Champions League 2019/20: Ajax mag hopen op Pot 2
Woensdag, 22 mei 2019 om 19:02

Het deelnemersveld van de groepsfase van de Champions League seizoen 2019/20 begint vorm te krijgen. Van de 32 toegangsbewijzen zijn er reeds 22 bemachtigd. De UEFA stelt 26 directe startbewijzen beschikbaar, maar nog lang niet alle tickets zijn verdeeld. Ajax en PSV zullen, net als dit seizoen, voorrondes moeten overleven op weg naar de hoofdfase van het toernooi. Een overzicht van hoe de route van de twee Nederlandse topclubs gaat lopen op weg naar de groepsfase.

Door de uitstekende prestaties van Ajax in de Champions League dit seizoen, plaatst de Nederlandse kampioen van volgend seizoen zich zeer waarschijnlijk direct voor de groepsfase van het miljardenbal 2020/21. Nederland sloot het seizoen 2017/18 echter af als nummer veertien op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA en daarom stroomt de landskampioen van dit seizoen komende zomer in de derde voorronde van de Champions League in. PSV komt al in de tweede voorronde in actie, net zoals Ajax dit seizoen. Via Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev werd eind augustus de groepsfase bereikt.

Ten Hag: ‘Dat is het systeem, maar een beetje vreemd vind ik het wel’

Erik ten Hag bereikte met Ajax dit seizoen de halve finale van de Champions League en vindt het daarom 'vreemd' dat hij zich met zijn ploeg moet melden in de voorrondes.Lees artikel

Twee voorrondes Ajax, drie voor PSV

Landskampioen Ajax komt terecht in de derde voorronde van de Champions League. Behalve deze voorronde zal Ajax ook de play-offs moeten zien te overleven op weg naar de groepsfase. Dit was in de zomer van vorig jaar ook de oorspronkelijke route van PSV, de kampioen van vorig seizoen, maar door een meevaller stroomden de Eindhovenaren in de laatste voorronde in. Ten koste van BATE Borisov werd toen de groepsfase van het toernooi bereikt. Komende zomer begint PSV als nummer twee van de Eredivisie al in de tweede voorronde en zal het ten opzichte van Ajax een extra ronde moeten zien te overleven.

Wie de tegenstanders zijn van Ajax en PSV is nog niet bekend. Al wel is zeker dat Ajax als kampioen van Nederland de kwalificatie gaat proberen af te dwingen via de zogenoemde kampioenenroute, waarin totaal vier startbewijzen voor de groepsfase zijn te verdienen. Hierin komt de ploeg van Ten Hag te spelen tegen kampioenen uit de kleine competities. Het deelnemersveld van de kampioenenroute is nog niet volledig, maar al wel grotendeels ingevuld. Ajax heeft een geplaatste status en ontloopt daardoor clubs als Celtic, FC Kopenhagen, Dinamo Zagreb, BATE Borisov en Ludogorets in de derde voorronde. Mogelijke tegenstanders in deze voorronde zijn APOEL Nicosia, PAOK Saloniki, FK Qarabag, NK Maribor, Rode Ster Belgrado, Maccabi Tel Aviv en Sheriff Tiraspol. Op 22 juli krijgt Ajax bij de loting te horen wie de tegenstander wordt.

Ajax in Pot 2

Mocht Ajax erin slagen de groepsfase te bereiken, dan wordt het bij de loting op basis van de coëfficiëntenranglijst zeer waarschijnlijk ingedeeld in Pot 2. Die indeling is gunstig voor de Amsterdammers, want clubs als bijvoorbeeld Real Madrid, Chelsea en Atlético Madrid zitten in dezelfde pot en worden dan ontlopen. Alleen als Arsenal de Europa League wint en daarmee een ticket voor de groepsfase van de Champions League verdient, wordt Ajax in Pot 3 ingedeeld. Voor PSV is het nog onduidelijk in welke Pot het wordt ingedeeld bij het bereiken van de groepsfase. Wel is zeker dat Pot 3 het hoogst haalbare is.

Zwaar programma PSV

PSV is als nummer twee van de Eredivisie ingedeeld in de League Route, ook wel de niet-kampioenenroute genoemd, waarin twee startbewijzen voor de groepsfase te verdienen zijn. Wie de opponent wordt van de ploeg van Mark van Bommel in de tweede voorronde wordt bepaald tijdens de loting op 18 juni in het Zwitserse Nyon. De heenwedstrijden in deze ronde worden afgewerkt op 23 en 24 juli, de returns staan voor 30 en 31 juli op het programma. De Eindhovenaren moeten na de zomerstop dus al vroeg aan de bak. Tussendoor speelt PSV op 28 juli tegen Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, terwijl een week later, in het weekend van 2,3 en 4 augustus, de Eredivisie weer van start gaat.


RONDE LOTING HEEN RETURN
1e kwalificatieronde 18 juni 9, 10 juli 16, 17 juli
2e kwalificatieronde 18 juni 23, 24 juli 30, 31 juli
3e kwalificatieronde 22 juli 6, 7 augustus 13, 14 augustus
play-offs 5 augustus 20, 21 augustus 27, 28 augustus

Finale Europa League heeft gevolgen voor PSV

De Europa League-finale van 29 mei tussen Chelsea en Arsenal heeft gevolgen voor PSV. Als Chelsea wint, treffen de Eindhovenaren op 23 of 24 juli in de tweede voorronde van de Champions League óf FC Basel óf Olympiacos, de nummers twee van Zwitserland en Griekenland. Deze clubs hebben een hogere ranking dan PSV, waardoor de ploeg van Mark van Bommel geen 'geplaatste' club wordt bij een zege van Chelsea. Chelsea heeft zich via de Premier League al geplaatst voor de Champions League, waardoor het het vrijgevallen ticket voor de groepsfase voor komend seizoen naar de nummer drie van Frankrijk, nu Olympique Lyon, gaat.

In dat scenario schuiven twee ploegen vanuit de tweede voorronde van de Champions League in seizoen 2019/20, waarschijnlijk Galatasaray of Medipol Basaksehir en LASK Linz, automatisch door naar de derde voorronde van de Champions League. Als Arsenal van Chelsea wint, dan zijn waarschijnlijk Galatasaray of Medipol Basaksehir, LASK Linz en Viktoria Plzen de tegenstanders die PSV kan loten. Arsenal is namelijk niet via de Premier League geplaatst, waardoor Lyon gewoon naar de derde voorronde moet.

Europa League als vangnet

Mocht PSV al in de tweede voorronde van de Champions League uitgeschakeld worden, dan maakt het nog altijd kans op Europees voetbal. Verliezers stromen namelijk in de derde voorronde van de Europa League in. Mocht PSV de derde voorronde bereiken, dan is het hoe dan ook verzekerd van Europees voetbal. Bij uitschakeling op weg naar de Champions League is een plekje in de groepsfase van de Europa League een feit. Dat geldt overigens niet voor Ajax. Clubs uit de kampioenenroute die verliezen in de derde voorronde van de Champions League, komen terecht in de play-offs voor de Europa League. Clubs die uitgeschakeld worden in de play-offs voor de Champions League, plaatsen zich automatisch voor de groepsfase van de Europa League.

 
Eredivisie
 
Champions League
 
Ajax
 
PSV

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties