Eredivisie-uitblinker Sergio Padt, een stabiele factor bij FC Groningen
Zondag, 6 mei 2018 om 08:03

Met nog één speelronde te gaan in de Eredivisie heeft enkel Heracles Almelo (227) meer schoten op doel te verduren gehad dan FC Groningen (211), en tenzij Heracles ongelooflijk uithaalt tegen Sparta Rotterdam (206), blijft dit ook zo. Gek genoeg vertaalt het hoge aantal schoten op doel tegen zich niet in een hoog aantal tegendoelpunten bij FC Groningen.

Analyse op basis van statistieken van en door Opta.

Waar Sparta meer incasseerde dan elke andere ploeg (70) en Heracles (62) ook qua tegentreffers bij de onderste drie staat, hebben slechts zes teams minder goals te verwerken gehad dan de noorderlingen (50 doelpunten tegen). Is het dan zo dat de tegenstanders van FC Groningen van slechte locaties schieten in verhouding tot de concurrentie? En dat de doelpogingen dan makkelijker te stoppen zijn?

Op basis van Expected Goals op Doel Tegen* lijkt dat ook niet het geval, zie bovenstaande tabel met de vijf teams die de beste kansen tegen kregen. Het grote verschil bij FC Groningen staat in het doel zelf. Sergio Padt wist dit seizoen doelpogingen tegen te houden die bij elkaar gelijk staan aan bijna twaalf doelpunten ten opzichte van de gemiddelde keeper. Daarmee is Padt in deze categorie de meest succesvolle keeper, gevolgd door Robert Zwinkels van ADO Den Haag en PSV’s vaste doelman, Jeroen Zoet.

Als we het in plaats van absoluut relatief bekijken, dan scoort de doelman ook het best. Zijn prestaties zijn negentien procent beter dan er gemiddeld verwacht wordt. Tegen PSV is het voor Padt zaak om deze lijn door te trekken en de doelman heeft goede herinneringen aan de Eindhovenaren: Vorig seizoen wist hij in speelronde 33 thuis tegen PSV (1-1) liefst twaalf reddingen te verrichten, een gedeeld persoonlijk record voor Padt in een Eredivisie-duel.

*Expected Goals is een statistiek waarbij de kwaliteit van de schoten gewogen wordt aan de hand van vergelijkbare situaties uit het verleden. Extra uitleg van Expected Goals is te vinden in deze video. Bij Expected Goals op Doel Tegen wordt er gekeken naar enkel de schoten op doel tegen, om de moeilijkheid van de te verwerken schoten door een keeper te meten.

 
Eredivisie
 
FC Groningen
 
Jeroen Zoet
 
Sergio Padt
 
Robert Zwinkels

>
Eredivisie
PSV
0
0
FC Groningen
Zondag, 6 mei 2018 om 14:30
Meer OPTA Facts
   
09:15
09:15
Feyenoord moet hopen op Toornstra en Berghuis in zoektocht naar ommekeer
24
   
08:37
08:37
Community Shield: Gaat ook Manchester City als landskampioen onderuit?
14
   
17:10
17:10
Johan Cruijff Schaal: Feyenoord maakt jacht op reeks uit 2003
53
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties