UEFA Champions League: prijzengeld Ajax en programma achtste finales
Dinsdag, 5 maart 2019 om 17:43

De Champions League keert deze week terug met de returns van de achtste finales en namens Nederland is Ajax nog vertegenwoordigd in het miljardenbal. De Amsterdammers moeten in het Santiago Bernabéu een 1-2 thuisnederlaag zien weg te poetsen tegen Real Madrid. Hieronder vind je het volledige speelschema van de knock-outfase van de Champions League.

Wanneer worden de achtste finales afgewerkt?

De heenwedstrijden van de achtste finales worden gespeeld op 12, 13, 19 en 20 februari, waarna de returns volgen op 5, 6, 12 en 13 maart. Ajax verloor op woensdag 13 februari in eigen huis met 1-2 en sluit het tweeluik met Real Madrid op dinsdag 5 maart af in Spanje. In het onderstaande schema begint de eerstgenoemde ploeg in eigen huis, waarna drie weken later een uitwedstrijd volgt. De clubs die doorstoten, moeten op 9 of 10 april weer aan de bak in de kwartfinales.

Wat staat er op het spel in de Champions League?

Elke club die zich plaatste voor de groepsfase, ontving al een startbonus van 15,25 miljoen euro. De zestien overgebleven clubs schreven ook nog eens 9,5 miljoen euro bij voor het overleven van de groepsfase. In de knock-outfase valt nog veel meer geld te verdienen. Het bereiken van de kwartfinale levert 10,5 miljoen euro op; een plek in de halve finale betekent 12 miljoen euro extra. De twee finalisten mogen ieder nog eens 15 miljoen euro toevoegen aan het totaal en voor de uiteindelijke winnaar komt daar nog eens 4 miljoen euro bovenop. Omdat de Champions League-winnaar zich ook zal kwalificeren voor de Europese Supercup, wordt er nog eens 3,5 miljoen euro verdiend. Het winnen van die trofee leidt nog tot een miljoen euro extra.

Het prijzengeld neemt voor deelnemers nog verder toe via de marketpool: de verkochte televisierechten aan deelnemende landen. Over het gehele seizoen wordt naar schatting 292 miljoen euro verdeeld over alle clubs, op basis van de grootte van de verschillende tv-markten. Bovendien heeft de UEFA dit seizoen een nieuwe coëfficëntenranglijst ingevoerd, waarin de Europese prestaties van clubs in de laatste tien jaar bij elkaar worden opgeteld. Op basis daarvan wordt 585,05 miljoen euro verdeeld; hoe hoger een club staat, hoe meer aandelen (waarde per aandeel: 1,108 miljoen euro) een club krijgt.

Hoeveel heeft Ajax al verdiend aan de Champions League?

Elke overwinning in de groepsfase leverde 2,7 miljoen euro op; elk gelijkspel 900.000 euro. Met drie zeges en drie remises komt Ajax daarmee uit op 10,8 miljoen euro. Het is verder nog niet bekend hoeveel Ajax dit seizoen heeft verdiend aan inkomsten uit de marketpool, maar cijfers uit het verleden leren dat het gaat om minstens 2,5 miljoen euro. Op de nieuwe coëfficiëntenlijst staat Ajax 21ste, maar de club steeg naar plek 16 omdat Chelsea, Arsenal, Sevilla, Zenit Sint-Petersburg en AC Milan zich niet kwalificeerden. Die positie leverde Ajax 17 aandelen op, ofwel 18,836 miljoen euro. De (voorzichtige) tussenstand voor Ajax, inclusief startpremie en bonus voor het bereiken van de volgende ronde maar zónder inkomsten uit recettes, is dus 56,886 miljoen euro.


Programma achtste finales
CLUB STAND CLUB EERSTE DUEL RETURN
Manchester United 0-2 Paris Saint-Germain dinsdag 12 februari woensdag 6 maart
AS Roma 2-1 FC Porto dinsdag 12 februari woensdag 6 maart
Ajax 1-2 Real Madrid woensdag 13 februari dinsdag 5 maart
Tottenham Hotspur 3-0 Borussia Dortmund woensdag 13 februari dinsdag 5 maart
Liverpool 0-0 Bayern München dinsdag 19 februari woensdag 13 maart
Olympique Lyon 0-0 Barcelona dinsdag 19 februari woensdag 13 maart
Atlético Madrid 2-0 Juventus woensdag 20 februari dinsdag 12 maart
Schalke 04 2-3 Manchester City woensdag 20 februari dinsdag 12 maart


Resterende programma
DATUM EVENT
15 maart Loting kwartfinales en halve finales
9/10 april Heenwedstrijden kwartfinales
16/17 april Terugwedstrijden kwartfinales
30 april/1 mei Heenwedstrijden halve finales
7/8 mei Terugwedstrijden halve finales
1 juni Finale (Wanda Metropolitano, Madrid)

 
Meer video's
 
Champions League
 
Ajax
 
PSV
 
Barcelona
 
Real Madrid

Poll
Hoe ver gaat Ajax komen in de Champions League?
Achtste finale
Kwartfinale
Halve finale
Finale
Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties