Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Wie is Yassine Abdellaoui, de in Amsterdam neergeschoten oud-voetballer?

Laatste update:

Woensdagavond werd Abdellaoui in Amsterdam neergeschoten. Op de George Sliekerkade op IJburg hoorden getuigen rond 23.30 uur meerdere knallen. Zij zagen het slachtoffer schreeuwend op straat liggen. Twee vooralsnog onbekende mannen vluchtten op een scooter door de Maria Austriastraat in de richting van het winkelcentrum. Abdellaoui is in zijn been geraakt en buiten levensgevaar. Hoe hij verzeild is geraakt in de schietpartij is nog een groot vraagteken. Of de kogels daadwerkelijk voor hem bedoeld waren is bovendien onzeker. Wel weten diverse media te melden dat hij de laatste tijd geen vaste woning had en vaak op IJburg verbleef.

Wie is Yassine Abdellaoui?

Abdellaoui werd geboren op 21 juni 1975 in Den Bosch. Op jonge leeftijd ging hij voetballen bij OJC Rosmalen. Hij werd opgepikt door Willem II en maakte op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal in een competitiewedstrijd tegen FC Groningen. Na twee jaar trok hij de deur in Tilburg achter zich dicht en ging hij aan de slag bij NAC Breda. Voetballend maakte de linksbenige middenvelder annex buitenspeler een prima indruk. Hij werd gezien als een groot talent, maar vanwege een gebrek aan discipline haalde hij nooit het onderste uit de kan.

Bij NAC kreeg hij het ooit aan de stok met Jan Wouters. Abdellaoui was de toenmalig routinier de baas en Wouters moest met twee gele kaarten van het veld. Na afloop vertelde de NAC-speler dat Wouters 'compleet over de rooie was'. "Kut-Marokkaan, rot toch op naar je eigen land", zou Wouters gezegd hebben volgens Abdellaoui. Scheidsrechter Dick Jol had naar eigen zeggen niets gehoord. "Als het waar is wat Abdellaoui beweert en als ik dat had gehoord, had Wouters zonder pardon meteen de rode kaart gekregen."

In Breda kende Abdellaoui misschien wel de beste periode uit zijn voetballoopbaan, ook al viel hij bij het grote publiek vooral op vanwege zijn gedrag buiten het veld. Zijn interviews gingen vaak niet over voetbal, maar over vrouwen. Hij speelde zich in de kijker bij verschillende clubs en verkoos Rayo Vallecano boven een contract bij Feyenoord. Verder dan 24 wedstrijden in Spanje kwam hij niet en een jaar na zijn vertrek bij NAC keerde hij alweer terug naar Nederland, waar hij in 1998 in Nijmegen voor NEC ging voetballen. Zijn verblijf bij NEC was van een nog kortere duur. Na zes wedstrijden gingen beide partijen uit elkaar.

Abdellaoui meldde zich in 1998 opnieuw bij Willem II. Na vier jaar moest hij daar vertrekken. "Natuurlijk had het anders moeten lopen. Voor iemand die op achttienjarige leeftijd al werd uitgenodigd voor de Marokkaanse nationale selectie, heb ik veel te weinig uit m'n carrière gehaald", beaamde hij in de Volkskrant. Abdellaoui kreeg bij Willem II te horen dat zijn aanwezigheid niet langer op prijs werd gesteld. Hij zou een slecht voorbeeld zijn voor anderen en hij gaf de club zelfs gelijk. "Stel dat anderen zich net zo zouden gedragen als ik. Dat zou niet goed zijn."

In maart 1998 weigerde Abdellaoui te trainen. Het was het begin van het einde. De speler wilde weg en kreeg geen salaris meer. Beide partijen meldden zich bij de arbitragecommissie van de KNVB, die bepaalde dat Willem II het achterstallig salaris moet betalen aan Abdellaoui. Toenmalig voorzitter Jan Vullings noemde de uitspraak 'een vrijbrief voor elke speler om zich te misdragen bij een club waar hij voor het einde van de contractduur weg wil'. Het contract van Abdellaoui werd uiteindelijk in oktober van hetzelfde jaar ontbonden.

Martin van Geel, oud-technisch directeur van Willem II, legde in hetzelfde interview de vinger op de zere plek. "Wat ik bij hem miste, was de zekerheid van het leveren van een stabiele prestatie op langere termijn. Het kon een tijdje goed gaan, maar Yassine is ook vaak ontspoord. Dan had hij een overdreven gevoel van onrechtvaardigheid over zich, alsof hij werd achtergesteld. Terwijl er juist veel tijd en energie in hem is gestoken", aldus Van Geel, de huidig technisch directeur van Feyenoord.

Abdellaoui keerde in 2002 terug bij NAC en meldde zich een jaar later bij De Graafschap. Bij de club uit Doetinchem werd hij op 15 januari 2004 op non-actief gesteld 'vanwege een uit de hand gelopen stapavond', schreef Studio Sport. Trainer Frans Adelaar trof Abdellaoui op de betreffende donderdagochtend een half uur voor de training aan in de slaapzaal van het trainingscomplex. Hij lag zijn roes uit te slapen. Bij De Graafschap was men al niet heel gelukkig met de linkspoot, want hij was pas net in genade aangenomen nadat hij zes weken lang in voorarrest had gezeten.

Abdellaoui en Prommayon

Op 22 september 2003 werd Abdellaoui samen met postkantooreigenaar Abdel F. aangehouden op verdenking van het witwassen van 2,3 miljoen euro. Abdellaoui werd ervan beschuldigd met zijn paspoort 2,3 miljoen euro en 258.000 Britse pond te hebben witgewassen via honderden geldoverschrijvingen naar Curaçao, Jamaica en de Dominicaanse Republiek. Abdel F. werd veroordeeld voor witwassen en kreeg behalve een celstraf ook een taakstraf. Abdellaoui zat 46 dagen vast.

Ook oud-voetballer Geoffrey Prommayon raakte verwikkeld in de zaak. Hij werd verdacht van witwassen en het handelen in xtc. "Ik had toen een vriendin die in een verkeerd milieu zat en daar werd ik door meegesleept", legde Prommayon in april vorig jaar nog uit in een interview met VICE. "Zij vroeg me op een zeker moment om 30.000 dollar om te wisselen bij een postkantoor in Breda. Ik heb daar verder nooit een vraag bij gesteld, heb dat bedrag omgewisseld in euro's en aan haar teruggegeven. Dat was heel stom van me. Het bleek om drugsgeld te gaan, dat ik op deze manier had witgewassen. Daar werd ik in 2004 voor opgepakt, justitie verdacht me ook van handel in xtc."

Met de xtc-handel had Prommayon niets te maken, verklaarde hij. De rechtbank in Breda dacht daar anders over. "Er werd beweerd dat ik miljoenen euro's had weggesluisd via de Kaaimaneilanden. Ik werd vastgezet in de zwaar beveiligde inrichting van Vught. Zat ik daar, tussen de verslaafden, moordenaars en gasten die afschuwelijke dingen met kinderen hadden gedaan. Tweehonderd meter verderop zat Willem Holleeder rond die tijd. Het was een verschrikkelijke periode. Ik heb die straf aangevochten en werd door de rechtbank in Den Bosch na drie maanden gelukkig toch vrijgesproken. Ik kreeg een briefje mee naar Vught waarop stond dat ik mocht gaan. Dat is het mooiste briefje dat ik ooit in mijn handen heb gehad."

Hongerstaking

Met zijn ontslag bij De Graafschap kwam aan de voetbalcarrière van Abdellaoui abrupt een einde. Een lange periode volgde waarin Abdellaoui verwikkeld raakte in een slepende strafszaak. Na elf jaar werd de oud-voetballer integraal vrijgesproken door het gerechtshof. Abdellaoui mikte op een schadevergoeding van miljoenen euro's, maar hij moest genoegen nemen met een schadevergoeding van 8.000 euro voor de 46 dagen die hij in voorarrest had gezeten. In 2015 kwam Abdellaoui in het nieuws omdat hij in hongerstaking ging. Op die manier hoopte hij meer geld af te dwingen.

Volgens zijn advocaat was Abdellaoui immers vier tot tien miljoen euro misgelopen doordat hij onterecht had vastgezeten en zijn voetballoopbaan daardoor ten einde was gekomen. "Uiteindelijk heeft het recht gezegevierd, maar om het recht nu ook echt te krijgen, moet ik weer een nieuwe strijd beginnen: een civiele zaak tegen het OM", reageerde Abdellaoui destijds. "Ik heb klap op klap gekregen en ben elke keer weer opgestaan. Mensen zullen het wel zwak vinden, maar een hongerstaking is alles wat ik nog kan doen. Het is een vorm van verzet", zei hij tegen De Telegraaf. Een hogere schadevergoeding kwam er niet.

Willem II

In augustus 2016 werd bekend dat Abdellaoui aan de slag ging in de jeugdopleiding van Willem II. Hij was enige tijd assistent-trainer bij Willem II Onder-17, maar daar is hij inmiddels vertrokken. De oud-speler was bezig om zijn trainersdiploma's te halen en woont in Amsterdam, waar hij volgens het Algemeen Dagblad probeerde om in dienst te komen van Ajax. Het Parool nam contact op met Sanne Schuurman, advocaat van Abdelloui en informeerde haar over het incident. "Daar schrik ik erg van. De laatste keer dat ik hem sprak, onlangs, maakte hij op mij een heel positieve indruk."

Meer nieuws

'Wij moesten, voordat we lekker konden zuipen, eerst nog even voetballen'
9
Aftrap sc Heerenveen - PSV uitgesteld vanwege 'uitzonderlijke situatie'
11
Pak 4x je inzet als Uitblinker Timber op doel schiet bij Feyenoord-Go Ahead!
0
Het Parool: Michael van Praag gaat spoedig vertrekken bij Ajax
25
Live meepraten in de Eredivisie: sc Heerenveen - PSV
6
Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Arne Slot moet noodgedwongen wijzigen
15

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties