Piano spelende spits rijgt hattricks aaneen: 'Ik hoop zoals Cavani te worden'
Zaterdag, 23 december 2017 om 23:46

Met pen en papier in de hand en tientallen scouts hijgend in de nek struint Voetbalzone wekelijks de internationale velden af. Wie zijn de sterren van de toekomst, welke talenten moeten absoluut in de gaten worden gehouden? Ons volgende doelwit: Umut Bozok, de piano spelende goalgetter van Nîmes Olympique.

Door Chris Meijer

Als kind had Umut Bozok één voorbeeld. Dat was niet Zinédine Zidane, Ronaldo, Rivaldo of Luis Figo. Nee, de jonge Umut keek met bewondering naar vader Bulut. Bozok senior was echter geen veel scorende spits of bikkelharde verdediger, maar een muzikant. Hij bespeelt de traditionele Turkse gitaar en inspireerde zijn zoon om ook muziek te gaan maken. Op zijn zevende begon Umut Bozok met piano spelen en uiteindelijk deed hij het conservatorium. Samen met zijn vader speelde hij jarenlang op Turkse bruiloften.

Momenteel is Bozok bezig om een stuk te componeren voor beIN Sports, iets waarmee hij geen haast wenst te maken. "Ik wil dat het perfect is, het moet niet zo zijn dat ze erover twijfelen. Het heeft geen haast daarom, het moet mooi zijn. Het heeft geen zin om tijd te verspillen aan iets dat niet goed gedaan is", zei de spits in gesprek met L’Équipe. Zaakwaarnemer Olivier Davo sprak tegenover Stadito zijn bewondering uit over zijn cliënt. "Hij is een hele goede pianist. Het klopt dat zoiets atypisch is voor een profvoetballer, maar Umut heeft meerdere ijzers in het vuur. Hij heeft veel kwaliteiten."

Behalve een getalenteerde pianist en een goede voetballer, heeft Bozok ook nog de zwarte band in karate. Voorheen deed hij mee aan de Franse kampioenschappen. "In de jeugd moest hij een aantal wedstrijden missen doordat hij ook aan karate deed. Hij kreeg het voor elkaar om muziek, voetbal en karate te combineren in zijn jeugd, hij organiseerde zijn leven op een hele knappe manier", herinnerde Mathieu Falize, die Bozok in de jeugd van FC Metz onder zijn hoede had, in gesprek met Stadito. Tegenover France Football gaf de aanvaller toe dat zijn andere kwaliteiten hem helpen in het voetbal. "De piano helpt me om te relaxen voor wedstrijden. Ik luister voor de wedstrijd vaak naar klassieke muziek. Het helpt me, net als karate, aan zelfcontrole, nieuwe focus op mijn prestaties en om me kritisch te maken op mezelf."

Als kind had Bozok maar weinig interesse voor de bal. "De eerste bal die ik kreeg, was een basketbal. Ik trapte er met mijn voeten tegenaan en schreef me uiteindelijk in bij een voetbalclub. Het voetbal was in eerste instantie een leuke vrijetijdsbesteding, het nam geen belangrijke plek in mijn leven in. Ik was niet zo getalenteerd en ook een beetje dik. Toen ik dertien of veertien was, begon ik mezelf meer te verfijnen. Ik begon in mezelf te investeren, omdat ik zag dat ik bepaalde kwaliteiten had", vertelde de jeugdinternational van Turkije zich tegenover L’Équipe. Zijn opa is een groot fan van Galatasaray en zodoende kreeg Bozok ook de liefde voor het voetbal mee. Hij groeide op in Saint-Avold, een dorpje vlakbij de Duitse grens. Bij Etoile Naborienne begon hij met voetballen, waarna FC Metz hem op vijftienjarige leeftijd wegkaapte.


"Er lag op een dag zoveel sneeuw, dat ik niet naar school kon. Ik bleef thuis en creëerde op FIFA mijn eigen personage, waarmee ik bij FC Metz speelde. Nog diezelfde dag belde FC Metz", herinnerde Bozok zich tegenover France Football. Als veel scorende spits maakt Bozok in de jaren daarna naam bij FC Metz. Hij maakte ieder seizoen minstens vijftien doelpunten. Lucas Toussaint, dit seizoen door FC Metz verhuurd aan Pau FC, speelde in de jeugd samen met Bozok: "Hij is een pure spits, altijd vastberaden om te scoren. Zelfs op de training. Hij is altijd hongerig naar meer doelpunten."

Ondanks dat Bozok doorstroomde naar de reserves en meetrainde met de profs, besloot FC Metz hem geen profcontract aan te bieden. Bij les Grenats was men ervan overtuigd dat de lat voor de spits te hoog zou liggen. Een bittere teleurstelling voor de perfectionist Bozok. "Het voelde alsof de club in me geloofde, ik trainde met de profs en het leek alsof ik me nergens zorgen over hoefde te maken. Daarom irriteerde het me dat ik weg moest, maar dat zijn de gevaren van profvoetbal", vertelde de aanvaller over de beslissing van FC Metz om hem te laten gaan. "Ik ben aardig vooruitgegaan sinds mijn vertrek, dus ik denk dat ze het wel bij het verkeerde eind hadden. Toch hoop ik dat FC Metz in de Ligue 1 blijft"

"Het was verbijsterend. Bij de profs hadden ze meerdere aanvallers. Maar als je een spits als Umut hebt, kan je het je best veroorloven om hem een contract aan te bieden. Het was een grote teleurstelling voor hem, omdat hij ervan uitging dat hij een profcontract zou tekenen. Hij had al een paar keer bij de profs meegetraind", zei Toussaint, die wel een profcontract kreeg bij FC Metz. Voor Bozok restte niets anders dan een zoektocht naar een nieuwe club. Boulogne-sur-Mer en Sedan waren geïnteresseerd en lieten hem een stage afwerken, maar treuzelden lang met het aanbieden van een contract. GS Consolat Marseille wilde eigenlijk een andere spits op proef nemen, maar die kwam niet opdagen. Zodoende kreeg Bozok een kans en tijdens de proefperiode maakte hij indruk. "Na een tijdje dacht ik eraan om die zomer te stoppen met voetballen."

"Ik had niet gedacht dat het zo goed zou gaan bij Marseille. Qua infrastructuur is de club niet zo groot. De club is een springplank voor jonge spelers", vervolgde Bozok. Hij maakte indruk bij Consolat Marseille, want de spits werd uiteindelijk met achttien doelpunten topscorer van de Championnat National. Bozok ging vorig jaar naar een wetenschapper en die vertelde hem dat hij moest trainen op een wedstrijddag. Om die reden ging hij altijd op de fiets zitten voor de wedstrijd en sindsdien speelde hij uitstekend. Op het derde niveau van het Franse voetbal werd Bozok vergeleken met Alexandre Lacazette, mede doordat beide spitsen veel trefzeker waren vanuit strafschoppen. "Maar ik neem mijn hoed af voor Lacazette. Het is moeilijk om vanuit een strafschop te scoren."


Zijn prestaties in de Championnat National bleven niet onopgemerkt en diverse clubs uit binnen- en buitenland namen contact op. De keuze van Bozok viel uiteindelijk op Nîmes Olympique, uitkomend in de Ligue 2. Ook bij les Crocos heeft de spits snel zijn draai weten te vinden, want hij maakte reeds vijftien doelpunten in achttien wedstrijden. Hij zorgde in de eerste competitiehelft al drie keer voor een hattrick en kan nu dus logischerwijs weer een stap omhoog maken. "Het doel is niet altijd om een hattrick te maken, het doel is om te winnen. Maar het is zeker geweldig hoe het nu loopt."

Volgens L'Équipe heeft Bozok een 'Uruguayaanse' manier van spelen en hij laat zich graag inspireren door Edinson Cavani en Luis Suàrez. "Qua motivatie en vastberadenheid zijn zij perfecte voorbeelden voor mij. Ik wil graag zoals hen worden", zei de spits, die inmiddels interesse zou genieten van zes clubs uit de Ligue 1 én Galatasaray. Igor Tudor, inmiddels ontslagen als trainer van Cimbom, bekeek videobeelden van de spits: "Hij is snel en maakt goed af. Hij kan een goed alternatief vormen voor Bafétimbi Gomis en Eren Derdiyok. Aangezien hij de Turkse nationaliteit heeft, kan het een goede investering voor de toekomst zijn."

Een winterse transfer lijkt echter uitgesloten. "Ik wil het seizoen afmaken bij Nîmes. Zij hebben mij de kans gegeven om me te laten zien. Het gaat goed nu, ik maak veel doelpunten. Het enige dat ik nu kan doen, is hard blijven werken en proberen om doelpunten te blijven maken", sprak de alleskunner, die overigens ook oppermachtig zou zijn in FIFA 18. Momenteel werkt hij hard om ook de beste te worden in het Franse kaartspel Coinche en Jeu de Boules. "Ik wil sterk zijn en zo krijg ik dat voor elkaar."

Naam: Umut Bozok
Geboortedatum: 19 september 1996
Club: Nîmes Olympique
Positie: spits
Sterke punten: afwerken, snelheid, techniek

 
Meer video's
 
Ligue 2
 
Nimes Olympique

Poll
Zie jij Umut Bozok volgend seizoen al in de Ligue 1 spelen?
Ja
Nee
Ik ken hem niet goed genoeg
Meer nieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties