Ajax gaat dolende tegenstander vanavond pijn doen via standaardsituaties
Zaterdag, 9 februari 2019 om 16:25

Ajax hervat zaterdagavond de jacht op koploper PSV met een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Waar de Amsterdammers moeten winnen om in het spoor te blijven van de ploeg van Mark van Bommel, wacht Heracles na drie nederlagen op een rij weer op één of meerdere punten. Opta blikt vooruit op de ontmoeting in het Polman Stadion, zaterdagavond vanaf 18.30 uur.

O Heracles Almelo won slechts één van de laatste vijftien thuisduels met Ajax in de Eredivisie (drie gelijk, elf verloren): de ontmoeting van vorig seizoen (2-1 in augustus 2017).

O Heracles hield Ajax eerder dit seizoen op 1-1; de club wist één keer eerder ongeslagen te blijven tegen de Amsterdammers in een Eredivisieseizoen (1-4 en 1-0 in 1964/65).

O Heracles Almelo pakte in de laatste tien speelronden minder punten dan elk ander team (6), terwijl alleen PSV (30) en Ajax (25) meer punten pakten dan de Almeloërs in de eerste tien duels (20, met Feyenoord).

O Alleen Ajax (12 keer) scoorde dit Eredivisieseizoen vaker van buiten het strafschopgebied dan Heracles (11 keer); de enige goal van de Almeloërs eerder dit seizoen tegen Ajax was ook van buiten de zestien.

O Geen team voerde dit seizoen meer wijzigingen door in de basisopstelling dan Heracles (38, met PEC Zwolle), dat in de laatste tien speelronden geen opeenvolgende competitieduels met dezelfde elf startte.

O Ajax scoorde alleen in 1966/67 (77) en 1985/86 (80) vaker in de eerste twintig Eredivisie-speelronden dan dit seizoen (72 keer).

O Geen ploeg scoorde dit Eredivisieseizoen vaker uit standaardsituaties dan Ajax (17 keer, net als PSV), terwijl er geen ploeg meer goals incasseerde uit dode spelmomenten dan Heracles (18).

O Van alle spelers die dit seizoen tot minimaal 25 balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied kwamen, noteerde niemand zo'n hoog percentage van al zijn balcontacten in de zestien van de tegenstander als Kasper Dolberg (19 procent - 61 van de 313) en Klaas-Jan Huntelaar (19 procent - 60 van de 308).

O Hakim Ziyech, die zijn 100e Eredivisiezege kan boeken in zijn 184e wedstrijd, was in zijn laatste zes competitieduels direct betrokken bij elf doelpunten (6 goals, 5 assists).

 
Eredivisie
 
Heracles Almelo
 
Ajax
 
Hakim Ziyech
 
Kasper Dolberg

Poll
Heracles Almelo - Ajax eindigt in een...
zege voor Heracles Almelo
gelijkspel
zege voor Ajax
Meer OPTA Facts
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties