Oranje verlaat Frankrijk na opleving toch zonder resultaat

Koeman voerde drie wijzigingen door ten opzichte van de oefenwedstrijd van afgelopen donderdag tegen Peru (2-1 zege): Kevin Strootman, Ruud Vormer en de inmiddels afgezwaaide Wesley Sneijder verdwenen uit de basiself, waardoor Frenkie de Jong, Davy Pröpper en Quincy Promes startten. Oranje werd al vroeg in de wedstrijd wakker geschud door de wereldkampioen: Kylian Mbappé stormde na slordig balverlies van Daley Blind af op het doel van Jasper Cillessen, maar de keeper wist de Franse tienersensatie met een redding in de korte hoek uiteindelijk te stuiten. Met De Jong als spelmaker leek Nederland daarna iets meer grip te krijgen op het Franse aanvalsspel, maar na veertien minuten voetballen viel toch de 1-0.

Blind kreeg de bal niet goed weg, waarna nota bene Promes met een foutieve kopbal Blaise Matuidi lanceerde. De middenvelder legde het leder vervolgens razendsnel neer bij de tweede paal, waar Mbappé eenvoudig kon binnen tikken. Frankrijk liet de teugels na een furieus begin ogenschijnlijk vieren, maar Oranje slaagde er in aanvallend opzicht eigenlijk niet in iets uit te richten. Een afstandsschot van Georginio Wijnaldum was in de openingsfase voorbij het doel van Alphonse Aréola geschoten, maar verder werd de vervanger van Hugo Lloris nauwelijks in de problemen gebracht in de eerste helft. Namens de thuisploeg ondernamen onder anderen Paul Pogba en Olivier Giroud nog tevergeefs doelpogingen voor rust.

Na de onderbreking kwam de wedstrijd moeilijk op gang. Oranje genoot in vergelijking met de eerste helft iets meer balbezit, maar ontbeerde simpelweg stootkracht om in de buurt van het Franse doel te komen. Aan Franse zijde was een afstandsschot van Antoine Griezmann het grootste wapenfeit in het eerste kwartier van de tweede helft. Het elftal van Didier Deschamps leek het wel te geloven, maar werd halverwege de tweede helft plots opgeschrikt door een enorme kans voor Wijnaldum. De middenvelder werd weggestoken achter de laatste linie van de Fransen, maar schoot alleen voor Aréola vervolgens voorlangs.

Die mogelijkheid voor Wijnaldum bleek echter een voorbode voor wat ging komen, want kort daarna zorgde Ryan Babel alsnog voor de gelijkmaker. De aanvaller van Besiktas kroop in het Franse strafschopgebied voor directe tegenstander Benjamin Pavard en was er vervolgens als de kippen bij om een voorzet van Kenny Tete binnen te lopen: 1-1. Het doelpunt gaf Oranje moraal, maar acht minuten na de gelijkmaker van Babel bezorgde Giroud Frankrijk alweer een nieuwe voorsprong. Op aangeven van invaller Benjamin Mendy volleerde de spits fraai raak. Daarna ontsnapte Pavard nog aan een rode kaart na natrappen jegens Babel en schoot Blind uit een moeilijke hoek op voor Aréola.