Real Madrid kan zorgelijke statistiek van Jürgen Klopp in finales vergroten
Zaterdag, 26 mei 2018 om 20:30

Twee Europese grootmachten nemen het zaterdagavond tegen elkaar op in de finale van de Champions League. Real Madrid kan voor de dertiende keer de beste van Europa worden, terwijl Liverpool de cup met de grote oren vijf keer eerder omhoog mocht tillen. Opta blikt vooruit op de apotheose van het seizoen in het NSC Olimpiyskiy in Kiev, zaterdagavond vanaf 20.45 uur.

O Real Madrid staat voor de zestiende keer in de finale van de Europa Cup I of de Champions League. Geen enkele club stond vaker in de eindstrijd dan de Koninklijke.

O Twaalf van de vijftien finales werden door Real Madrid gewonnen. Alleen Benfica (1962), Internazionale (1964) en Liverpool (1981) wisten de Spaanse topclub in de eindstrijd te verslaan.

O Liverpool heeft voor de achtste keer de finale van de Europa Cup I of de Champions League bereikt. Dat is drie keer meer dan iedere andere Engelse club.

Peter Crouch, Steven Gerrard en Dirk Kuyt treuren tijdens de verloren Champions League-finale tegen AC Milan (2-1) in 2007.

O Twee van zeven finales eindigden voor Liverpool in een nederlaag: in 1985 tegen Juventus en in 2007 tegen AC Milan.

O Real Madrid is de eerste club sinds Juventus (tussen 1996 en 1998) die erin slaagt om drie keer op rij de finale van de Europa Cup I of de Champions League te bereiken. De Koninklijke zou de eerste club sinds Bayern München (tussen 1974 en 1976) kunnen worden die het toernooi drie keer op rij weet te winnen.

O De wedstrijd in Kiev wordt een herhaling van de Europa Cup I-finale van 1981, toen Liverpool Real Madrid met 1-0 versloeg door een doelpunt van Alan Kennedy. Liverpool - Real Madrid is na Ajax - AC Milan en Ajax - Juventus de derde finale die zowel in de Europa Cup I als in de Champions League is afgewerkt.

O De eindstrijd in 1981 tegen Liverpool was de laatste die Real Madrid verloor. De Koninklijke heeft daarna zes finales gewonnen: in 1998, 2000, 2002, 2014, 2016 en 2017.

Real Madrid viert het winnen van de Champions League in 2017.

O In de laatste zes grote Europese finales tussen Engelse en Spaanse clubs, trokken de Spanjaarden steevast aan het langste eind. Liverpool was in 2016 de laatste Engelse finalist die het onderspit moest delven tegen een Spaanse tegenstander, toen Sevilla de Europa League-finale wist te winnen. Overigens zijn the Reds ook de laatsten die er wél in slaagden om een Spaanse club in een Europese eindstrijd te verslaan: in 2001 werd ten koste van Deportivo Alavés de UEFA Cup gewonnen.

O Real Madrid en Liverpool staan voor de zesde keer tegenover elkaar in Europees verband. De eerste drie ontmoetingen eindigden in een overwinning voor the Reds, terwijl Real de twee meest recente wedstrijden wist te winnen.

O Met veertig doelpunten is Liverpool dit seizoen de meest scorende ploeg in de Champions League. Alleen Barcelona in seizoen 1999/00 (45 doelpunten) en Real Madrid in seizoen 2013/14 (41 doelpunten) scoorden ooit vaker in één Champions League-seizoen.

O Liverpool wist dit Champions League-seizoen zes keer de nul te houden, geen ploeg deed dit beter.

O Zinédine Zidane is de eerste trainer sinds Marcello Lippi (tussen 1996 en 1998 met Juventus) die drie keer op rij de finale van de Champions League weet te bereiken.

O De Franse oefenmeester kan de derde trainer worden die drie keer de Europa Cup I of de Champions League op zijn erelijst heeft staan. Bob Paisley en Carlo Ancelotti slaagden daar eerder in, maar Zidane kan de eerste trainer ooit worden die het toernooi drie keer op rij weet te winnen.

O Jürgen Klopp staat voor zijn tweede Champions League-finale, nadat hij in 2013 met Borussia Dortmund verloor van Bayern München. De Duitser kan na Massimiliano Allegri (2015 en 2017), Diego Simeone (2014 en 2016) en Héctor Cúper (2000 en 2001) de vierde trainer worden die zijn eerste twee finales verliest.

O Vijf van de zes grote finales in zijn carrière eindigden voor Klopp tot dusver in een nederlaag. De enige keer dat de Duitse trainer een eindstrijd wist te winnen, was in 2012 met Borussia Dortmund toen de DFB Pokal werd gewonnen ten koste van Bayern München.

O Cristiano Ronaldo scoorde vaker in een Champions League-finale dan iedere andere speler: vier keer. De Portugees heeft tevens een record op zijn naam staan door in drie verschillende finales (in 2008, 2014 en 2017) te hebben gescoord.

O De aanvaller kan de eerste speler in het Champions League-tijdperk worden die in twee finales op rij weet te scoren. Franz Roth (1975 en 1976) was namens Bayern München de laatste die hierin slaagde toen het toernooi nog de Europa Cup I was.

O Geen enkele speler in de selectie van Liverpool heeft eerder een Champions League-finale gespeeld.

O Ronaldo (vijftien doelpunten, drie assists) en Roberto Firmino (tien doelpunten, zeven assists) zijn de twee spelers die dit seizoen in de Champions League het vaakst betrokken waren bij een doelpunt.

O Mohamed Salah (tien doelpunten), Sadio Mané (negen doelpunten) en Firmino (tien doelpunten) vormen het meest productieve trio in de Champions League-historie. De aanvallers namen het record over van het Real Madrid-trio Ronaldo (zeventien treffers), Karim Benzema (vijf treffers) en Gareth Bale (zes treffers) in seizoen 2013/14.

O James Milner fungeerde dit seizoen al acht keer als aangever in de Champions League. Geen enkele speler is er sinds Opta deze statistiek in seizoen 2003/04 ging bijhouden in geslaagd om negen assists in één Champions League-seizoen te leveren.

 
Champions League
 
Liverpool
 
Real Madrid
 
Cristiano Ronaldo
 
Gareth Bale

>
UEFA Champions League
Real Madrid
3
1
Liverpool
Zaterdag, 26 mei 2018 om 20:45
Poll
Wie wint de Champions League?
Real Madrid
Liverpool
Meer OPTA Facts
   
09:15
09:15
Feyenoord moet hopen op Toornstra en Berghuis in zoektocht naar ommekeer
24
   
08:37
08:37
Community Shield: Gaat ook Manchester City als landskampioen onderuit?
14
   
17:10
17:10
Johan Cruijff Schaal: Feyenoord maakt jacht op reeks uit 2003
53
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties