Debutant Jizz Hornkamp behoedt Heerenveen in extremis voor nieuw verlies

Heerenveen begon het seizoen met een 2-3 zege op PEC Zwolle, maar sindsdien hebben de Friezen het lastig. De laatste vier wedstrijden leverden slechts twee punten op en tegen zowel Feyenoord als Heracles Almelo moest de ploeg van Olde Riekerink liefst vijfmaal vissen. Ook tegen Excelsior bleek Heerenveen in defensief opzicht bijzonder kwetsbaar. De Kralingers begonnen uitstekend en hadden slechts twaalf minuten nodig om de score te openen.

Na een voorzet vanaf de linkerflank van Jeffry Fortes verschalkte Ali Messaoud doelman Warner Hahn bij de eerste paal met een intikker: 1-0. Excelsior overliep Heerenveen bij vlagen in de eerste helft en kreeg via onder anderen Marcus Edwards kansen op een tweede treffer. Hahn hield Heerenveen op de been, maar moest op slag van rust alsnog voor een tweede maal capituleren. Luigi Bruins beproefde zijn geluk van grote afstand en vond uiteindelijk de verre hoek.

Na de onderbreking deed Dave Bulthuis al vroeg wat terug voor de bezoekers. De verdediger zorgde voor de aansluitingstreffer, door doelman Sonny Stevens na een voorzet van Nemanja Mihajlovic met het hoofd te verschalken. De voordelige marge van twee van Excelsior werd echter vrijwel onmiddellijke weer in ere hersteld door Messaoud. De middenvelder schoot na goed voorbereidend werk van Bruins en spits Elías Már Ómarsson overtuigend binnen.

Daar liet Heerenveen het echter niet bij zitten: Morten Thorsby kopte op het uur de 3-2 tegen de touwen uit een hoekschop van Mihajlovic. Met Hornkamp als invaller binnen de lijnen probeerde het team van Jan Olde Riekerink vervolgens een offensief op poten te zetten. Excelsior leek stand te houden, maar in de tweede minuut van de blessuretijd wist Hornkamp zijn debuut alsnog te bekronen met een doelpunt.