben dan ook van mening dat het tijdperk Slutsky er al lang en breed op zit, maar het is als CSKA-supporter wachten tot het bestuur tot deze beslissing komt.

 
CSKA Moskou

Noot: Dit artikel is door een Clubexpert geschreven en niet door onze redactie. Clubexperts zijn lid van Voetbalzone en kenner van hun favoriete voetbalclub.
Meer Clubexperts
Meer Clubexperts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties