Robbemonds revolutie zorgt voor meer vermaak, maar is het spel ook beter?
Zondag, 6 mei 2018 om 12:11

Toen Erwin van de Looi na aanhoudende kritiek van de fans op 8 maart besloot op te stappen, hoopten fans op een schokeffect. Maar dat Reinier Robbemond zijn team naar vier overwinningen in zeven wedstrijden zou leiden zal geen enkele Willem II-fan hebben durven dromen.

Analyse op basis van statistieken van en door Opta.

Robbemond kan zelfs de tweede trainer ooit worden met vijf zeges in de eerste acht Eredivisie-duels als eindverantwoordelijke van Willem II, na Jan Reker in 1991/92. In de stand sinds 8 maart, de dag dat Robbemond het stokje van Van de Looi overnam, staat Willem II knap vijfde.

Toch betrof de kritiek op Van de Looi niet eens zozeer de resultaten (Willem II stond als nummer vijftien immers vijf punten boven de streep), maar het spel. Werd het voetbal onder Robbemond dan zoveel levendiger?

Kijkend naar goals voor en tegen is dat zeker het geval. Onder Van de Looi vielen er gemiddeld 3,15 goals per wedstrijd, onder Robbemond werd dit 3,85. En positief genoeg werd dit verschil vooral gemaakt in de goals voor-kolom. Als we echter kijken naar Expected Goals* dan is Willem II verdedigend toch ook een stuk kwetsbaarder en heeft Robbemond met zijn ploeg ook wel iets meer geluk gehad dan Van de Looi.

Hoe dicht die dingen soms bij elkaar liggen bleek afgelopen weekend maar weer, toen Willem II op basis van Expected Goals de minste kansen creëerde (0,6) sinds de aanstelling van Robbemond, maar één schot op doel loste en ondanks 2,6 Expected Goals tegen (en negen schoten op doel tegen) toch de nul hield.

*Expected Goals is een statistiek waarbij de kwaliteit van de schoten gewogen wordt aan de hand van vergelijkbare situaties uit het verleden. Extra uitleg van Expected Goals is te vinden in deze video.

 
Eredivisie
 
Willem II
 
Erwin van de Looi
 
Reinier Robbemond

>
Eredivisie
Willem II
2
2
Vitesse
Zondag, 6 mei 2018 om 14:30
Meer OPTA Facts
   
09:15
09:15
Feyenoord moet hopen op Toornstra en Berghuis in zoektocht naar ommekeer
24
   
08:37
08:37
Community Shield: Gaat ook Manchester City als landskampioen onderuit?
14
   
17:10
17:10
Johan Cruijff Schaal: Feyenoord maakt jacht op reeks uit 2003
53
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties