'Ze hebben hem bedrogen langs alle kanten, voor ongeveer zestig miljoen'
Woensdag, 16 mei 2018 om 21:15

LIER - Eigenlijk had Lierse SK op 11 mei de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Waasland-Beveren moeten spelen in de Belgische Europa League Playoffs. In plaats van 22 spelers, stonden er op die dag echter honderden fans op het veld van het Herman Vanderpoorten Stadion. Met gezang, vuurwerk en de nodige tranen namen de supporters afscheid van de viervoudig kampioen van België, die exact een week geleden het faillissement aanvroeg. Na 112 jaar kwam er daarmee een einde aan het bestaan van het huidige Lierse.

Door Chris Meijer

Fréderic Frans, aanvoerder en kind van de club, sprak de bijeengekomen fans toe. "We zijn hier voor de slechtst mogelijke reden samengekomen. Het lucht wel op dat we dit leed konden delen. Het was een heel moeilijk seizoen met veel ups en downs, maar op ieder moment konden we op jullie rekenen. Jullie waren de beste supporters die we ons konden indenken en daar zijn we enorm trots op", zei de 29-jarige verdediger volgens de Gazet van Antwerpen. "Er is deze week een einde gekomen aan Lierse. Voor zowel de spelers als ook jullie fans was dit een ware mokerslag. Laten we even elkaars arm vastnemen en tot bezinning komen."

Stakingen
Het verdwijnen van Lierse komt voor de hondstrouwe fans niet uit de lucht vallen. De Pallieters kampten het gehele seizoen al met ernstige financiële problemen. Eigenaar Maged Samy had in september aangekondigd dat hij de club zou verlaten en zocht sindsdien naar een partij die Lierse over wilde nemen. Die zoektocht verliep echter uiterst moeizaam, terwijl de Egyptenaar de geldkraan dichtdraaide met als gevolg dat spelers, jeugdtrainers en ander personeel te laat of uiteindelijk zelfs niet betaald werd. Spelers en jeugdtrainers dreigden met een staking en door de financiële wanorde kreeg Lierse geen licentie voor volgend seizoen. "Uiteraard is de belangrijkste zorg van de commissie het niet kunnen garanderen van de continuïteit van onze club, en dat is een absolute vereiste voor het bekomen van de licentie", liet Lierse in een statement weten. Een toezegging van Wadi Degla, het bedrijf van Samy en zijn broer Adel, gaf de club hoop om alsnog de licentie voor volgend seizoen te krijgen.

Maged Samy was vanaf 2007 eigenaar van Lierse SK en beloofde bij zijn komst Champions League-voetbal op het Lisp.

De Egyptenaar besloot garant te staan voor de kortetermijnschulden van Lierse en zette zijn lening van 24 miljoen euro om in kapitaal, waardoor de club bij een overname verder zou kunnen met een positief eigen vermogen van acht miljoen. "Lierse zal blijven bestaan. Spelers zullen hun loon gestort krijgen, de elektriciteit wordt betaald. Onze schulden zullen uitgewist worden, zodat we voldoen aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een licentie", liet algemeen directeur Jan van Elst opgetogen weten aan Het Nieuwsblad. Er werd in de tussentijd gesproken met verschillende partijen over een overname en de voornaamste kandidaat om de nieuwe eigenaar van Lierse te worden, was David Nakhid. De deal met de 53-jarige oud-middenvelder, die gedurende zijn loopbaan voor onder meer Waregem, Grasshopper, PAOK Saloniki, Malmö FF en de nationale ploeg van Trinidad en Tobago speelde, leek lange tijd in kannen en kruiken. Op het laatste moment kwam er echter een kink in de kabel tussen Nakhid, die zich in 2015 tevergeefs kandidaat stelde om voorzitter van de FIFA te worden, en Samy, waardoor de op handen zijnde overname afketste.

Waarom de deal tussen Nakhid en Samy afketste, wilde Lierse niet kwijt. Sporza wist te melden dat het zou gaan om financiële afspraken die niet werden nagekomen of teruggedraaid zouden worden. De geklapte deal betekende de doodsteek voor Lierse. De club kwam alleen nog in aanmerking voor een licentie met een nieuwe eigenaar, maar door het terugtrekken van Nakhid, de laatst overgebleven kandidaat, verstreek de laatste mogelijkheid om die nog te verkrijgen. De oud-voetballer uit Trinidad en Tobago had in een eerder stadium al laten doorschemeren dat hij geen interesse had in een overname van Lierse als de licentie niet behaald werd. Zodoende had de club op woensdag 9 mei 2018 geen andere keuze dan na 112 jaar het faillissement aan te vragen en alle activiteiten per direct stop te zetten. "Het bestuur heeft tot vandaag naar een oplossing gezocht, maar heeft die niet gevonden. Lierse wil de spelers en supporters bedanken voor hun constructieve instelling en is ook dankbaar voor alle steunbetuigingen. Alle salarissen zullen uitbetaald worden. Als gevolg van van het faillissement van Lierse sluit ook de jeugdafdeling", liet de club in een statement weten.

Champions League
Hoe anders zag het er elf jaar geleden uit voor Lierse, toen Samy arriveerde in België. "Binnen vijf jaar wil ik Champions League spelen", sprak de Egyptenaar bij zijn komst in november 2007. Op dat moment was Lierse al op sterven na dood. De club was net van het hoogste niveau gedegradeerd en in financieel opzicht stond het water aan de lippen. Toen iedereen zich al had neergelegd bij het verdwijnen van Lierse, verscheen Samy plots op het toneel. De Egyptische zakenman, rijk geworden als bouwpromotor in het Afrikaanse land van zowel residentiële als toeristische projecten, bleek een betrekkelijk opvallende verschijning in Lier. In eerste instantie vonden de fans de Farao wel vermakelijk: Samy dronk graag Duvel en was geregeld in de Lierse discotheken te vinden. Bovendien beloofde hij gouden bergen: naast de Champions League moest Lierse binnen afzienbare tijd een stadion betrekken dat plaats zou bieden aan 40.000 toeschouwers.

Het Herman Vanderpoorten Stadion van Lierse.

Samy zag in het voetbal een geldmachine. "Als je ziet hoeveel winst er gemaakt kan worden op transfers, maakt dat de zakenman in mij hongerig. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen mits de juiste visie een Cristiano Ronaldo of een Lionel Messi kan maken. Tot nu toe kwamen Europese clubs de betere talenten uit mijn land weghalen, nu kom ik hen zelf tonen in Europa: ze spelen bij Lierse. Wie hen wil kopen, geeft geld aan mijn club en op die manier recupereer ik mijn investering. In vergelijking met de eigenaren van Chelsea of iemand die Anderlecht wil overnemen, investeer ik weinig. Lierse kost me geen honderden miljoenen", vertelde de Egyptenaar. Walter Meeuws werkte als trainer voor Wadi Degla, de Egyptische club van Samy. Hij herinnerde zich in gesprek met Het Nieuwsblad hoe de zakenman met het voetbal rijk wilde worden. "Hij zei dat hij tien spelers ging verkopen voor de prijs waarvoor Romelu Lukaku naar Chelsea was vertrokken (zestien miljoen euro, red.). Ik keek naar die spelers en had al snel in de gaten dat dat niet kon. Hevige discussie. Ik voorspelde dat hij maximaal anderhalf miljoen voor één van die spelers zou krijgen. Zelfs dat is niet gelukt."

Onder het bewind van Samy liep het ook niet dusdanig voorspoedig als hij bij zijn komst voorspeld had. Pas na drie seizoenen promoveerde Lierse naar het hoogste niveau, waar men uiteindelijk nooit hoger zou eindigen dan de twaalfde plaats. In 2015 degradeerde de club weer naar het tweede niveau, waar men tot het einde van zijn bestaan zou spelen. De promotie naar de Eerste Klasse had Lierse handenvol centen gekost, temeer omdat Samy niet bijster veel van het Belgische voetbal wist en zich liet adviseren door de verkeerde mensen. Meeuws: "Aanvankelijk ging het nog. Dan liet hij zijn mensen van Lierse nog werken, maar op termijn zag hij wat sommigen bij andere clubs deden en toen is hij zich gaan bemoeien. Dat had hij niet mogen doen. Hij wist gewoon te weinig van voetbal. Ze hebben hem bedrogen langs alle kanten. Ik denk voor ongeveer zestig miljoen euro. Er zijn mensen die van hem hebben geprofiteerd. Er zijn contracten gegeven aan spelers, trainers, dat hou je niet voor mogelijk."

Facebook-ruzies
In plaats van de florerende jeugdopleiding die Samy in eerste instantie in gedachten had, kwamen er niet zelden spelers uit exotische oorden naar Lierse. Francis Amuzu (Anderlecht), Theo Bongonda (Zulte Waregem, gehuurd van Celta de Vigo) en Jason Denayer (Galatasaray, gehuurd van Manchester City) zijn zomaar drie spelers die via de door Samy opgezette academie door hadden moeten stromen naar het eerste elftal van Lierse, maar in plaats daarvan kwam er in de afgelopen jaren een hele lading spelers uit Egypte. Mede daardoor verslechterde de band tussen Samy en de fans van Lierse, wat tot uiting kwam in ruzies op Facebook. Zo dreigde de Egyptenaar via dat medium om een kameel in het clublogo te plaatsen, als reactie op kritiek van de supporters. Het werd voor de fans steeds meer duidelijk dat de club in verkeerde handen was gevallen. "Ik ben Lierse. Of kun jij een eigenaarsdocument voorleggen misschien?", reageerde de zakenman op een fan die stelde dat ‘de supporters Lierse zijn’. Door de vertroebelde band met de clubleiding, het onherkenbare elftal en de matige resultaten namen de toeschouwersaantallen afgelopen jaren gestaag af.

In seizoen 2010/11 zaten er nog gemiddeld tienduizend supporters op de tribune bij thuiswedstrijden van Lierse, maar dit seizoen waren dat er nog net vierduizend. De druppel voor veel fans was het ontslag van trainer Eric van Meir in maart 2017. De vijftigjarige oefenmeester was bijzonder populair bij de supporters van Lierse, maar moest zijn biezen pakken nadat de club er ondanks een uitstekend seizoen niet in geslaagd was om te promoveren. Van Meir was een van de veertien trainers die onder het bewind van Samy hun congé kregen. "Slecht beleid, in tien jaar tijd is er 72 miljoen euro in de club gepompt. Bij de overname zaten we in tweede en daar zaten ze nu nog altijd. Dan heb je gewoon slecht gewerkt. De Egyptische eigenaar had ongetwijfeld goede bedoelingen, maar hij wilde ook om de haverklap de zaken veranderen. Er werden nieuwe spelers gehaald en in tien jaar tijd passeerden er veertien trainers. Ze hebben er alles gedaan om de club kapot te maken", verklaarde Van Meir het faillissement van Lierse in gesprek met Sporza.

Hoe nu verder?
De vraag is hoe het nu verder moet met Lierse. Op dit moment zet supporterscollectief Lierse voor Altijd in op een zogenaamd ‘huwelijk’ met Koninklijke Lyra TSV, de andere club uit Lier die onlangs promoveerde naar het vijfde niveau. De leden van Lyra hebben reeds laten weten open te staan voor dit plan en die club moet dan verder gaan onder de naam Koninklijke Lyra Lierse SK (KLLSK), met het stamnummer van Lyra. Dit plan zou alleen in werking treden als er voor 1 juni geen beter alternatief wordt gevonden. Ook KFC Oosterzonen (uitkomend op het derde niveau) en FC Duffel (uitkomend op het vierde niveau) zijn nadrukkelijk in beeld als eventuele fusiepartner. Er is ook een scenario mogelijk waarin Oosterzonen zijn stamnummer en plaats in de Belgische voetbalpiramide aan Lierse verkoopt en zelf weer onderaan de ladder begint. "Ik denk dat voor iemand met een hart voor Lierse heel belangrijk is dat er op het Lisp gevoetbald kan worden en in geel en zwart. Daar wil ik proberen aan mee te helpen, maar er is inderdaad nog wat werk af te leggen", aldus Roel Rymen, die technisch directeur was bij Lierse, tegenover de Gazet van Antwerpen.

Indien Lierse in het Herman Vanderpoorten Stadion, in de volksmond ook wel bekend als het Lisp, wil blijven spelen, moet het onderkomen gehuurd worden van Samy. De Egyptenaar is dus nog eigenaar van het stadion, maar zal verder van het toneel verdwijnen in Lierse. "Als Samy het niet had overgenomen, waren ze in 2007 al failliet geweest. Samy heeft het echter ook niet goed gedaan. Hier werd een salaris van één miljoen euro voor een speler betaald. Eén miljoen euro voor een speler van Lierse. Te gek", zei Jan Ceulemans, 96-voudig Belgisch international en jeugdproduct van Lierse, in gesprek met Het Nieuwsblad. Samy, die naar verluidt totaal vijftig miljoen euro verloor met zijn avontuur in België, gaf in een eerder stadium al aan zijn hart te hebben verpand aan de Pallieters. "Ik hou van Lierse, geef om Lierse en wil het beste voor iedereen. Ik zal een yellow black supporter blijven voor de rest van mijn leven."

 
Pro League
 
Lierse SK

Meer nieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties