'We hebben het in Nederland gewoon te goed: een maatschappelijk probleem'
Dinsdag, 2 januari 2018 om 23:37

Job Dragtsma is terug in Nederland. De 62-jarige Alkmaarder werkte van maart tot november als technisch adviseur bij La Academia Puerto Cabello om bij die tweedeklasser uit Venezuela de jeugdopleiding te structureren. Dragtsma gaf onder meer advies bij het eerste elftal en organiseerde cursussen voor de trainers van de vereniging. Dragtsma spreekt van een ‘geweldige ervaring’.

De voormalig trainer van onder meer FC Inter Turku en Jong AZ vertelt dat er in Venezuela heel anders getraind en gevoetbald wordt dan men in Nederland gewend is. "Meer emotie en meer passie. Het is intuïtiever en daardoor zijn de spelers moeilijker aan te sturen. Het beste zou zijn als je in de jeugdopleiding een manier van spelen ontwikkelt en die verfijnt, maar dat de spelers wel hun eigen mentaliteit en passie behouden. Dat is de juiste combinatie."

Wedstrijden in de Venezolaanse competitie zijn volgens Dragtsma ‘complete veldslagen’: "In de goede zin van het woord. Winnen is ontzettend belangrijk. In Nederland is de manier van spelen vaak wel duidelijk, maar is dat willen winnen vaak verwaterd." Qua mentaliteit kunnen Nederlandse (jeugd)voetballers wel wat leren van de leeftijdsgenoten uit Venezuela, maar ook van spelers uit de omringende Zuid-Amerikaanse landen, vindt Dragtsma.

"Je ziet dat spelers in Zuid-Amerika minder snel opgeven (…) Ze gaan tot de bodem, geven nooit op. Dat is méér aanwezig dan in Nederland." Dragtsma spreekt van een ‘maatschappelijk probleem’: "We hebben het hier gewoon te goed. Voor jeugdspelers vaak alles geregeld, maar in landen zoals in Venezuela is het een kwestie van overleven. Die spelers, maar ook voetballers uit Afrika, doen echt alles om te slagen. In Nederland, en dan bedoel ik natuurlijk niet álle spelers, is die prikkel om te overleven vaak minder aanwezig."

Het volledige interview met voetbaltrainer Job Dragtsma, waarin hij vertelt over zijn ervaringen in Finland en Venezuela, over de voedselpolitiek van president Nicolás Maduro en over zijn toekomstplannen, verschijnt woensdag op deze website.

 
Meer video's
 
Nederland
 
Job Dragtsma

Poll
Is mentaliteit 'te trainen'?
Ja
Nee
Deels
Meer nieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties