UEFA bevestigt komst derde clubtoernooi vanaf 2021/22
Zondag, 2 december 2018 om 21:12

De UEFA is akkoord over de invoering van een nieuwe Europese clubcompetitie. Vanaf het seizoen 2021/22 zal een nieuw toernooi zijn intrede doen: de ‘Europa League 2’. Dat is zondag besloten in Dublin, waar het uitvoerend comité bijeen kwam en beslissingen nam over de volgende Europese cyclus die loopt van 2021 tot en met 2024. De Champions League blijft in zijn huidige vorm bestaan. Het deelnemersveld van de Europa League krimpt van 48 naar 32 clubs.

Aan het toernooi, dat 'Europa League 2' als voorlopige werktitel heeft, gaan 32 clubs deelnemen, net als de Champions League en dus ook de Europa League. De Europa League 2 heeft exact dezelfde competitieopzet als de twee andere Europese clubtoernooien. De 32 clubs worden ingedeeld in acht verschillende poules. De nummers één van iedere poule plaatsen zich direct voor de achtste finales, waarna de kwartfinales, halve finales en finale volgen.

Extra speelronde

Voor de achtste finales wordt een knock-outronde gespeeld tussen de nummers twee uit iedere poule en de nummers drie uit de groepsfase van de Europa League. Deze verandering wordt ook doorgevoerd voor clubs die vanuit de Champions League naar de Europa League willen instromen. Nummers drie uit de groepsfase van de Champions League zullen eerst een knock-outronde spelen tegen de nummers twee uit de groepsfase van de Europa League. De winnaar plaatst zich voor de achtste finales van de Europa League.

Net als de Europa League telt de Europa League 2 141 wedstrijden, verdeeld over 15 speeldagen. De winnaar van de nieuwe competitie plaatst zich automatisch voor het volgende seizoen van de Europa League. Wedstrijden in de Europa League 2 worden afgewerkt op donderdag. De wedstrijden in de Champions League zullen zoals gebruikelijk op dinsdag en woensdag gespeeld worden. Aan de Europa League en Europa League 2 wordt 16.30 uur als speeltijd toegevoegd. De finales van EL2 (woensdag), Europa League (donderdag) en Champions League (zaterdag) worden in dezelfde week afgewerkt.

"Meer deelnemers, meer wedstrijden"

Door de komst van het nieuwe toernooi zorgt de UEFA ervoor dat minstens 34 landen vertegenwoordigd zijn in de groepsfase van de Europese clubcompetities. Op dit moment is het minimale aantal 26 landen. "De nieuwe clubcompetitie maakt UEFA’s clubcompetities toegankelijker dan ooit tevoren. Er worden meer wedstrijden gespeeld met meer clubs. Dit toernooi is geboren uit gesprekken vanuit de European Club Association", aldus UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. Details over de naam van het nieuwe toernooi en het coëfficiëntensysteem worden in de loop van 2019 afgerond.

 
Meer video's

Poll
Ben jij blij met de komst van een derde Europees clubtoernooi?
Ja
Nee
Meer nieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties