eDivisie: Ajax schiet uit de startblokken, PSV en Feyenoord blijven achter
Zondag, 3 februari 2019 om 18:21

Het PlayStation-seizoen van deze editie van de eDivisie is ten einde. Tegen alle verwachtingen in ging jongeling Dani Visser er met de titel vandoor. In het nieuwe seizoen wordt er op Xbox One gespeeld en start iedereen weer op nul. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Gaat er dit keer weer een nieuweling verrassen of gaat één van de gevestigde namen uit de eDivisie zich eindelijk laten zien? Club FIFA volgt de competitie voor Voetbalzone op de voet.

Speelronde 1
Er zijn voor het seizoen op de Xbox twee dingen veranderd. De poules zijn voor het Xbox-seizoen zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien opnieuw ingedeeld. Daarnaast worden de twee potten die de esporters tegen elkaar spelen niet meteen uitgezonden. Een van de duels wordt in de eerste week uitgezonden, terwijl de tweede een week later op Fox Sports en YouTube te zien is.

Wedstrijd van de week: Ajax - De Graafschap
Het seizoen op de PlayStation was niet makkelijk voor Dani Hagebeuk. Op de helft van het seizoen moest hij het plotseling overnemen van Lev Vinken, die Ajax verliet voor een Amerikaans team. Aan de start van het nieuwe seizoen neemt hij het op tegen een nieuw gezicht. Op Xbox speelt Julian van den Berg voor De Graafschap. Hoewel er niet veel van hem verwacht wordt, voelt hij wel de druk om Dani Visser te doen vergeten.

Hagebeuk laat vanaf de start tegen Van den Berg zien dat hij erop gebrand is om zijn Xbox-titel van vorig jaar te prolongeren. Van den Berg houdt lang stand tegen de felle Amsterdammers, maar het spel speelt zich voornamelijk af op de helft van de Superboeren. Vanaf de dertigste minuut lijkt Van den Berg beter in zijn spel te komen. Het is juist op dat moment dat Hagebeuk echt gevaarlijk wordt. Met een splijtende steekpass zet hij zijn spits vrij voor de keeper. Hij blijft koel en rond af: 1-0. Hagebeuk weet als geen ander hoe hij een voorsprong moet verdedigen. Tegen Van den Berg schakelt hij over naar een 5-4-1 formatie om de tegenstander aan de bal te laten. Van den Berg krijgt daardoor nauwelijks kansen in de restant van de wedstrijd. Tegen de zestigste minuut krijgt De Graafschap toch die ene grote kans waarvan ieder team er wel één krijgt in een wedstrijd. Hij gaat recht op de keeper af en probeert te plaatsen in de verre kruising. Hagebeuk wacht lang en positioneert zijn keeper in de juiste hoek waardoor hij redt. Het is direct de laatste kans voor De Graafschap. Ajax speelt het zakelijk uit en gaat met een goed gevoel naar de returnwedstrijd.

In het tweede duel heeft Ajax het een stuk makkelijker met De Graafschap. De krachten van de Superboeren lijken volledig verspild te zijn aan het eerste bedrijf. Als de eerste kans van Hagebeuk direct raak is geeft Van den Berg de hoop al op. De ene na de andere treffer volgt waardoor de einduitslag bepaald wordt op 6-0. Hagebeuk laat zien dat hij op zijn eigen platform misschien wel de grootste titelkandidaat is.

Poule A
Bryan Hessing van Heracles Almelo heeft het met de Xbox een stuk makkelijker dan op de PlayStation. Dat bewijst hij door in de eerste speelronde direct uit te halen tegen het FC Emmen van Luuk Jans. Halverwege de tweede helft staat het al 3-0, maar Hessing laat FC Emmen nog wel één keer scoren. In het tweede duel is het spelbeeld niet anders. Hessing blijft scoren en houdt dit keer zelfs zijn doel schoon. Hessing lijkt terug te zijn op zijn niveau, de vraag is of hij dit het hele seizoen vol kan houden.

Paskie Rokus van Vitesse kende een ontzettend slecht seizoen op de PlayStation 4. Hij was het zelfs zo zat dat hij tijdens een potje riep: "Einde tijdperk Rokus!" Tegen het VVV-Venlo van Nick Cooiman (de broer van Sandro) laat hij wel degelijk zien dat hij kan spelen. Hoewel hij het nog niet weet uit te drukken in veel doelpunten, boekt hij een zakelijke 1-0 overwinning. Verdedigend komen de Arnhemmers nauwelijks in gevaar. Ook in de terugwedstrijd heeft Vitesse geen enkele moeite met VVV. De druk is van de schouders en de kansen die eerder al werden gecreëerd worden nu daadwerkelijk afgemaakt.

Poule B
Ook in poule B wordt er een absoluut topaffiche gespeeld met de wedstrijd tussen PSV en PEC Zwolle. Bij de Eindhovenaren zien we dit keer geen Stefano Pinna. Zijn plek is op Xbox overgenomen door Ali Riza Aygün, net als Pinna van absolute wereldtop. Bij PEC Zwolle is alles bij het oude gebleven waardoor Ali het op gaat nemen tegen Tony Kok. Kok stond even terug nog in de finale van de PlayStation-kant dus dat belooft een spektakel te worden. De twee zijn echter zo aan elkaar gewaagd dat het een tactisch schaakspel is. Het is Aygün die als eerste op voorsprong komt in de eerste helft. Het antwoord van de Zwollenaren laat niet lang op zich wachten. Nog voor rust tekent Kok voor de gelijkmaker. Vervolgens gaat het zo gelijk op dat er nauwelijks meer kansen volgen. De twee blijven steken op een gelijkspel. In het tweede duel laat Kok zien dat hij niet alleen zijn weg kan vinden op de PlayStation, maar ook op Xbox. Hij houdt het achterin potdicht en scoort zelf wel twee keer, waardoor hij er met de overwinning vandoor gaat.

We kennen hem nog niet heel lang, maar weten wel dat een wedstrijd van Melvin Boere van AZ altijd spektakel oplevert. Zo ook tegen het FC Utrecht van Danny Hazebroek. De doelpunten vliegen aan twee kanten om de oren. Uiteindelijk levert dit een nipte overwinning op voor de club uit Alkmaar: 3-2. Hoewel er in het tweede bedrijf minder gescoord wordt, levert het nog steeds sprankelend voetbal op. Wederom wint AZ, waardoor de drie punten mee naar Alkmaar gaan.

De laatste pot wordt gespeeld door sc Heerenveen en ADO Den Haag. Hierin heeft Floris Jorna nauwelijks problemen met de inmiddels ontslagen Mitchel Denkers. Hij krijgt de ene kans na de andere, maar vergeet zichzelf te belonen met een grote score. Uiteindelijk valt wel de 1-0. Jorna is tevreden met de winst, maar weet ook dat hier veel meer in zat.

Poule C
In Poule C zien we twee mutaties. De eerste daarvan is bij Feyenoord. Jaey Daalhuisen neemt het over van Jimmy Donkers. In de eerste pot krijgt Daalhuisen direct een lastige tegenstander voor de kiezen. Hij neemt het op tegen Nick Den Hamer van FC Groningen, van nature een Xbox-speler. Den Hamer laat tegen Daalhuisen zien dat hij zich helemaal thuisvoelt op de Xbox One. FC Groningen creëert de ene kans na de andere. Uiteindelijk levert dit een 1-2 zege op en begaat Feyenoord een valse start. In het tweede duel lijkt Feyenoord beter in de wedstrijd te zitten. Daalhuisen scoort er op los, maar vergeet het op verdedigend vlak dicht te houden, waardoor er wederom een doelpuntenfestijn ontstaat. Het duel eindigt in 3-3 en Feyenoord gaat zonder punten terug naar Rotterdam.

De tweede mutatie is bij Excelsior waar Levy Frederique het overneemt van Bas Quist. Frederique kende met FIFA 19 een moeizame start, maar is inmiddels terug op zijn topniveau dat we kennen van eerdere FIFA’s. De Rotterdammers spelen tegen het Willem II van Viri Sital. Sital liet op de PlayStation al met enige regelmaat zien dat hij het iedereen lastig kan maken. Zo ook tegen Excelsior. Beide ploegen geven weinig kansen weg waardoor het duel eindigt in een gelijke stand. In het tweede duel wordt het beslist op het afmaken van de kansen. Waar Sital ze grotendeels vergeet te benutten, heeft Frederique daar minder moeite mee. De Kralingers winnen met een totale score van 3-2. De eDivisie-veteraan van Excelsior laat zien dat hij het nog steeds kan.

Renzo Oemrawsingh van Fortuna Sittard plaatste zich onlangs voor de FIFA eClub World Cup, een prestigieus internationaal toernooi. Ondanks zijn internationale succes komt hij in de eDivisie maar moeizaam op gang. Tegen het NAC Breda van cultheld Menno Bouhuijzen wordt er wel gewonnen maar met een magere 1-0. In de return laat Oemrawsingh wel zien dat hij van internationaal topniveau is. Hij klapt erop en laat niets heel van de ploeg uit Breda: 5-1.

Analyse
Wat in de eerste speelronde opvalt, is dat de meeste spelers een stroeve start kennen. Het spelen in een studio-omgeving is toch net anders dan veilig op je kamer. Vooral de 'nieuwe' jongens lijken hier vaak last van te hebben. Zo scoorde Van den Berg van De Graafschap niet tegen Dani Hagebeuk en Nick Cooiman wist in het eerste duel niet het net te vinden tegen eDivisie-veteraan Paskie Rokus. In de returns leken veel spelers al minder moeite hebben met het vinden van het net. Zo werd er tijdens de returns enkel bij PSV - PEC Zwolle en ADO Den Haag - sc Heerenveen minder dan drie keer gescoord.

Play like a Pro
In deze aflevering van Play like a Pro schuift Viri Sital van Willem II aan bij Justus en laat hij zien hoe je de Bolasie Flick doet.

 
Eredivisie

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties