Hoe Real Madrid zich de duurste transferwindow ooit kan veroorloven
Donderdag, 20 juni 2019 om 14:28

Voor de transferperiode daadwerkelijk begonnen is, heeft Real Madrid al meer dan driehonderd miljoen euro over de balk gesmeten. Het is de eerste keer dat een club deze grens doorbreekt tijdens een zomerse transferwindow en de Koninklijke lijkt nog niet eens klaar te zijn met het renoveren van de selectie. Hoe kan Real Madrid zich de duurste transferperiode ooit veroorloven?

Door Chris Meijer

Er kan met recht gesteld worden dat Real Madrid een rampseizoen achter de rug heeft. Na het vertrek van trainer Zinédine Zidane en sterspeler Cristiano Ronaldo, werd Julen Lopetegui geacht de Spaanse topclub een nieuw tijdperk in te brengen. Na nog geen vier maanden kon de voormalig bondscoach van Spanje alweer zijn biezen pakken in het Santiago Bernabéu. Onder diens opvolger Santiago Solari kende Real Madrid een korte opleving, tot Ajax in de achtste finales tot ieders verrassing een einde maakte aan het Champions League-avontuur. In maart kon ook Solari het veld ruimen, waarna Zidane terugkeerde. Real Madrid besloot het seizoen op de derde plaats in LaLiga, met een achterstand van negentien punten op koploper Barcelona. Een dergelijk seizoen doet heel veel pijn in de Spaanse hoofdstad, waardoor het geen verrassing mag heten dat er razendsnel de portemonnee is getrokken om versterkingen binnen te halen.

Topaankoop van Real Madrid 'moest weer leren lopen' door artritis

Lees artikel

Het was al een jaar bekend dat toptalent Rodrygo voor 45 miljoen euro zou worden overgenomen van Santos, terwijl de komst van Éder Militão, voor wie 50 miljoen overgemaakt werd naar FC Porto, in maart wereldkundig werd gemaakt. In de afgelopen weken pakte Real Madrid door met de komst van Luka Jovic (voor 60 miljoen overgenomen van Eintracht Frankfurt), Eden Hazard (voor maximaal 145 miljoen overgenomen van Chelsea) en Ferland Mendy (voor 48 miljoen overgenomen van Olympique Lyon). Volgens de berichten in de Spaanse media is de Koninklijke nog niet uitgeraasd op de transfermarkt. Marca schreef dat Zidane ook Paul Pogba nog graag aan zijn selectie wil toevoegen, ondanks dat Manchester United minimaal 150 miljoen voor hem verlangt. Ook de namen van Tanguy Ndombele (Olympique Lyon), Christian Eriksen (Tottenham Hotspur) en Donny van de Beek (Ajax) zingen nog rond in Madrid. Het kan daardoor zijn dat de totale uitgaven van Real Madrid in de zomerse transferwindow de vierhonderd of zelfs vijfhonderd miljoen overschrijden.

Financial Fair Play
Bij een dergelijk uitgavenpatroon gaan normaal gesproken alle alarmbellen rinkelen op de burelen van het departement van de UEFA dat belast is met het handhaven van de Financial Fair Play-regels. De Europese voetbalbond riep die regels negen jaar geleden in het leven om te voorkomen dat clubs ongestoord meer geld konden uitgeven dan er binnenkwam. In de afgelopen jaren zijn voornamelijk Paris Saint-Germain en Manchester City onderwerp van gesprek geweest als het over de Financial Fair Play-regels ging. Beide clubs hebben een zeer vermogende eigenaar, die de gaten in de begroting kan dichten. Volgens de Financial Fair Play-regels mag er over een periode van drie jaar echter maar dertig miljoen geïnvesteerd worden, tenzij de UEFA goedkeuring geeft voor het beleidsplan. Over een periode van drie jaar mogen clubs normaal gesproken maximaal vijf miljoen verlies lijden. Indien deze regels overtreden worden, kan Europese uitsluiting worden geriskeerd.

Real Madrid wil Gareth Bale met zijn torenhoge salaris dolgraag spoedig lozen.

AS schreef vorige week al dat Real Madrid spelers zal moeten verkopen om zich aan de Financial Fair Play-regels te houden. De Spaanse topclub heeft aan de laatste twee seizoenen een licht positieve transferbalans overgehouden: een winst van 88 miljoen in seizoen 2017/18 en een verlies van 29,25 miljoen in seizoen 2018/19 maakt voorlopig een positief resultaat van 58,75 miljoen. Er zullen volgens berichten in Spanje daardoor nog de nodige overbodige spelers moeten vertrekken en onder meer James Rodríguez, Gareth Bale, Dani Ceballos, Mateo Kovacic en Sergio Reguilón lijken het kind van de rekening te worden. Vandaag maakte Real het vertrek van Marcos Llorente naar stadsgenoot Atlético Madrid bekend, voor een bedrag van veertig miljoen euro. Met het vertrek van grootverdieners als Rodríguez en Bale wordt tevens ruimte gemaakt in het salarishuis. Volgens Marca voldeed Real Madrid voorafgaand aan de transferwindow nog ruimschoots aan de door de European Club Association (ECA) vastgestelde salarisregels. Clubs mogen maximaal zeventig procent van hun omzet besteden aan de salarissen van spelers en Real Madrid zat bij de laatste berekeningen op 57 procent. Met het vrijgekomen megasalaris van Ronaldo kon Real Madrid Thibaut Courtois vastleggen en de contracten van Toni Kroos en Luka Modric verbeteren. Met het vertrek van Rodríguez of Bale zou ruimte gemaakt kunnen worden voor de komst van Pogba.

Recordomzet
Het voordeel voor Real Madrid is dat zeventig procent van de omzet tegenwoordig een tamelijk hoog bedrag is, daar uit de jaarlijkse Football Money League van Deloitte in januari bleek dat geen enkele club in seizoen 2017/18 zoveel geld binnenharkte. De Koninklijke draaide in de vorige jaargang een totale recordomzet van 750,9 miljoen; nog nooit passeerde de opbrengsten van een voetbalclub de 700 miljoen. Het bracht Real Madrid na twee jaar, waarin Manchester United de ranglijst aanvoerde, terug aan kop in de Football Money League. De Spaanse grootmacht verdiende in seizoen 2017/18 60,5 miljoen meer dan naaste achtervolger Barcelona, nog nooit was het verschil tussen koploper en de nummer twee in de Football Money League zo groot. De omzet van Real Madrid steeg vorig seizoen met elf procent ten opzichte van het jaar ervoor, wat vooral te danken is aan de groei in commercieel opzicht.

De cijfers van Real Madrid in de Football Money League van Deloitte.

Mede door drie keer op rij de Champions League te winnen, namen de commerciële inkomsten van Real Madrid vorig seizoen met 54,8 miljoen toe. Met de verkoop van merchandising, sponsordeals en de pre-seasontour harkte de club totaal 356,2 miljoen binnen, wat circa veertig miljoen meer is dan Manchester United. The Red Devils wisten Real Madrid de afgelopen jaren op commercieel gebied af te troeven, onder meer door zogenaamde partnerships op andere continenten. "Het buitengewone financiële succes van Real Madrid is gebouwd op hun succes op het veld. Dit heeft de club in staat gesteld om de commerciële omzet op te drijven", lichtte Dan Jones namens Deloitte toe. Onder het bewind van voorzitter Florentino Pérez is Real Madrid in commercieel opzicht altijd een grootmacht geweest. Als meest succesvolle club ter wereld heeft de club altijd een gigantische achterban gehad, ook op andere continenten.

Pérez heeft sinds zijn aantreden in 2000 Real Madrid in financieel opzicht naar een ander niveau getild. De voorzitter hanteerde het zogenaamde Galácticos-beleid, waarin ieder jaar een absolute superster naar de Spaanse hoofdstad gehaald moest worden. Het binnenhalen van onder meer Luis Figo, Zinédine Zidane, Ronaldo Luís Nazário de Lima, David Beckham, Kaká en Cristiano Ronaldo had niet alleen een sportieve insteek, maar was ook in commercieel opzicht bijzonder interessant omdat Real Madrid de portretrechten van zijn spelers in eigen beheer had. Pérez wist dat individuele spelers begin deze eeuw in Azië een stuk populairder waren dan clubs, wat hem bijvoorbeeld deed besluiten om Beckham aan te trekken. Met Ronaldo had Real Madrid in commercieel opzicht jarenlang goud in handen, wat verklaart waarom er na zijn vertrek zo naarstig gezocht werd naar een zogenaamde Galáctico. Met Hazard is er nu weer een dergelijke topaankoop gedaan, terwijl het geen twijfel lijdt dat ook Pogba commercieel gezien een uitstekende aanwinst zou zijn voor Real Madrid.

Televisiegelden als goudmijn
In seizoen 2017/18 haalde Real Madrid 251 miljoen binnen aan televisie-inkomsten, wat tevens meer is dan iedere andere club. De Koninklijke en aartsrivaal Barcelona haalden in de vorige jaargang zelfs meer televisiegeld binnen dan de Engelse clubs, wat alles te maken heeft met de recente veranderingen in de verkoop van de televisierechten van LaLiga. Voor 2015 werden de rechten nog per club verkocht, waardoor Real Madrid en Barcelona bijna zeven keer zoveel televisiegeld binnenhaalden dan de meeste competitiegenoten. LaLiga heeft besloten om dit op de schop te gooien en de twee Spaanse grootmachten stemden hier mee in, op voorwaarde dat hun televisie-inkomsten in ieder geval niet zouden afnemen. Mede daardoor stegen de televisiegelden van zowel Real Madrid als Barcelona de afgelopen jaren fors. De recettes zijn het enige waar de nummer drie van het afgelopen LaLiga-seizoen op afgetroefd werd: Barcelona (144,8 miljoen) verdiende 1,4 miljoen meer op wedstrijddagen dan de aartsrivaal (143,4 miljoen).

De tien meest waardevolle clubs ter wereld volgens KPMG. Dit onderzoek is overigens niet te verwarren met dat van Soccerex, dat de waarde van clubs baseert op andere factoren.

Ondanks de gigantische omzet heeft Real Madrid volgens de laatste cijfers van onderzoeksbureau Soccerex nog een schuld van 263 miljoen. Dat de club in Spanje de status van vereniging zonder winstoogmerk heeft, zorgt ervoor dat er onder zeer gunstige omstandigheden geleend kan worden. De leningen staan daarnaast over het algemeen uit bij lokale en kleine banken, die door de sociale en politieke druk nooit de duimschroeven zullen aandraaien bij Real Madrid. Terwijl een club als Manchester United jaarlijks tientallen miljoenen kwijt is aan de lening, kost het de Koninklijke een stuk minder. De relatief gunstige belastingregels in Spanje bieden Real Madrid (en de andere Spaanse clubs) tevens een voordeel ten opzichte van de buitenlandse concurrentie. In Engeland moeten clubs bijvoorbeeld een stuk meer belasting betalen over de spelerssalarissen, wat verspreid over een aantal jaar per speler tientallen miljoenen kan schelen.

Al met al heeft Real Madrid zich zo ontwikkeld tot een financiële supermacht. Volgens een onderzoek van accountantsbureau KPMG is Real Madrid met een waarde van 3,22 miljard euro ook de meest waardevolle club ter wereld. Deze waarde is gebaseerd winstgevendheid, televisierechten, populariteit, potentie en de waarde van het stadion. Het is de verwachting dat Real Madrid deze positie voorlopig zal vasthouden, daar het lucratieve sponsorcontract met Fly Emirates nog even doorloopt. Op korte termijn lijkt de verbintenis met kledingsponsor Adidas verlengd te gaan worden, wat een slordige 80 miljoen per jaar meer in het laatje gaat brengen. Het enige dat de financiële macht van Real Madrid in de komende jaren in de weg lijkt te staan, is de geplande verbouwing van het Santiago Bernabéu. De club moet daarvoor een kleine zeshonderd miljoen lenen en gaat die lening met dertig miljoen per jaar aflossen, al begint de eerste termijn pas over drie jaar. De andere kant van het verhaal is dat het verbouwde Santiago Bernabéu Real Madrid nóg rijker zal maken. Zo kunnen de naamrechten van het stadion verkocht worden en levert een gloednieuw onderkomen tal van commerciële mogelijkheden op. De huidige uitgaven op de transfermarkt lijken dus met het oog op de toekomst geen uitzondering. Met de financiële macht is Real Madrid zonder twijfel op korte termijn in staat om het volgende record in de voetbalwereld te breken: de duurste speler ter wereld binnenhalen. De naam van Kylian Mbappé werd tijdens de presentatie van Hazard al gescandeerd in het Bernabéu...

 
Meer video's
 
Real Madrid
 
Luka Jovic
 
Cristiano Ronaldo
 
Gareth Bale
 
Luka Modric

Poll
Verwacht jij dat Real Madrid in de komende jaren de machtigste club in Europa zal zijn?
Ja
Nee
Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties