KNVB evalueert VAR: 'Realiseren ons dat fouten de meest aandacht trekken'
Donderdag, 10 januari 2019 om 14:34

Dit seizoen wordt de VAR voor het eerst ingezet in de Eredivisie. De KNVB komt via zijn officiële kanalen met een evaluatie van de videoscheidsrechter, die volgens de voetbalbond 51 keer in 153 wedstrijden zijn waarden bewees. Projectleider Mike van der Roest stelt dat men redelijk tevreden is over het functioneren van de VAR, maar beaamt dat er nog ruimte is voor verbetering.

"We zien dat veel dingen goed gaan, maar ook dat een aantal zaken nog beter kan. We realiseren ons dat gemiste incidenten en opvallende fouten de meeste aandacht trekken. Missers als een overtreding op Frenkie de Jong tijdens VVV-Venlo - Ajax of het intrekken van een rode kaart tijdens VVV-Venlo - FC Groningen. We streven ernaar die eruit te halen", stelt Van der Roest. De VAR greep tot dusver het vaakst in bij penaltyincidenten: negentien keer. Daarvan werd er twaalf keer alsnog een strafschop uitgedeeld, terwijl er zeven keer een penalty werd teruggedraaid.

Zeventien keer ondernam de VAR actie bij een zogenaamde rodekaartsituatie, waarvan twaalf keer alsnog een rode kaart werd uitgedeeld en zeven keer een uitgedeelde rode prent werd teruggedraaid. Twaalf keer werd op aanraden van de VAR ingegrepen van een doelpunt: zes keer werd een treffer goedgekeurd ondanks een buitenspelsignaal, terwijl vier keer het omgekeerde gebeurde. Daarnaast werd één doelpunt afgekeurd wegens hands en één treffer geannuleerd wegens een overtreding. Tot dusver was er drie keer sprake van een persoonsverwisseling.

De KNVB becijfert dat er tot dusver sprake is van veertien gemiste incidenten: acht rodekaarsituaties en zes strafschopsituaties. Van der Roest: "Ondanks dat het nog niet perfect is, zijn wij van mening dat de VAR deze eerste seizoenshelft zijn waarde heeft bewezen. Belangrijke punten die onze aandacht hebben, zijn de communicatie tussen de arbiters onderling en het zoeken naar de beste manier om de mensen beter op de hoogte te houden van de VAR-momenten. Verder kunnen publiek, spelers en trainers erop vertrouwen dat de VAR sowieso alle situaties terugkijkt. Alles bij elkaar draait het om het sportiever en eerlijker te maken van het spel. De cijfers lijken dat te ondersteunen."

 
Meer video's
 
Eredivisie

Poll
Vind jij de VAR een succes tot nu toe?
Ja
Nee
Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties