Waar gaat het mis voor Fortuna Sittard, dat in 2019 in een vrije val verkeert?
Vrijdag, 15 maart 2019 om 19:24

Tevredenheid heeft plaats gemaakt voor zorgen in Sittard. Waar Fortuna Sittard de winterstop inging op de negende plaats, pakte na de kerstperiode alleen NAC Breda minder punten dan de Limburgers: twee om zes. Waar gaat het mis voor de promovendus?

Fortuna Sittard liet in de eerste seizoenshelft zien een makkelijk scorende ploeg in de Eredivisie te zijn. Slechts zeven ploegen vonden in deze periode vaker het net (29 treffers) en ook op basis van Expected Goals scoorden maar zeven ploegen hoger dan de promovendus uit Limburg (25,2 xG), zo onderzocht Opta. Na de winterstop lijkt Fortuna het niet voor elkaar te krijgen dezelfde stootkracht te tonen als voor de winterstop; gemiddeld werd er minder geschoten, kwamen de zuiderlingen tot minder balcontacten in het zestienmetergebied en werden er minder goals gemaakt.


Eredivisie 2018/19 - Fortuna Sittard
VOOR WINTERSTOP STATISTIEKEN (GEMIDDELD PER DUEL) NA WINTERSTOP
13,9 Schoten 10,5
5,4 Schoten op doel 4,0
20,2 Balcontacten ‘in de 16’ 14,4
1,7 Doelpunten 1,4
1,5 Expected Goals 1,1

Ook achterin schuttert Fortuna Sittard; na de winterstop werden al evenveel doelpunten geïncasseerd als daarvoor (dertig om dertig). Wellicht heeft het uitvallen van Wessel Dammers daar een rol in gespeeld. De verdediger had voor zijn blessure namens Fortuna de meeste uitverdedigende acties (97), was de Fortuna-verdediger met de meeste gewonnen duels (108) en alleen José Rodriguez (137) noteerde meer balveroveringen van alle veldspelers van Fortuna (Dammers 125).

Dat René Eijer en Kevin Hofland zoekende zijn naar de juiste opstelling om het tij te keren, blijkt uit de vele wisselingen in de basisopstelling. In 2019 werden bij Fortuna Sittard, dat vrijdagavond tegen FC Emmen speelt, 23 wijzigingen aan de basisopstelling doorgevoerd in vergelijking met de voorgaande speelronde, meer dan elke andere club. Liefst twaalf keer ging het hier om een verdediger.


Eredivisie 2019
TEAM WIJZIGINGEN BASISOPSTELLING
Fortuna Sittard 23
Heracles Almelo 20
NAC Breda 20
Feyenoord 14
VVV-Venlo 12


Opta Facts Fortuna Sittard - FC EmmenO FC Emmen is ongeslagen in de laatste vier officiële uitduels met Fortuna Sittard (twee zeges, twee remises) en boekte in 2014 de grootste zege in de clubgeschiedenis op bezoek bij de Limburgers (1-8).

O Zowel Fortuna Sittard als FC Emmen kwam in negen van de laatste tien onderlinge ontmoetingen in alle competities telkens tot scoren (eenmaal 0-0 in 2017).

O Fortuna Sittard kwam in 2019 tot minder balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied dan elke andere ploeg in de Eredivisie (115).

O Mark Diemers gaf vier assists in zijn laatste drie competitieduels met FC Emmen (Eerste Divisie en Eredivisie), waaronder een in het heenduel met de Emmenaren dit seizoen.

O Lisandro Semedo maakte zijn laatste Eredivisie-doelpunt in de heenwedstrijd tegen FC Emmen op 7 oktober, na die treffer kwam hij in 879 minuten in de Eredivisie tot 29 schoten zonder te scoren.

O Op basis van de ‘Expected Goals on Target tegen’ had Alexei Koselev dit Eredivisie-seizoen 49,8 tegengoals kunnen verwachten in tegenstelling tot de 60 treffers die hij daadwerkelijk tegen kreeg, het grootste negatieve verschil (-10,2) van alle doelmannen.

O FC Emmen verloor de laatste drie uitduels in de Eredivisie en kreeg hierin elf doelpunten tegen; de Emmenaren zijn de enige ploeg die dit Eredivisie-seizoen buitenshuis nog niet de nul hielden.

O Alleen NAC Breda (7,4) had in 2019 een lagere waarde wat betreft Expected Goals in de Eredivisie dan FC Emmen (8,0) en Fortuna Sittard (8,5).

O FC Emmen maakte dit seizoen 76 procent van de Eredivisie-doelpunten in de tweede helft (22 van de 29), een hoger percentage dan elke andere ploeg.

O Caner Cavlan creëerde dit Eredivisie-seizoen tot en met afgelopen weekend 42 kansen voor FC Emmen, de enige verdediger met meer gecreëerde kansen in deze periode is Angeliño.

 
Eredivisie
 
Fortuna Sittard
 
Wessel Dammers
 
Kevin Hofland
 
René Eijer

>
Eredivisie
Fortuna Sittard
3
1
FC Emmen
Vrijdag, 15 maart 2019 om 20:00
Meer OPTA Facts
   
11:56
11:56
Ajax evenaart bij overwinning op Chelsea eindelijk reeks onder Danny Blind
23
   
08:50
08:50
Galatasaray - Real Madrid: het leukste Champions League-duel aller tijden
21
   
07:37
07:37
Manchester United: de kwelgeest van Mohamed Salah en Jürgen Klopp
4
   
14:13
14:13
Bezoek van PSV belooft niet veel goeds voor supporters van FC Utrecht
13
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties