Profavontuur eindigt voor Achilles mogelijk op korte termijn in faillissement
Vrijdag, 14 september 2018 om 11:44

Achilles’29 staat op de rand van de afgrond, zo weet de Gelderlander vrijdagochtend te melden. De club uit Groesbeek heeft geen cent meer in kas, kan de accommodatiekosten niet meer betalen, heeft de nodige schulden en voldoet niet aan de licentievoorwaarden van de KNVB. Achilles lijkt zodoende te moeten vrezen voor een faillissement.

Diverse buitenlandse clubs eisen nu opleidingsvergoedingen voor oud-spelers en dat lijkt Achilles de kop te gaan kosten. Dit gaat om een bedrag van 75.000 euro. "Als die 75.000 euro wordt toegewezen, is het einde oefening", zei Evert Vos, advocaat en enig toezichthouder van Achilles. Hoe de club er momenteel voorstaat, is niet helemaal duidelijk. Het nieuwe verenigingsbestuur is op 13 augustus aangesteld en heeft de administratie nog niet op orde.

Achilles heeft de inkomsten uit de contributie afgelopen zomer al gebruikt om de gaten van vorig seizoen te dichten. Dat betekent dat er op dit moment geen geld meer in kas is bij de club uit Groesbeek om bijvoorbeeld de accommodatiekosten te kunnen betalen. Er komt tevens nauwelijks geld binnen uit kaartverkoop, omdat er weinig toeschouwers komen kijken bij wedstrijden van het eerste elftal.

De club moet daarnaast vrezen voor sancties van de KNVB. Voor 15 oktober moeten de lichtmasten op het sportpark aangepast worden en een invalidentoilet gebouwd worden. Het beheer van het sportpark is ondergebracht in Stichting Accommodatie Achilles’29 (STAA), maar het is onduidelijk of deze stichting geld heeft om deze aanpassingen te kunnen doen. Als dat niet lukt, voldoet Achilles niet aan de licentie-eisen van de KNVB en zal het eerste elftal uit de competitie genomen worden.

De KNVB zou Achilles nog de helpende hand kunnen toesteken, maar de club overweegt het faillissement aan te vragen en een doorstart te maken. Eerder ging het besloten vennootschap Achilles’29, waaronder het eerste elftal en het beloftenteam vielen, al failliet. Dit faillissement heeft ook de vereniging beschadigd, bijvoorbeeld omdat sponsorcontracten met de bv waren afgesloten.

Achilles was in 2013 de eerste amateurclub die de overstap naar het betaald voetbal durfde te maken. Na vier seizoenen, waarin de club als twintigste, achttiende, vijftiende en twintigste eindigde, degradeerde Achilles naar de Tweede Divisie. Vorig jaar degradeerden de Groesbekers direct weer naar de Derde Divisie, waar het seizoen nu uitermate slecht begonnen is. Na drie wedstrijden bezet Achilles de voorlaatste plaats met nul punten.

 
Meer video's
 
Achilles 29

Poll
Zie jij ooit nog een amateurclub de overstap naar het profvoetbal maken?
Ja
Nee
Meer nieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties