'Van der Sar moet vrezen voor baan; Overmars blijft buiten schot'
Dinsdag, 17 april 2018 om 07:13

Edwin van der Sar staat onder zware druk bij Ajax. Binnen de vereniging Ajax wordt openlijk gesproken over de verschillende missers van de algemeen directeur van de Amsterdammers. Eerder was het voormalig penningmeester Arie van Os die al openlijk zijn twijfels uitsprak over Van der Sar, maar nadat de landstitel afgelopen zondag naar PSV ging, is de oud-international nog meer onder vuur komen te liggen. De kritiek is zo hevig dat – indien Van der Sar zelf niet opstapt – hij tijdens het beoordelingsgesprek aan het einde van het seizoen een ‘zware dobber’ krijgt om te overleven als algemeen directeur, zo schrijft De Telegraaf dinsdag.

Ajax ging zondag in het Philips Stadion hard met 3-0 onderuit en na die wedstrijd is de kritiek op Van der Sar aangezwengeld. Na speelronde 34 staat het beoordelingsgesprek van Van der Sar met de raad van commissarissen en de bestuursraad gepland en dan zal de algemeen directeur het vuur aan de schenen gelegd krijgen. Hij zal zich dan moeten verdedigen over de ‘affaires Jonk en Bosz’ en de aanstelling van Marcel Keizer, die eind vorig kalenderjaar op straat werd gezet.

Meer: Update: Ajax en Dennis Bergkamp eindelijk van elkaar verlost

Vertrek Bosz nog steeds een thema
"Het vertrek van hoofdopleidingen Wim Jonk, medeverantwoordelijk voor het klaarstomen van Matthijs de Ligt, Justin Kluivert, Donny van de Beek, Carel Eiting en (eerder) Abdelhak Nouri, wordt binnen de vereniging nog altijd als bijzonder jammer én onnodig ervaren", zo valt er in de krant te lezen. Ook het vertrek van Peter Bosz is nog altijd een thema. Hij vertrok naar Borussia Dortmund nadat Van der Sar en Dennis Bergkamp de eisen van de trainer niet wilden inwilligen.

Ook de aanstelling van Keizer en zijn snelle ontslag wordt een discussiepunt. Dat geldt ook voor de aanstelling van assistent-trainer Aron Winter. Van der Sar achtte hem niet goed genoeg als trainer voor Ajax Onder-19, maar besloot hem vanwege zijn doorlopende contract wel bij de hoofdmacht te posteren. Daarnaast wordt er gerept over andere missers, zoals de vorig jaar slecht georganiseerde reis naar Stockholm voor de Europa League-finale tegen Manchester United, de chaos bij de kaartverkoop en het zwakke optreden van Van der Sar bij de Algemene Vergadering van Aandeelhouders en op een sponsorbijeenkomst.

Daarnaast zal Van der Sar zich moeten verantwoorden over het vertrek van clubicoon Bergkamp. "Van der Sar wordt eveneens zwaar aangerekend dat Ajax ondanks veruit de hoogste begroting voor het vierde jaar op rij geen kampioen is geworden. Dat Van der Sar nu de kop van Jut is, komt doordat hij in januari spreekwoordelijk zijn hoofd in de strop hing door te stellen dat hij zichzelf zeer kritisch gaat evalueren als onder Erik ten Hag de titel óf progressie uitbleef."

Overmars hoeft niet te vrezen
In tegenstelling tot Van der Sar blijft directeur voetbalzaken Marc Overmars volgens het dagblad volledig buiten schot. "Hij beloofde Ten Hag minimaal zo lang te blijven als de trainer en is verantwoordelijk voor de samenstelling van de (gemankeerde) selectie. Kennelijk wegen het aankopen van André Onana, Davinson Sanchez, David Neres, Frenkie de Jong, Nicolás Tagliafico, Klaas-Jan Huntelaar, Riechedly Bazoer, Kasper Dolberg, Amin Younes en Hakim Ziyech, plus het binnenhalen van tientallen miljoenen euro’s met uitgaande transfers zwaarder." Doordat Overmars zich hard maakte voor het aanblijven van Bosz en tegen de komst van Keizer als hoofdtrainer te zijn, staat hij er beter op binnen de vereniging.

Interview | Van der Sar vertelt over de ontwikkeling van Matthijs de Ligt
 
Meer video's
 
Eredivisie
 
Ajax
 
Dennis Bergkamp
 
Peter Bosz
 
Edwin van der Sar

Poll
Edwin van der Sar moet opstappen als algemeen directeur van Ajax
Ja
Nee
Meer nieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties