Makkelie: 'Misschien hadden we wel weg gemoeten als ik niets had gezegd'
Donderdag, 10 januari 2019 om 16:34

Danny Makkelie was in de zomer van vorig jaar op het WK in Rusland actief als VAR en zorgde voor een veelbesproken moment tijdens de wedstrijd tussen Brazilië en Costa Rica. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf een strafschop nadat Neymar naar de grond ging in het strafschopgebied, maar op advies van Makkelie besloot Kuipers de beelden langs het veld te bekijken. De arbiter kwam tot de conclusie dat de Braziliaan een schwalbe maakte en dus werd de penalty ingetrokken. "Het eerste wat door mijn gedachte schoot was: misschien stuur ik Björn hiermee wel naar huis."

Makkelie twijfelde geen moment toen hij de beelden bekeek en Neymar gewillig naar de grond zag gaan. "Ik zei tegen Björn, ik denk niet dat je veel 'support' krijgt voor deze beslissing. Op basis daarvan zei hij: oké, dan ga ik even kijken. Vervolgens trok hij de penalty in, hij vond hetzelfde als ik", legt Makkelie uit in een interview met het Algemeen Dagblad. "We mochten van de FIFA in het toernooi blijven. Misschien hadden we wel weg gemoeten als ik niets had gezegd."

Makkelie erkent dat hij grote spanning ervaarde tijdens de wedstrijd. "Ik zit daar en op het veld staat een vriend die scheidsrechter is. Die wil ik helpen", aldus de Nederlandse arbiter. "Zo hoort het ook, je moet ons als team zien. Misschien mede door de ingreep van de videoscheidsrechter kreeg Björn in dit geval de volgende kans. Zo is het ook."

Volgens Makkelie was het project met de VAR o p het WK geslaagd. Hij merkte vooral positieve reacties. "Dat heeft enorm geholpen bij de invoering van het systeem in de Eredivisie. We hebben fouten kunnen voorkomen. Al zijn er ook minpuntjes. Misschien roepen we nu wel te snel dat de VAR een rode kaart moet geven. Toen we een paar jaar geleden overal voor floten zei men nog dat we er een Mickey Mouse-competitie van aan het maken waren."

 
Meer video's
 
Björn Kuipers
 
Danny Makkelie
 
Neymar

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties