Penalty helpt NAC in rivalenstrijd aan eerste punt sinds 18 augustus

Willem II moest het in de derby stellen zonder Aras Özbiliz, die vlak voor de interlandonderbreking een hamstringblessure opliep tegen Feyenoord. NAC miste onder meer Gervane Kastaneer, die deze week op de training een knieblessure opliep. Hoewel de verwachtingen hooggespannen waren, kabbelde de wedstrijd voort in de eerste helft. Willem II had meer balbezit, terwijl NAC loerde op de counter. Het was wachten op de eerste serieuze kans in het Rat Verlegh Stadion. Die kwam er in de 28ste minuut en leverde meteen een doelpunt op voor NAC.

De organisatie was ver te zoeken bij Willem II. Verdediger Fernando Lewis hield er geen rekening mee dat NAC-middenvelder Mounir El Allouchi plots opdook aan de linkerkant. Hij kreeg de bal van Karol Mets, nam behendig aan en had de tijd om een voorzet te geven. Daarmee stelde hij Mitchell te Vrede in staat om de 1-0 binnen te werken. De aanvaller zorgde even daarna bijna voor de margeverdubbeling, maar schoot uit kansrijke positie voorlangs. Duidelijk was dat het doelpunt NAC even goed deed: de thuisploeg speelde meer op de vijandelijke helft en zette Willem II onder druk.

Niet alleen NAC was gebaat bij de treffer, maar ook de wedstrijd als geheel: de duels werden feller en het spel werd opengebroken. Waar Willem II aanvankelijk vooral probeerde de controle over het duel te krijgen, zag men zich nu gedwongen om meer vooruit te spelen. Dat resulteerde na 34 minuten in de gelijkmaker. Na een indraaiende vrije trap van Daniel Crowley werd Thomas Meissner vrijgelaten door NAC, waardoor hij van dichtbij kon afronden: 1-1. Het hoogtepunt van de eerste helft moest echter nog volgen: Donis Avdijaj zorgde voor de 1-2 door als eindstation te fungeren van een prachtige aanval.

Een lange bal vanaf het middenveld werd op de rechterflank in één keer verlengd door Damil Dankerlui, die Avdijaj vond. De Kosovaar volleerde raak in de bovenhoek. In de tweede helft slaagde NAC er lange tijd niet in om Willem II in de problemen te brengen. Het spel was inspiratieloos en de ergernis op de tribune nam toe. Een strafschop bood echter uitkomst: na een onhandige overtreding van Pol Llonch op Mikhail Rosheuvel zorgde Rosheuvel zelf beheerst voor de 2-2. Omdat een doelpunt van Fran Sol in de slotfase werd afgekeurd wegens buitenspel, kwam er geen winnaar in Breda.