Kluivert gidst jonge Ajacieden in het kielzog van koploper VVV-Venlo

VVV-Venlo - FC Eindhoven 1-0
VVV-Venlo is de trotse koploper van de Jupiler League, maar met een behendige speler als Jinty Caenepeel is FC Eindhoven een tegenstander om rekening mee te houden. De bezoekers verstopten zich ook niet, al hadden ze geluk dat VVV-topscorer Johnatan Opoku het vizier niet op scherp had staan. Op slag van rust werd het grimmig en bij een van de opstootjes kreeg Eindhovenaar Fries Deschilder een rode kaart. VVV drong aan en na iets meer dan een uur zorgde NEC-huurling Joey Sleegers voor opluchting bij de koploper.

Fortuna Sittard - FC Den Bosch 0-4
Fortuna Sittard bivakkeert in de onderste regionen van de Jupiler League en de wedstrijd tegen FC Den Bosch was er een om snel te vergeten. Na 38 minuten stond het al 0-4: Niek Vossebelt schoot raak van afstand, Damiano Schet schoot raak, Emir Dautovic maakte een eigen doelpunt en Jordy van der Winden vond de korte hoek. Voor Fortuna Sittard was het vervolgens zaak een monsterscore te voorkomen en dat lukte, al zat een punt of een overwinning er natuurlijk geen moment meer in.

Helmond Sport - Jong Ajax 2-4
De talenten van Jong Ajax wisten dat ze de borst nat konden maken, omdat Helmond Sport een uitstekende periode achter de rug heeft en zo een ticket voor de play-offs om promotie pakte. Na een kwartier kwam de thuisploeg ook op voorsprong: na een fraaie aanval van de Helmonders werkte Ajacied Terry Lartey-Sanniez de bal in eigen doel. Het antwoord kwam snel en wel van Kluivert, die zijn tweede officiële doelpunt voor Ajax maakte. Kluivert combineerde fraai en veegde de bal in de onderhoek. Na dat doelpunt werd Ajax sterker en dat resulteerde in de 1-2, na rust, van Deyovaisio Zeefuik. Damil Dankerlui tekende vervolgens voor de derde Amsterdamse goal. Teije ten Den bracht de spanning nog terug, waarna Noussair Mazraoui aan alle spanning een einde maakte.

FC Volendam - FC Oss 3-1
Voor FC Volendam was het vooral zaak om het fenomeen Tom Boere, die al twintig keer had gescoord, aan banden te leggen. De spits van FC Oss kwam er in de eerste helft een aantal keer gevaarlijk uit, ware het niet dat keeper Hobie Verhulst een prima wedstrijd keepte in het doel van het Andere Oranje. Twee oudgedienden hielpen FC Volendam vervolgens over het dode punt: Kees Kwakman gaf een gave assist op Jack Tuyp (1-0). Clubtopscorer Kevin van Kippersluis verhoogde de marge in Volendams voordeel en Kwakman zette de kers op de taart. De 3-1 van Justin Mathieu was voor de statistieken.

FC Dordrecht - Achilles'29 3-0
Voor de degradatiekraker had trainer Eric Meijers van Achilles'29 flink ingegrepen: spelers als Mischa Boelens en Kenny Elders werden gepasseerd en Juanito Sequeira en Mart Raterink, die beiden lang geblesseerd waren, keerden terug in de basis. Ondanks alle wisselingen kwam FC Dordrecht even voor rust wel op voorsprong: Ibrahima Touré prikte binnen. Na de thee konden de ambities van het geplaagde Achilles'29 al helemaal de ijskast in: Alessio da Cruz rondde beheerst af voor de 2-0. Bij de bezoekers was de koek op en Alvin Daniels verergerde het leed.

NAC Breda - FC Emmen 3-1
De overtuigende zege was welkom, want de supporters van NAC waren het zat. Als gevolg van de slechte resultaten waren alle spandoeken afgeplakt: een stil protest van de aanhang. Cyriel Dessers, dit seizoen een lichtpuntje bij NAC, had slechts negentien nodig om zijn elfde seizoenstreffer bij te schrijven. Na een goede actie en dito voorzet van Giovanni Korte kon Dessers ongemoeid binnenkoppen. Kort na rust volgde ook de margeverdubbeling. Arno Verschuren kopte bij de eerste paal binnen na een hoekschop van Manchester City-huurling Brandon Barker. Het werd nog 3-1 nadat Youri Loen ontsnapte aan de Bredase achterhoede, maar de zege kwam niet meer in gevaar.

De Graafschap - Almere City 4-1
Door de schorsing van interim-trainer Jan Oosterhuis nam hoofd jeugdopleiding Dennis te Braak de honneurs waar op de Vijverberg. Onder de 'nieuwe' trainer ging het van een leien dakje. De eerste serieuze kans leverde dankzij Dean Koolhof meteen een doelpunt op voor de nummer zestien. Halverwege de eerste helft volgde de 2-0, nadat een afgeslagen corner via Koolhof bij de vrijstaande Youssef El Jebli terechtkwam. Bart Straalman bood Almere een uitgelezen kans om terug in de wedstrijd te komen, want hij beging in het zestienmetergebied een overtreding op Jeffrey Rijsdijk. Filip Bednarek pakte de penalty van Soufyan Ahannach echter. Uit de draai was Piotr Parzyszek aan de overzijde wel trefzeker; Rick ten Voorde deed nog wat terug namens Almere. Dankzij Mark Diemers, die de bal rustig kon inschieten, was het laatste woord toch aan De Graafschap.