'Dost en collega's laten contracten mogelijk verscheuren na aanval'
Dinsdag, 15 mei 2018 om 22:45

De spelers van Sporting Portugal werden dinsdagmiddag aangevallen door een groep van vijftig hooligans, waarbij Bas Dost een flinke hoofdwond opliep. Dit incident kan de club weleens duur komen te staan, aangezien A Bola en O Jogo dinsdagavond berichten dat een deel van de spelers inmiddels contact op heeft genomen met de spelersvakbond over het ongeldig laten verklaren van de contracten met os Leões.

Pedro Rosa, specialist op het gebied van sportwetgeving, legt in gesprek met O Jogo uit wat de redenering hierachter is: "Ze kunnen een verzoek doen voor beëindiging van de contracten met gegronde reden, aangezien het de plicht van de werkgever is om ervoor te zorgen dat de spelers hun werk in een gezonde en veilige omgeving kunnen uitvoeren. Sporting is hier duidelijk niet in geslaagd, net als dat het er zondag niet in geslaagd is om te zorgen dat de fans niet in de parkeergarage van het Estádio José Alvalade konden komen."

Meer: Dost komt enorme misser te boven en houdt na rust huis

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) op

"Met een invasie van deze omvang, kan er moeilijk gesteld worden dat de club zijn plicht om zijn spelers te beschermen heeft vervuld, zeker omdat er bekend was dat er iets speelde", gaat Rosa verder. "Dit komt niet als een verrassing gezien de sfeer die er rond de club heerst sinds de nederlaag op Madeira (tegen Maritimo die Sporting de tweede plaats kostte, red.), waarna er al confrontaties plaatsvonden tussen de supporters en het team. Dit komt niet uit het niets en er hadden maatregelen genomen moeten worden."

Rosa haalt Dost aan als voorbeeld: "Hij is fysiek aangevallen, hoe kan hij de psychologische gevolgen van zich afzetten en vertrouwen houden? Hij zal moeten worden onderzocht, maar in theorie zijn er zeker gronden om aan te sturen op een contractbeëindiging." Het is echter niet helemaal uitgesloten dat Sporting zich niet kan beroepen op overmacht: "Als Sporting zelf de beveiliging op zich heeft genomen is het hier compleet verantwoordelijk voor. Als het een gecertificeerd bedrijf in de arm heeft genomen, heeft Sporting nog een laatste verdedigingslinie door te stellen dat het zijn beveiliging heeft uitbesteed aan een competente derde partij en in zoverre aan zijn verplichtingen heeft voldaan dat het de club niet is aan te rekenen."

 
Meer video's
 
Liga NOS
 
Sporting Portugal
 
Bas Dost

Poll
Vind jij dat Bas Dost moet vertrekken bij Sporting Portugal?
Ja
Nee
Meer nieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties