'De realiteit is dat Ajax helemaal niets is opgeschoten, in geen enkel opzicht'
Maandag, 16 april 2018 om 09:00

Ajax verloor zondagmiddag betrekkelijk kansloos in Eindhoven en zag PSV dankzij een 3-0 overwinning de landstitel veiligstellen. De ochtendkranten zijn niet mild voor de Amsterdammers en stellen dat de ploeg van trainer Erik ten Hag vernederd werd in het Phillips Stadion. De directie van Ajax wordt overwegend aangewezen als schuldige voor de mislukte titelrace.

"Directeur Van der Sar verbond zijn functioneren in de winterstop rechtstreeks aan de 'progressie' die onder de nieuwe trainer Ten Hag geboekt moest worden. Maar de harde realiteit is dat Ajax sindsdien helemaal niets is opgeschoten, in geen enkel opzicht", concludeert het Algemeen Dagblad. De krant stelt verder dat de Amsterdammers ‘gefrustreerd en verdwaasd’ het feest van PSV beleefden.

Meer: ‘Ik stond rechtsback en denk dat ik me bij Ajax op die positie moet focussen’ | Ten Hag neemt 26 spelers mee naar Engeland; Schöne sluit aan

"Een nederlaag voor de eeuwigheid. Het grootste bewijs van de ultieme vernedering is er na afloop. Te zien in de holle blikken van Klaas-Jan Huntelaar, Lasse Schöne en Donny van de Beek", vervolgt het dagblad. "Gekleineerd, afgedroogd. Zoekend naar woorden om deze afgang te verklaren, terwijl de PSV'ers even verderop ererondes lopen met de schaal. De Ajacieden willen weg hier, zo snel mogelijk de bus in. Weg van die geur van champagne."

Ook de Volkskrant spreekt van ‘slechte verliezers’, waarbij mede gedoeld wordt op het gedrag van de meegereisde Amsterdamse supporters. "Na de 3-0, op het moment dat de afgang compleet was, ontstaken supporters van Ajax vuurwerk in hun vak. Ze gooiden ook pijlen naar beneden, waar aanhangers van PSV stonden, en zochten zelf een veilig heenkomen. Het was een bijna symbolische actie voor de club: vuurwerk op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment", schrijft de krant, die het seizoen 'volledig mislukt' noemt.

Als oorzaak wordt de ‘roekeloze actie’ van Overmars en Van der Sar aangehaald, die trainer Marcel Keizer in december besloten te vervangen door Ten Hag. "Juist op het moment dat verbetering in het spel zichtbaar was. Nadat Keizer zo waardig was omgesprongen met het noodlot dat middenvelder Nouri had getroffen. De voorsprong van PSV is sinds Ten Hags aanstelling verdubbeld en Ajax maakt een angstige, weinig geïnspireerde indruk."

De Telegraaf laat zich ook bijzonder kritisch uit over de beslissing van Overmars en Van der Sar, omdat Ten Hag zich met zijn defensieve instelling en lange wedstrijdbesprekingen niet populair heeft gemaakt bij de spelers van Ajax. Volgens de krant hebben Overmars en Van der Sar hun huiswerk niet goed gedaan. Ten Hag is er volgens Trouw tevens niet in geslaagd om een hecht team te creëren, in tegenstelling tot PSV.

"Aan het einde van PSV-Ajax wordt het contrast nog één keer uitgebeeld. De thuisclub, spelend in een hartstochtelijk ambiance, blijft negentig minuten lang bij elkaar en Ajax valt langzaam uit elkaar", concludeert het dagblad. "Letterlijk en figuurlijk, want Nicolás Tagliafico (hij krijgt een tweede gele kaart na een overtreding op Hirving Lozano) en invaller Siem de Jong (te laat in een duel met Santiago Arias) mogen vroegtijdig naar de kant met een rode kaart."

 
Eredivisie
 
Ajax
 
PSV
 
Lasse Schöne
 
Donny van de Beek

Poll
Vind jij dat Edwin van der Sar en Marc Overmars hun conclusies moeten trekken?
Ja, allebei
Alleen Van der Sar
Alleen Overmars
Nee, beide niet
Meer nieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties