'Stengs en Boadu zijn een paar jaar jonger, maar hadden me gewoon ingehaald'
Zondag, 3 februari 2019 om 23:29

VOLENDAM - Zonder enige ervaring in het betaald voetbal arriveerde Nick Doodeman anderhalf jaar geleden bij FC Volendam. Het duurde vier wedstrijden voordat de 22-jarige buitenspeler een basisplek veroverde in het vissersdorp en die plaats raakte hij sindsdien niet meer kwijt. In het bij vlagen wisselvallig presterende elftal van Volendam is de ‘assistkoning van De Dijk’ de afgelopen anderhalf jaar een van de smaakmakers.

Door Chris Meijer

Vorig seizoen leverde alleen Arnaut Danjuma Groeneveld, toen nog in dienst van NEC, meer assists dan Doodeman, die zestien keer als aangever fungeerde in zijn eerste jaar in het betaald voetbal. De vleugelaanvaller heeft dit seizoen vijf assists achter zijn naam staan. Geen enkele speler was sinds de start van seizoen 2017/18 vaker als aangever bij een doelpunt betrokken in de Keuken Kampioen Divisie. Doodeman reageert desondanks bescheiden als hij de smaakmaker van Volendam wordt genoemd. "Misschien als je praat over de goals en de assists, maar ik denk dat andere jongens in het team ook heel goed draaien", zegt de aanvaller in gesprek met Voetbalzone. Naast vijf assists was Doodeman dit seizoen voorlopig ook al goed voor zeven doelpunten, terwijl hij vorig jaar zes keer het net wist te vinden. "Ik was er uiteraard enorm blij mee dat mijn eerste seizoen hier zo verliep. Dit jaar wilde ik dat eigenlijk herhalen, maar dan moet ik er nog wel een aantal assists bij krijgen in de tweede seizoenshelft."

‘Naar het Midden-Oosten ga je niet voor het voetbal, maar voor het geld’

Voetbalzone sprak eerder dit seizoen uitgebreid met Hans de Koning, die terugkeerde bij FC Volendam.Lees artikel

"Ik vind dat ik een stroeve start heb gehad. Vorig seizoen eindigde ik met heel veel assists, dus ik had gehoopt dat ik dat kon doortrekken. Als ik het vergelijk met hoe het vorig seizoen op dit moment in het seizoen ging, ben ik wel tevreden. Maar als ik kijk hoe ik vorig jaar geëindigd ben, denk ik dat ik nog wel beter kan", zo klinkt het zelfkritisch. Doodeman constateert dat het sinds de trainerswissel voor hem persoonlijk beter is gaan lopen. Begin oktober verving Hans de Koning Misha Salden als trainer van Volendam. Sinds het aantreden van de 58-jarige oefenmeester is het Andere Oranje een stuk beter gaan draaien, terwijl ook Doodeman pas sinds de trainerswissel het leveren van doelpunten en assists heeft hervat.

"Ik merk dat deze trainer ontzettend goed kan omgaan met spelers, hij heeft een hele persoonlijke aanpak. Dat werkt bij onze groep heel goed, dat is de voornaamste reden dat het beter is gegaan sinds de trainerswissel. Dat het persoonlijk wat beter gaat, heeft vooral met de speelstijl te maken. We spelen iets meer vooruit, hanteren sneller de lange bal om zo snel mogelijk bij de goal te zijn. Dan valt de bal af en toe goed, je creëert wat meer. Ik kom iets centraler uit, dus dat werkt wel mee bij het maken van doelpunten", verklaart Doodeman. Onder De Koning bleef Volendam de eerste acht wedstrijden ongeslagen. Daarna volgden drie nederlagen op rij, waaronder een forse verliespartij op bezoek bij NEC (5-1). De tweede seizoenshelft werd hervat met een knappe 0-2 zege op bezoek bij Almere City, waarna de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven met 1-3 verloren ging. Die wisselvalligheid schrijft Doodeman gedeeltelijk toe aan de onervarenheid van de selectie. "We hebben een hele jonge groep, die bijna allemaal in hun eerste of tweede seizoen profvoetbal zitten. Dat zie je soms nog wel, dan worden er foutjes gemaakt. Je ziet dat de topploegen op sommige momenten ook af en toe iets slimmer zijn."

De cijfers van Nick Doodeman in dienst van FC Volendam. Vorig seizoen was hij in de KNVB Beker tevens goed voor twee assists.

Met al 58 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie achter zijn naam behoort Doodeman ondanks zijn relatief jonge leeftijd al tot de meer ervaren spelers in de selectie van Volendam. De buitenspeler kwam anderhalf jaar geleden over van AZ, waar hij niet hoefde te rekenen op een kans in het eerste elftal. "Het was geen moeilijke keuze, want ik had het gevoel dat ik bij AZ op een dood spoor zat. Ik had niet het idee dat ik binnen een halfjaar of een jaar bij de selectie zou komen en mijn debuut zou gaan maken. Ik heb er toch tien jaar gespeeld en kon mijn contract verlengen. In dat opzicht is het dan moeilijk om AZ te verlaten, omdat je toch hele warme gevoelens bij zo'n club hebt. Als ik keek naar mijn speelminuten en waar ik me het best kon ontwikkelen, was het de beste keuze om naar Volendam te gaan. Alles wat ik van tevoren had bedacht, is uitgekomen. Ik ben van AZ gekomen met het idee om veel minuten te maken, maar dan moet je nog wel je plek veroveren. Dat heb ik vrij snel gedaan, sneller dan ik zelf had verwacht. Achteraf ben ik heel blij met deze stap. Ze zeggen altijd dat je een stap terug moet zetten om er later weer twee vooruit te zetten. Ik hoop dat het bij ook gaat gebeuren. Het speelde mee dat Volendam in de buurt was, waardoor ik in mijn vertrouwde omgeving kon blijven. Het heeft enorm goed uitgepakt."

In zijn laatste seizoen bij AZ speelde Doodeman met het beloftenteam in de Tweede Divisie, samen met onder meer Calvin Stengs, Ferdy Druijf, Myron Boadu, Teun Koopmeiners, Guus Til en Pantelis Hatzidiakos. Jong AZ werd dat seizoen met overmacht kampioen van de Tweede Divisie, waarmee promotie naar de Keuken Kampioen Divisie werd afgedwongen. "Dat seizoen zat ik voor Calvin Stengs op de bank. Je ziet dat hij nu als een van de grootste talenten in het eerste speelt, dus het is geen schande dat ik achter hem zat. In de tweede seizoenshelft speelde ik regelmatig als spits, maar dat is niet mijn ding. Ik speel het liefst aan de buitenkant. Toen Stengs en Boadu voor het eerst kwamen meetrainen en spelen, kon je zien dat ze echt hele getalenteerde spelers waren. Vooral bij Myron had ik dat, die was nog vijftien toen hij bij ons kwam. Hij was al zo sterk, maakte heel makkelijk zijn goals. Daar keek ik wel een beetje van op. Zij zijn een aantal jaar jonger, maar zij hadden me gewoon ingehaald op dat moment. Het is niet erg om dat te constateren, dan moet je het ergens anders gaan proberen", aldus Doodeman, die namens Jong AZ 22 wedstrijden in de Tweede Divisie speelde.

Een weerzien met voormalig ploeggenoot Owen Wijndal tijdens de thuiswedstrijd tegen Jong AZ (1-1).

De ervaring in de Tweede Divisie hielp de voormalig jeugdinternational om te aarden in de Keuken Kampioen Divisie. "Het is wel een hele andere competitie, heel mannelijk. Ondanks dat ik niet heel veel heb gespeeld in de Tweede Divisie, merk je dat het daar net als in de Keuken Kampioen Divisie draait om duels spelen en fysieke kracht. Het eerste halfjaar in de Keuken Kampioen Divisie was voor mij in fysiek en conditioneel opzicht aanpoten. In de tweede seizoenshelft merkte ik dat ik het makkelijker kon volhouden, waardoor ik meer overhield om mijn doelpunten en assists te kunnen verzorgen." Doodeman zette onlangs zijn krabbel onder een nieuw contract bij Volendam, dat hem tot medio 2020 aan de club uit het vissersdorp verbindt. "Ik ben nog jong, als mijn contract bij Volendam afloopt ben ik 23. Dan is er nog tijd genoeg om wat moois te vinden, denk ik."

"Ik ben altijd zo ingesteld: ik zie wel wat er op mijn pad komt. Zo is het met Volendam ook gegaan. Ik heb verlengd bij Volendam en hoop na die periode, of misschien eerder, een mooie stap omhoog te kunnen maken. Ik hoop dat ik mijn vorm kan doorzetten en dan zal het misschien vanzelf wel opvallen, waardoor er iets moois komt." Na 23 wedstrijden is FC Volendam de nummer dertien van de Keuken Kampioen Divisie. "De play-offs gaan we zeker halen", klinkt het vastberaden. "Zo is het gewoon. Ik zou niet weten waarom het niet haalbaar is. We staan redelijk dicht bij de plaatsen die recht geven op deelname aan de play-offs. Het doel is om de nacompetitie te halen en we hebben in het verleden gezien dat er dan altijd gekke dingen kunnen gebeuren."

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.

 
Meer video's
 
Keuken Kampioen Divisie
 
FC Volendam
 
AZ
 
Nick Doodeman
 
Myron Boadu

Poll
Moet een Eredivisie-club Nick Doodeman komende zomer oppikken?
Ja
Nee
Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties