Qatar verovert Azië Cup na wereldgoal van recordhouder Ali Almoez

Het absolute hoogtepunt van de wedstrijd vond al plaats na elf minuten. Met een fraaie stift werd Almoez bediend door Akram Afif, waarna eerstgenoemde de bal controleerde in het strafschopgebied, tweemaal hooghield en de rechterhoek vond met een omhaal. Het was alweer zijn negende doelpunt van het toernooi, waarmee Almoez het record van verbeterde van meeste treffers ooit in één editie van de Azië Cup. Het antwoord van Japan bleef uit; Qatar had het balbezit en de controle in de wedstrijd.

Het overwicht leidde na 26 minuten zelfs tot de 0-2. Abdulaziz Hatim vond tussen drie verdedigers de ruimte om de bal vanbuiten het strafschopgebied in de winkelhaak te jagen: 0-2. Qatar trof tien minuten voor rust ook nog de buitenkant van de paal. De organisator van het WK 2022 had de zaken achterin uitstekend op orde. Qatar had voor de finale nog geen enkel tegendoelpunt gekregen en ook Japan kwam er nauwelijks doorheen.

In de tweede helft probeerde Samurai Blue de druk op te voeren, net als men probeerde in de eerste minuten van de wedstrijd, maar tot kansen leidde dat aanvankelijk niet. Pas halverwege de tweede helft kwam Japan terug in de wedstrijd. Takumi Minamino van Red Bull Salzburg wipte de bal over doelman Saad Al-Sheeb en zorgde zo voor een spannende slotfase. Zeven minuten voor tijd maakte Afif echter een einde aan alle twijfels door een strafschop te benutten na een handsbal van Maya Yoshida.

Is Qatar de terechte winnaar van de Azië Cup?