Ramselaar scoort twee keer in spektakelstuk; Cambuur grijpt koppositie

Jong AZ - Go Ahead Eagles 3-2
AZ zat gauw op rozen, want binnen vijf minuten ging de bal op de stip na een overtreding op Tijani Reijnders. Ferdy Druijff ging achter de bal staan en maakte zijn vierde doelpunt van het seizoen: 1-0. Thomas Verheydt nivelleerde de score na een kwart wedstrijd na een hoekschop, maar via een nieuwe penalty van Druijff kwam AZ weer op voorsprong. In de tweede helft kopte Jamie Jacobs de 3-1 tegen de touwen en daarmee leek AZ de zege wel binnen te hebben. Via Richard van der Venne deed Go Ahead nog wat terug, maar verder kwamen de gasten van John Stegeman niet meer.

SC Cambuur - Telstar 2-0
Cambuur begon rommeling en dwong weinig serieuze kansen af. Na twintig minuten had Telstar op voorsprong kunnen komen, ware het niet dat Anass Najah naast mikte. Die misser kwam het bezoek duur te staan, want aan de andere kant scoorde Kevin van Kippersluis na een pass van Andrejs Ciganiks de 1-0. De 7.362 supporters zagen Cambuur nog enkele kansen krijgen, maar pas na de pauze werd er weer gescoord. Justin Mathieu controleerde een verdedigende kopbal op de borst en ramde raak in de onderhoek: 2-0. Hierna kreeg Jasper van Heertum van Telstar nog zijn tweede gele kaart.

NEC - Jong PSV 4-4
NEC begon uitstekend en nadat Brahim Darri een goede kans had gemist, opende Sven Braken na tien minuten de score. De spits schoot binnen na een voorzet van Jonathan Okita. De Nijmegenaren bleven de betere partij, terwijl PSV via Ramselaar gevaarlijk werd en ook nog een keer de paal raakte. Braken verdubbelde op aangeven van Tom Overtoom de marge, maar PSV knokte zich knap terug. Een van richting veranderd schot van Matthias Verreth leverde de 2-1 op en via Joël Piroe werd het 2-2. In de tweede helft kregen beide partijen goede mogelijkheden, maar was het PSV dat scoorde. Ramselaar schoot na 73 minuten binnen na een overstapje van Piroe. Even later maakte de middenvelder er ook 2-4 van. NEC gaf echter niet op en sleepte een punt uit het vuur via Ole Romeny en Josef Kvida.

FC Volendam - TOP Oss 0-0
TOP Oss verraste vorige week vriend en vijand door met 1-2 te winnen bij FC Twente, maar de succesformatie van trainer Klaas Wels moest het initiatief in de eerste helft aan FC Volendam laten. Teije ten Den was na een half uur voetballen zeer dicht bij de 1-0, maar zijn kopbal trof uiteindelijk het aluminium. Op slag van rust stuitte Cas Peters uit een lastige hoek nog op doelman Nick Olij. In de tweede helft werd het spel er niet beter op. FC Volendam toonde de meeste aanvallende intenties, maar een treffer bleef uiteindelijk uit.

FC Dordrecht - FC Twente 0-2
Na een rustige openingsfase nam FC Twente na negentien minuten voetballen de leiding aan de Krommedijk. Peet Bijen zette de voet tegen een indraaiende vrije trap van Aitor Cantalapiedra en gaf doelman Bryan Janssen zo van dichtbij geen kans. De 0-2 volgde niet veel later: na opnieuw een vrije trap van Cantalapiedra kopte Antonio Stankov de bal in eigen doel. Vlak na onderbreking leek Dordrecht snel wat terug doen, maar een doelpunt van Marko Maletic werd uiteindelijk afgekeurd vanwege buitenspel. Via Ulrich Bapoh liet FC Twente daarna nog een grote mogelijkheid onbenut, maar de zege kwam uiteindelijk niet meer in gevaar voor de club uit Enschede.

RKC Waalwijk - Roda JC Kerkrade 0-1
Beide teams begonnen het seizoen sterk met twee zeges op rij, maar de twee duels die daarna volgden werden beide verloren. RKC was in de eerste helft gevaarlijk via Mario Bilate, Ezra Walian en Emil Hansson, maar Tom Muyters voorkwam met goed keeperswerk een Waalwijkse treffer. Namens Roda was het grootste gevaar voor rust afkomstig van Richard Jensen: de verdediger kopte na een vrije trap van Mitchel Paulissen van dichtbij over. Na een uur voetballen stelde Roda de zege uiteindelijk veilig in het Mandemakers Stadion. Henk Dijkhuizen beproefde zijn geluk van grote afstand en zag de bal vervolgens via de blunderende Etienne Vaessen in het doel belanden.