PSV maakt er zes en kent beste seizoensstart sinds 1987/88

PSV trad aan met de gebruikelijke namen: neo-internationals Denzel Dumfries, Pablo Rosario en Steven Bergwijn hadden allemaal een basisplaats. In de zevende minuut kregen de Eindhovenaren een eerste serieuze kans, toen Nick Viergever van dichtbij net over het doel kopte. Enkele minuten later volgde het openingsdoelpunt. In de counter brak PSV de achterhoede van Emmen eenvoudig open: Gastón Pereiro bediende de opgestoomde Bergwijn, die meters maakte met de bal en vervolgens zijn Uruguayaanse ploeggenoot weer vond. Pereiro rondde vanbinnen het strafschopgebied beheerst af in de linkerhoek: 1-0.

De angel was daarmee al vroeg uit de wedstrijd. Emmen wekte niet de indruk dat een comeback in het vat zat: behoudens een aardige vrije trap van Caner Cavlan lieten de bezoekers zich niet zien na het openingsdoelpunt, en na 36 minuten stond het al 3-0. Zowel het tweede als het derde Eindhovense doelpunt kwam op naam van De Jong. Eerst knikte hij raak na een perfect uitgesneden vrije trap van Lozano; vervolgens kwam hij naar de eerste paal en vóór doelman Kjell Scherpen om een hoekschop van zijn Mexicaanse ploeggenoot binnen te koppen.

In het kalenderjaar 2018 scoorde De Jong al acht keer uit een kopbal, waarmee hij het in zijn eentje beter doet dan veertien van de twintig Eredivisie-clubs. Alleen Vitesse (twaalf), Ajax (tien) en sc Heerenveen (tien) scoorden vaker uit een kopbal. Vier minuten voor rust voerde PSV de score nog verder op, nadat een van richting veranderde voorzet van Denzel Dumfries bij de tweede paal werd bekroond door Pereiro. Na rust deed PSV het een stuk rustiger aan. De thuisploeg hield even het hart vast toen arbiter Bas Nijhuis op aanraden naar de VAR keek naar een charge van Rosario op de enkel van Jafar Arias, maar de arbiter hield het op een gele kaart.

De ploeg van Mark van Bommel speelde in de tweede helft op halve kracht, vermoedelijk met de midweekse Champions League-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur in het achterhoofd. Toch kwamen er wat kansen op de 5-0, bijvoorbeeld voor De Jong en Pereiro. Beide aanvallers wisten hun hattrick niet te completeren door goed ingrijpen van Scherpen. PSV zette even aan en kreeg uiteindelijk toch het vijfde doelpunt: invaller Gutiérrez werkte van dichtbij binnen na een scrimmage. Invaller Donyell Malen bracht ook leven in de brouwerij, maar wist ondanks enkele pogingen niet te scoren. Wel bereidde hij het slotakkoord van Lozano voor: 6-0.