Blunder van Onana wordt zwak Ajax fataal in Almelo
Zaterdag, 9 februari 2019 om 20:20

Ajax blijft kwakkelen in de Eredivisie. De Amsterdammers zakten zaterdagavond massaal door de ondergrens op bezoek bij Heracles Almelo en verloren met 1-0 na een blunder van doelman André Onana. Van de laatste vier competitieduels won Ajax er maar één. Door de nederlaag in Almelo kan PSV de voorsprong zaterdag uitbreiden tot acht punten, indien het wint op bezoek bij FC Utrecht. Voor Ajax was het een beroerde generale repetitie voor het Champions League-duel met Real Madrid van woensdag.

In een tumultueuze openingsfase bleef Ajax aanvankelijk met kunst- en vliegwerk overeind. De bezoekers kwamen bijzonder zwak uit de startblokken en kregen daar binnen zes minuten bijna de rekening voor gepresenteerd, toen Brandley Kuwas mocht aanleggen voor een strafschop. Onana tikte de bal echter tegen de paal; de keeper van Ajax stopte vier van de zeven penalty's die hij tegenkreeg in de Eredivisie. De strafschop was het gevolg van een overtreding van Daley Blind op Joey Konings, nadat de verdediger van Ajax zich genoodzaakt zag om aan de rem te trekken.

Het slordig opererende Ajax, overigens met Frenkie de Jong in de basis (de middenvelder was een twijfelgeval) en met Klaas-Jan Huntelaar op de positie van de niet volledig fitte Kasper Dolberg, kwam er nauwelijks aan te pas in de openingsfase in het Polman Stadion. Diverse spelers leden knullig balbezit en na zestien minuten werd een fout van André Onana de bezoekers fataal. De keeper leverde de bal zomaar in bij de vrijstaande Heraclied Mohammed Osman, die het cadeau direct uitpakte. Het was het eerste doelpunt van Heracles in het nieuwe kalenderjaar.

Halverwege de eerste helft volgde de eerste serieuze kans voor Ajax: doelman Janis Blaswich redde knap op een inzet van De Jong. Het doelpunt leek de bezoekers desondanks niet écht wakker te schudden. Heracles bleef de feller ogende ploeg op het veld. In de slotfase van de eerste helft klopte de ploeg van Erik ten Hag wat nadrukkelijker aan de deur, maar Heracles bleef in staat om druk te zetten op Ajax. Het leidde tot een groot applaus voor de thuisploeg toen het rustsignaal klonk. Ook na de rust oogde Ajax ongeïnspireerd. Pas na 63 minuten was de nummer twee van de Eredivisie daadwerkelijk dicht bij de gelijkmaker.

Na een behendige steekpass van Hakim Ziyech stond Huntelaar oog in oog met Blaswich, die bleef staan en aan het langste eind trok. Het was het beste moment van Ajax tot dan toe. Toch zorgde het niet voor nieuw elan. Een kwartier voor tijd leverde Onana de bal weer in, maar Kristoffer Peterson profiteerde niet van de fout van de keeper. Elf minuten voor tijd maakte Dolberg zijn entree als vervanger van de tegenvallende De Jong. Van een slotoffensief was echter nauwelijks sprake. Ajax bleef aanvallend onmachtig en moet vrezen voor een achterstand van acht punten op PSV.

 
Meer video's
 
Eredivisie
 
Ajax
 
Heracles Almelo
 
Mohammed Osman
 
André Onana

>
Eredivisie
Heracles Almelo
1
0
Ajax
Zaterdag, 9 februari 2019 om 18:30
Meer nieuws
   
20:56
20:56
RKC Waalwijk kwakkelt al dik acht jaar na eigen doelpunt van Daley Blind
5
   
20:32
20:32
Lionel Messi legt verzoek van Barcelona gedecideerd naast zich neer
5
   
20:15
20:15
De 'Totti van Telstar': schipperen tussen de Keuken Kampioen Divisie en Ajax
9
   
20:03
20:03
Lionel Messi onthult felle tegenstand bij Barcelona over toptransfer
11
   
19:45
19:45
Live meepraten in de Ligue 1: OGC Nice - Paris Saint-Germain
1
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties