VZ telt af - Bondscoach wil nieuw trainingsregime: 'Spanje loopt 60 jaar voor'
Woensdag, 16 mei 2018 om 23:40

Het WK in Rusland gaat op 14 juni van start met een wedstrijd tussen het gastland en Saudi-Arabië. Voetbalzone telt met een serie van dertig artikelen af naar het begin van het eindtoernooi, met vandaag aandacht voor de Carlos Queiroz, de bondscoach die het Iraanse regime trotseert om meer middelen voor zijn ploeg te krijgen.

Door Robin Bruggeman

Spelers als Alireza Jahanbakhsh, Ashkan Dejagah, Sardar Azmoun en Reza Ghoochannejhad van respectievelijk AZ, Nottingham Forest, Rubin Kazan en sc Heerenveen gelden als de grootste blinkvangers van de nationale ploeg van Iran, dat zich vorig jaar voor de eerste keer in de geschiedenis voor twee achtereenvolgende WK’s wist te plaatsen. Wie de selectie van Team Melli er echter bij pakt ziet echter niet alleen Europese ploegen op de lijst staan, aangezien een deel van de internationals zijn brood verdient bij Persepolis, Zob Ahan, Estaghlal, Padideh, Sepahan en Saipa.

Het niveau van de Iraanse competitie laat echter te wensen over, zo stelde bondscoach Queiroz in maart na de oefenwedstrijden tegen Tunesië (0-1 nederlaag) en Algerije (2-1 winst). Het land is op het WK ingedeeld in een poule met Marokko, regerend Europees kampioen Portugal en Spanje, de wereldkampioen van acht jaar geleden. De Portugese keuzeheer van het land nam na de laatste oefeninterlands geen blad voor de mond over de kansen die hij zijn ploeg toedicht: "Het zal jullie misschien verrassen of zelfs shockeren, maar deze twee wedstrijden hebben duidelijk gedemonstreerd dat we op het gebied van snelheid en duelkracht nog lang niet klaar zijn voor het WK."

Alireza Jahanbakhsh geldt als een van de belangrijkste spelers bij Iran.

"Ik weet dat sommige mensen dit niet willen horen, maar dat kan me niets schelen. Er is een manier om dit voor elkaar te krijgen, om de spelers in een speciale omgeving bij elkaar te brengen en een trainingsprogramma af te laten werken. Het is nu tijd om knopen door te hakken, morgen zal het te laat zijn. De nationale beker, competitie, zelfs de Aziatische Champions League zal niet genoeg zijn voor onze lokale spelers. Iedereen die zegt van wel is een leugenaar. Als we dit niet doen maken we geen enkele kans op het WK. Vijftig procent van de spelers van het nationale team spelen en trainen in Iran. Het is nu aan de voorzitter van de voetbalbond, de voorzitters van de clubs en de Minister van Sport om een beslissing te nemen. Wat is belangrijker, de nationale competitie of het WK?"

"Wat verwachten jullie van de wedstrijd tegen Marokko, een dansje? Denken jullie dat we een wals gaan dansen tegen Portugal of Spanje? Nee, het zal geen opera worden, het wordt rock ‘n’ roll, we zullen veel moeten springen en vechten. Landen als Portugal en Spanje liggen op voetbalgebied veertig, vijftig of zestig jaar voor op Iran. Of dit grote verschil in zo’n korte tijd goedgemaakt kan worden? Nee, de enige manier is om onszelf op z’n minst een beetje voor te bereiden. We hebben spelers nodig die snel en sterk zijn en schouderduels kunnen winnen. Onze verdedigers moeten in staat zijn om tien keer met Cristiano Ronaldo mee te springen, anders maken ze geen schijn van kans", was Queiroz duidelijk tegenover AFP.

De 65-jarige oefenmeester, die eerder onder meer werkzaam was als assistent van Sir Alex Ferguson bij Manchester United, een jaar trainer was van Real Madrid en al bondscoach was van Zuid-Afrika en zijn geboorteland Portugal, zwaait sinds 2011 de scepter bij Iran en geniet door de kwalificatie voor de WK’s van 2014 en 2018 enorme populariteit in het land van de ayatollahs. De kwalificatie voor het eindtoernooi van dit jaar verliep bijzonder voorspoedig voor de Iraniërs die tot de tiende en laatste wedstrijd in de poule niet verloren en ook geen doelpunt tegen kregen.

Quieroz is echter niet tevreden met de middelen die hij tot zijn beschikking heeft en deinst er ook niet voor terug om die mening te ventileren in het voetbalgekke land. Iran bereidde zich voor op het WK met oefenwedstrijden tegen sparringpartners als Togo, Panama, Venzuela, Syrië, Turkije en Sierra Leone, terwijl Japan, Zuid-Korea, Saudi-Arabië en Australië, concurrenten in de Aziatische kwalificatiereeks, aantraden tegen Brazilië, België, Italië, Duitsland en Colombia. Dit verschil verleidde de Portugese oefenmeester er toe te stellen dat de grote Aziatische landen, in tegenstelling tot zijn Iran, over World Cup creditcards beschikken en zich zodoende veel beter voor konden bereiden op de uitdagingen van het toernooi.

De bondscoach staat in Iran echter ook bekend om zijn opvliegende karakter, waardoor zijn uitspraken meestal met een korreltje zout worden genomen. Het is niet de eerste keer dat hij kritiek heeft op de gang van zaken rond de nationale ploeg en het is ook niet de eerste keer dat hij het aan de stok krijgt met vertegenwoordigers van de clubs uit het land. Begin vorig jaar diende hij zelfs nog zijn ontslag in nadat hij publiekelijk botste met Branko Ivankovic, zijn voorganger bij de Iraanse nationale ploeg en tegenwoordig trainer van topclub Persepolis. Queiroz wilde in de aanloop naar de cruciale kwalificatiewedstrijden tegen Qatar en China een speciaal trainingskamp beleggen, wat weer de voorbereiding van Persepolis voor een duel in de Aziatische Champions League overhoop gooide.

Ivankovic stelde dat het Queiroz’ verantwoordelijkheid zou zijn als zijn ploeg werd uitgeschakeld in de eerste ronde, waarna de bondscoach bij de Iraanse voetbalbond aangaf het voor gezien te houden: "Ik mag mij niet in de positie bevinden dat een zekere heer in Iran mij beledigt en aanvalt en de voetbalbond er niets tegen doet. De fans tellen niet mee in Iran en de resultaten ook niet. Er is een aantal mensen dat achter de schermen de macht in handen heeft en dat is het enige dat telt. Zij proberen om het nationale team te vernietigen en willen geen successen zien. Ik zou niet moeten vechten met Persepolis en Branko. Mijn gevecht is tegen China, Qatar, Zuid-Korea en Oezbekistan. Branko zou moeten vechten met de andere Iraanse teams", vertelde hij destijds aan AP.

De Iraanse voetbalbond weigerde echter om Queiroz’ ontslag te accepteren, waardoor de flamboyante Portugees gewoon de touwtjes in handen hield bij Team Melli en zodoende ook voor zijn tweede WK als bondscoach van het land staat. De spelers die in Iran actief zijn hebben sinds eind april geen competitiewedstrijd meer gespeeld, al kwam een deel van die voetballers in de afgelopen weken nog wel in actie in de Aziatische Champions League. De voetbalbond heeft de bondscoach, wiens contract na het toernooi afloopt, wel een handreiking gedaan door de ploeg al op 5 juni naar Rusland te sturen, waardoor Iran het eerste land is dat op Russische bodem zal arriveren. Op het trainingscomplex van Lokomotiv Moskou heeft hij dan nog tien dagen om zijn ploeg voor te bereiden op de eerste wedstrijd tegen Marokko.

 
Wereldkampioenschappen
 
Iran
 
Alireza Jahanbakhsh
 
Reza Ghoochannejhad
 
Cristiano Ronaldo

Poll
Denk jij dat Iran de groepsfase gaat overleven?
Ja
Nee
Meer nieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties