eDivisie: Ajax richting koppositie; Feyenoord en PSV maken fout goed
Zondag, 10 februari 2019 om 20:46

Het PlayStation-seizoen van deze editie van de eDivisie is ten einde. Tegen alle verwachtingen in ging jongeling Dani Visser er met de titel vandoor. In het nieuwe seizoen wordt er op de Xbox One gespeeld en start iedereen weer op nul. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Gaat er dit keer weer een nieuweling verrassen of gaat één van de gevestigde namen uit de eDivisie zich eindelijk laten zien? Club FIFA volgt de competitie voor Voetbalzone op de voet.

Speelronde 2
Vanaf de eerste speelronde zien we direct dat er een aantal ploegen zijn die het lastig hebben. Zo wisten PSV en Feyenoord niet te winnen in hun openingsduel en kon Julian van De Graafschap zijn voorganger Dani Visser niet doen vergeten tegen een oppermachtig Ajax. In de tweede speelronde zijn ze met een iets makkelijker programma uit op revanche.

Wedstrijd van de week: De Graafschap - Heracles Almelo
Na in de eerste wedstrijden hard onderuit gegaan te zijn tegen Ajax heeft Julian van den Berg in het tweede duel weer een lastig affiche. Hij neemt het op tegen het Heracles van Bryan Hessing die in de eerste ronde vliegend van start ging. Tegen de nieuweling van De Graafschap gaat het minder makkelijk voor de esporter uit de achterhoek.

Waar Julian in het duel tegen Dani vooral aan het tegenhouden was neemt hij tegen Bryan duidelijk het initiatief. Julian is een speler die de bal niet snel verliest en Bryan houdt het achterin potdicht. Hier en daar creëert Julian wel wat kansjes. Nog binnen het half uur weet hij toch te scoren met een van richting veranderd schot. Bryan weet dat het wel eens heel lastig kan worden als hij niet snel scoort. Vanaf de aftrap neemt hij het initiatief. Na een aantal minuten achterin rondgespeeld te hebben ziet Hessing ruimte aan de zijkanten en combineert vliegensvlug naar voren. De esporter van Heracles krijgt de bal in de zestien en laat de kans niet onbenut: 1-1! Beide spelers lijken vervolgens genoegen te nemen met een gelijkspel. De bal wordt enkel nog rond getikt door Julian terwijl Bryan al zijn spelers rond zijn eigen zestien heeft. Wanneer hij dan eindelijk de bal krijgt heeft hij geen enkele intentie om een aanval te ondernemen. Na het duel zorgt dit voor lichte ophef als Bryan op gepikeerde toon Julian naroept over zijn spel. De strijd zit er in ieder geval goed in met het oog op de return.

Poule A
Net als in de eerste speelronde laat Dani Hagebeuk zich van zijn beste kant zien tegen VVV-Venlo. Ondanks dat de kleine uitslag heeft hij geen enkele moeite met Nick Cooiman. Hij scoort tweemaal en de Amsterdammers behouden een schoon doel. In het tweede duel kan Dani werken aan het doelsaldo.

Voor Paskie Rokus staat er een belangrijk duel op het programma tegen het FC Emmen van Luuk Jans. Als hij over twee duels weet te winnen maakt hij een goede stap richting de knock-outs. Alles ziet er goed uit als Vitesse snel op voorsprong komt tegen de ploeg uit Drenthe. Emmen laat zich echter niet uit het veld slaan en tekent snel voor de gelijkmaker. In de tweede helft heeft Jans wederom de overhand. Al snel na rust weet het hij het tij te keren. Vervolgens geeft de zoon van Ron niets meer weg waardoor uitslag op 2-1 eindigt.

Poule B
In Poule B neemt Ali Riza Aygün het op tegen ADO Den Haag op jacht naar de eerste punten. Helemaal lekker zit hij er nog niet in. De kansen volgen wel maar er wordt slechts met 1-0 gewonnen. Genoeg ruimte voor ADO Den Haag om het in de return nog goed te maken.

Het spectaculairste duel in Poule B speelt zich af tussen Danny Hazebroek van FC Utrecht en Team Gullit-talent Floris Jorna van sc Heerenveen. In tegenstelling tot bij De Graafschap - Heracles Almelo wordt er hier frivool en sprankelend voetbal gespeeld. De ene na de andere aanval volgt. Floris gaat als eerst aan de leiding maar kan keer op keer zijn eigen verdediging niet staande houden. Twee keer staat hij Danny toe de gelijkmaker te maken waardoor het duel eindigt in 2-2.

In het laatste duel neemt Tony Kok van PEC Zwolle het op tegen het AZ van Melvin Boere. Op PlayStation maakte Boere nog regelmatig indruk door zijn originele tactiek met opkomende backs. Tegen Tony hebben de Alkmaarders echter niks in te brengen. Ze worden volledig van de mat getikt waardoor de ervaren Kok al vroeg op voorsprong komt. In de tweede helft wordt de score verder uitgebreid naar 2-0 en spelen de Zwollenaren het rustig uit. De finalist van het PlayStation-seizoen kan met een gerust hart naar de return.

Poule C
In de laatste poule speelt het Feyenoord van Jaey Daalhuisen tegen cultheld Menno Bouhuijzen van NAC Breda. Het gaat hem beduidend minder moeilijk af dan in de vorige wedstrijd tegen Nick den Hamer. De Rotterdammers hebben geen kind aan de ploeg uit Breda en verslaan hem met een simpele 2-0.

Na het lastige duel tegen Feyenoord neemt Nick den Hamer van FC Groningen het op tegen een andere eDivisie-veteraan: Levy Frederique van Excelsior. Waar de ploeg uit het hoge noorden het in het eerste duel nog laat weggaf laat Den Hamer nu niets heel van zijn tegenstander. Het lijkt erop dat hij het al in één duel wilt beslissen. Hij scoort de ene na de andere en wint met ruim drie doelpunten verschil van Levy.

Hoewel Viri Sital in het PlayStation-seizoen nog kon verrassen omdat hij nieuw was lijken zijn tegenstanders nu beter voorbereid op zijn speelwijze. Zo ook Renzo Oemrawsingh van Fortuna Sittard. In het eerste seizoen zagen we al dat hij heel aardig kon spelen maar kwam hij direct terecht in de poule des doods. Ditmaal bewijst hij zich wel met een zege op directe concurrent Willem II. Met een nipte 1-0 kijken de Tilburgers tegen een achterstand aan voor de return.

Analyse
In het duel met Nick Cooiman liet Dani Hagebeuk van Ajax zien dat hij nog steeds oppermachtig is. Zijn overmacht komt voornamelijk door de nauwkeurigheid in de passing. Zelden geven de Amsterdammers een foute pass, dit levert een passnauwkeurigheid op van maar liefst 94%.

Play like a Pro
Om de eDivisionisten wat beter te leren kennen en speltips te ontfutselen gaat Justus op bezoek in de studio waar de wedstrijden van de eDivisie plaatsvinden. Dit keer schuift Jimmy Donkers aan van Feyenoord.

 
Eredivisie

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties