Talent van Roda JC staat op: 'Ik weet niet hoe concreet PSV was'
Donderdag, 10 januari 2019 om 23:11

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht elke week een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Nicky Souren, de draaischijf op Roda JC’s middenveld.

Door Gijs Freriks

"Over het algemeen scoor ik niet zo vaak, maar nu stond ik twee keer op de goede plaats." De negentienjarige Souren is als verdedigende middenvelder niet vaak in het vijandelijke strafschopgebied te vinden, maar op 30 november én op 7 december kwam hij zowaar tot scoren voor Roda JC Kerkrade. Souren volleerde op prachtige wijze raak tegen TOP Oss (0-5) en een week later tegen FC Dordrecht (2-2) prikte hij de bal na een kopbal van Henk Dijkhuizen bij de eerste paal binnen. "Twee doelpunten, dat was even wennen." Het waren meteen zijn eerste treffers in het betaalde voetbal.

Souren beleeft dit seizoen zijn definitieve doorbreek. Hij maakte op 14 oktober in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles (3-0 verlies) zijn debuut en sindsdien is hij eigenlijk niet meer uit de basis verdwenen. Als ‘zes’ is Souren de regisseur van Roda JC. Balbezit houden, het spel verleggen en de rijen gesloten houden bij balverlies. Dat zijn doorgaans de voornaamste taken van een controleur, maar Souren probeert ook in aanvallend opzicht zijn steentje bij te dragen. "Ik wil op de juiste momenten naar voren spelen en probeer zelf ook geregeld door te schuiven." Dat leverde hem dus goals op tegen TOP en Dordrecht.

Roda JC staat op de achtste plaats in de Keuken Kampioen Divisie en beleeft een wisselvallig seizoen. Door menig supporter wordt Souren dan ook gezien als een van de weinige lichtpuntjes tot zover. Krijgt hij die geluiden zelf ook mee? "Ik merk dat de supporters achter mij staan en dat ze er vanaf de tribunes alles aan doen om mij een goed gevoel te geven."

Hoe kijk jij eigenlijk terug op de eerste seizoenshelft?
"Met de bescheiden middelen die Roda heeft, doen we het aardig. We hebben een goed team en het komt er misschien niet altijd uit, maar we hebben veel jonge jongens, maken als team wekelijks stappen en er zit gewoon veel potentie in deze groep. Natuurlijk willen de fans zo snel mogelijk terug naar de Eredivisie en dat wil ik ook, maar we zitten met Roda in een moeilijke tijd. Ik denk dat de supporters ook wel blij zijn dat er nu jongens uit de eigen jeugd en uit de regio de kans krijgen. Die kansen zijn er nu en worden aardig benut. We willen sowieso de play-offs halen en daarin zou je misschien voor een stunt kunnen zorgen."

Souren kende een valse start van het seizoen, want doordat hij twee keer een scheurtje opliep in zijn bovenbeen, ontbrak hij in de eerste vijf speelronden in de wedstrijdselectie. "Dat was even slikken, maar ik heb de draad snel opgepikt en toen we twee geschorste middenvelders hadden, kreeg ik de kans van de trainer. Die kans heb ik goed aangegrepen." Souren speelde tot dusverre elf wedstrijden voor de Limburgers en is nog niet klaar bij Roda. "Ik wil hier zoveel mogelijk minuten maken en het maximale uit mijn carrière halen. Wat mijn maximum is, dat weet ik nog niet. Eerst wil ik zoveel mogelijk spelen in het eerste van Roda."

Souren werd geboren in Rotterdam, maar na de scheiding van zijn ouders besloot de moeder van Souren om terug te keren naar Eijsden. In dit grensplaatsje aan de Maas groeide Souren op en na één seizoen voor VV Eijsden te hebben gevoetbald, werd hij op zevenjarige leeftijd gescout door Roda. De rechtspoot had toen echter ook een andere keuze kunnen maken. "Ik heb een paar trainingen meegedaan met MVV Maastricht, Fortuna Sittard en Roda. Mijn gevoel bij Roda was het beste, ik had het daar namelijk erg naar de zin gehad. Ik vond dat ook de mooiste club van Limburg en bij Roda werd bovendien Eredivisie-voetbal gespeeld."

Souren werd iedere dag door zijn opa een half uur naar Kerkrade gereden en na de training werd hij ook weer door hem opgepikt. De ontwikkeling van Souren verliep volgens plan: hij werd geselecteerd voor de vertegenwoordigende elftallen van Oranje, tekende op vijftienjarige leeftijd zijn eerste contract én kwam in de belangstelling te staan van PSV. "Ik weet niet meer wanneer die interesse precies begon te spelen, maar ze hebben een paar wedstrijden van mij bekeken. Ik weet verder niet hoe concreet PSV voor mij is geweest."

"Ik ben er ook nooit serieus mee bezig geweest, want ik had het naar mijn zin bij Roda en moest bovendien nog mijn school afmaken. Dan is de keuze vrij snel gemaakt. Ik ken bovendien de verhalen van spelers die naar het buitenland zijn gegaan, uiteindelijk geen echte carrière hebben gehad of zelfs gestopt zijn met voetballen. Ik heb toen gewoon gekeken naar wat de beste weg zou zijn om profvoetballer te worden. Die weg was Roda JC. Van die keuze heb ik geen spijt gekregen."

In een interview met De Limburger vertelde je in december dat je na het tekenen van jouw eerste profcontract te maken kreeg met hoge verwachtingen. Het was ‘moeilijk’ om daarmee om te gaan, vertelde je…

"Na dat contract werd ik van alle kanten gek gemaakt. Mensen stelden vragen als: ‘wanneer ga je meetrainen met het eerste? Wanneer ga je debuteren?’ Op zo’n leeftijd luister je daar toch naar en dan is het moeilijk om jezelf te blijven en om zo goed mogelijk te blijven presteren. Ik speelde in het tweede en haalde topvorm niet. Dan krijg je commentaar: het moest beter, er werd meer van mij verwacht, enzovoort. Maar het was voor mij ondoenlijk om aan al die verwachtingen te voldoen. Ik heb er vervolgens met de club over gesproken en meerdere mensen zijn met mij aan de slag gegaan. Sindsdien is het beter gaan lopen."

"Eric van de Luer en Rick Plum zijn de personen die mij het meest hebben geholpen en ik ben blij dat ze dat gedaan hebben. Na een training ga je als voetballer meestal meteen naar huis, maar Eric en Rick gaven mij tips mee, analyseerden mijn spel, stuurden mij naar het krachthonk, enzovoort. Zo vonden ze dat ik te veel op save speelde en meer vooruit moest passen. ‘Als je meer vooruit speelt, ga je meer opvallen’, zeiden ze. Nu ik dat doe, merk ik ook dat ik meer opval. Eric en Rick hebben duidelijk gemaakt dat als je iets wil, je er álles voor moet doen om dat doel te bereiken." Souren krijgt zondag een nieuwe kans om zich te bewijzen, want dan neemt Roda JC het op eigen veld op tegen Go Ahead Eagles.

Naam: Nicky Souren
Geboortedatum: 18 december 1999
Club: Roda JC Kerkrade
Sterke punten: passing, inzicht, interceptie

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.

 
Meer video's
 
Keuken Kampioen Divisie
 
Roda JC Kerkrade
 
Nicky Souren
 
Nicky Souren
 
Rick Plum

Poll
'Nicky Souren is het grootste talent van Roda JC Kerkrade'
Eens
Oneens
Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties