Gerbrands baalt nog steeds: 'Daar hadden wij heel veel geld voor over'
Zaterdag, 12 januari 2019 om 08:17

Toon Gerbrands maakt zich grote zorgen over de huidige ontwikkelingen in de Eredivisie. De algemeen directeur van PSV denkt dat het huidige model van de Nederlandse competitie voor nog grotere verschillen gaat zorgen tussen Ajax, PSV en de rest. "Ik denk dat er tussen nu en twee jaar een point of no return is", laat hij vanuit Qatar weten.

De bestuurder van PSV zou graag veranderingen zien in de Eredivisie. De topclubs hoopten bijvoorbeeld eind vorig jaar op een doorbraak toen er werd gesproken over het verwijderen van kunstgras, maar grote veranderingen bleven uit. Een aantal kleinere clubs uit de Eredivisie die op kunstgras spelen hielden de doorbraak tegen. "Het is tijd voor een echte doorbraak. Er moet iets gebeuren", luidt Gerbrands de noodklok in De Telegraaf.

Gerbrands benadrukt dat in iedere bedrijfstak of organisatie vroeg of laat een ommekeer komt, dus ook in de Eredivisie. "Ik denk dus binnen twee jaar. En het wonderlijke is: niet eens vanuit ons", legt hij uit. "Want wij als topclubs lopen juist weg. Eigenlijk moet de onderkant van de Eredivisie zich druk maken, maar dat gebeurt niet. Dat is de paradox in dit verhaal. Dan kan je zeggen: de topclubs krijgen veel meer geld. Maar wij hebben ook moeten investeren en problemen moeten oplossen met onze eigen visies."

PSV, Ajax en Feyenoord stelden in november zelfs voor om de inkomsten vanuit Europees voetbal te verdelen over andere clubs. "En dan gaan we vergaderen en komt er toch niets uit. Echte doorbraken, dat lukt niet in dit poldermodel", stelt Gerbrands. "Terwijl iedereen zou meeverdienen aan Europese successen. We moeten eens bedenken: hoe kunnen wij in dit internationale voetballandschap onze positie behouden als Nederland zijnde. We doen hier heel veel goed, maar met dit soort dingen moeten we echt een slag gaan maken."

Nederlandse topclubs zouden volgens critici te weinig doen om de verschillen met de rest van de competitie recht te trekken. Gerbrands is het daar niet mee eens en wijst naar de eerder genoemde handreiking. "Wij hoefden niets te doen, hè? We hadden maar twee echt harde eisen. Dat de Jong-teams in de Keuken Kampioen Divisie konden blijven en het tweede item was het kunstgras. Daar hadden wij heel veel geld voor over (gezamenlijk 15 miljoen, red.). Ik heb altijd twee dingen geleerd: het gaat om visie en leiderschap. Wie pakken dit op?"

 
Eredivisie
 
PSV
 
Feyenoord
 
Ajax

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties