Steven Bergwijn praat over toekomst: 'Manchester United is een mooie club'
Dinsdag, 9 juli 2019 om 18:35

Toen Steven Bergwijn op dertienjarige leeftijd vertrok bij de jeugdopleiding van Ajax leek een carrière als profvoetballer ver weg. Maar waar zo'n vertrek bij de Amsterdammers vaak het einde van de weg naar het sterrendom is, bleek het voor Steven Bergwijn slechts het begin te zijn. PSV kwam snel in actie om de veelzijdige aanvaller te verwelkomen en de jongeling besloot akkoord te gaan met een leven van heen en weer reizen tussen zijn geliefde Amsterdam en Eindhoven. "Het was niet echt lastig omdat mijn ouders me altijd hebben gesteund en heen en weer gebracht, dus dat was wel goed te doen", memoreert de aanvaller in gesprek met Goal en Voetbalzone. "Je komt natuurlijk wel in een andere stad terecht, met andere mensen. Maar ik ben goed opgevangen."

Zodra hij volledig gewend was bij de jeugd van PSV, begon Bergwijn zijn voeten weer te laten spreken en al snel lukte het hem ook op internationaal niveau uit te blinken. De aanvaller had in 2014 een grote rol in het bereiken van de EK-finale van Nederland Onder-17. Hij scoorde driemaal in vier wedstrijden en werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Aanbiedingen van Europese topclubs waren onvermijdelijk, maar de ambitieuze jongeling had geen interesse om Eindhoven zo snel al achter zich te laten. "Nee, eigenlijk niet. Ik was nog heel jong en ik wilde altijd hier het eerste halen", aldus Bergwijn, die glansrijk in die missie is geslaagd.

Meer: Fraai gebaar van Malen: ‘Ik denk dat iedereen Mo's situatie wel kent’ | Langverwachte rentree Afellay hoogtepunt bij dikke overwinning PSV

Bekijk de mini-documentaire over Steven Bergwijn hieronder of abonneer en kijk op ons nieuwe YouTube-kanaal!

Bergwijn maakte zijn debuut in het eerste op de leeftijd van 18 jaar en 21 dagen tegen Almere City in een bekerduel. Richting het einde van het seizoen volgde ook zijn debuut in de Eredivisie, maar hij zou al snel uitvinden dat er een significant verschil is tussen doorbreken bij de hoofdmacht en je opwerken tot een sleutelspeler. "Het was een periode waarin ik de ene keer wel speelde, dan de andere keer weer niet en dan weer met Jong PSV. Dat was wel lastig af en toe. Maar je moet gewoon geduld hebben en dat had ik. Het plan was om me langzaam te brengen. Maar uiteindelijk moet je het natuurlijk zelf doen. Ik heb nooit echt aan mezelf getwijfeld en heb altijd gezegd dat ik profvoetballer zou worden."

Tijdens de moeilijke opstartfase had hij veel te maken met jeugdtrainer Ruud van Nistelrooij en Bergwijn is de invloed van de oud-spits van Manchester United niet vergeten. "In de A1 heb ik met hem gewerkt en vorig seizoen was hij er ook af en toe bij. Ik heb veel van hem geleerd", benadrukt de Nederlands international. "Vooral met afwerken." Van Nistelrooij is op zijn beurt ook onder de indruk van Bergwijn. "Hij heeft de laatste drie jaren enorme progressie laten zien", aldus de trainer van PSV Onder-19. "Hij krijgt per seizoen meer minuten en speelt nu elke wedstrijd. Hij is beslissend met goals en assists. Ook heeft hij veel persoonlijkheid, met een erg sterk karakter, dus hij is zeker een van de spelers met een groot potentieel."

De cijfers van Steven Bergwijn afgelopen seizoen.

Met 15 goals en 13 assists in 41 wedstrijden verspreid over alle competities heeft Bergwijn een prima seizoen achter de rug. Het valt niet te ontkennen dat hij inderdaad een bepalende speler wordt onder PSV-coach Mark van Bommel. "Ik heb een goede relatie met hem", aldus de vleugelaanvaller. Het is lastig uitleggen, maar het voelt soms net alsof de trainer een van ons is. Hij weet hoe wij denken. Hij is natuurlijk zelf ook speler geweest."

Dankzij zijn sterke optredens wordt Bergwijn vaak vergeleken met Memphis Depay, die zelf ook doorbrak bij PSV en een toptransfer naar Manchester United verdiende. Bergwijn vindt het een eer vergeleken te worden met de duurste uitgaande transfer ooit van de Eindhovenaren. "Dat heb ik vaak gehoord, ja. Memphis is gewoon een fantastische speler, dus het is mooi als mensen dat zeggen.

De volgende stap voor Bergwijn is een transfer en zijn trainer zou niet verbaasd zijn als men een vergelijkbaar bedrag op tafel legt voor de buitenspeler als de 34 miljoen euro die Man United in 2015 over had voor Depay. "Het is altijd lastig spelers te vergelijken, maar als je naar hun kwaliteiten kijkt, speelde Memphis min of meer op dezelfde positie. Het kan gebeuren dat een club bijna net zo veel voor hem gaat betalen als dat er werd betaald voor Memphis."

Steven Bergwijn in duel met Lionel Messi in de Champions League.

Manchester United is nu ook een van de clubs die naar verluidt aast op Bergwijn, terwijl ook Tottenham Hotspur, Internazionale en, volgens de Telegraaf, ook Ajax de situatie nauwgezet volgen. Vooralsnog hebben de Amsterdammers zich echter nog niet officieel gemeld in Eindhoven. Het kan voor de 21-jarige een aanlokkelijk idee zijn om in de voetsporen te treden van Memphis, maar hij heeft vooralsnog geen haast om PSV te verlaten voor Old Trafford of welke club dan ook.

"Manchester United is zeker een mooie club", benadrukt hij, om vervolgens de zaken in breder perspectief te zetten. "Ik ben pas 21 en ik heb geen haast. Er moet iets goeds komen met een goed plan. Zo niet, dan ben ik hier bij PSV nog prima op mijn plek." Als hij wel een goede aanbieding krijgt, acht Bergwijn zichzelf er klaar voor. "Ik denk dat als je bij een nieuwe club komt, misschien een betere club, dat je automatisch in het trainingsniveau meegaat. Ik weet wat ik kan."

Of het deze zomer nu tot een transfer komt of niet, Bergwijn is niet bang om hoge doelen na te leven. "Ik zou toch wel graag de Champions League willen winnen, het EK en de WK, het hele pakket!", aldus de ambitieuze Bergwijn. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar voorlopig ligt hij goed op koers om een carrière vol zilverwaar te hebben. Tot nu toe heeft de PSV'er al drie landstitels en twee Johan Cruijff Schalen op zijn naam staan en in de komende jaren lijkt het welhaast zeker dat hij daar nog veel meer eremetaal aan toe gaat voegen, of dat nu met PSV is of met een van de absolute grootmachten uit Europa.

Transferprofiel - Steven Bergwijn
 
Meer video's
 
Eredivisie
 
PSV
 
Ajax
 
Steven Bergwijn
 
Memphis Depay

Poll
Waar denk je dat Steven Bergwijn komend seizoen voetbalt?
Bij PSV in de Eredivisie
Bij Ajax in de Eredivisie
In de Bundesliga
In de Premier League
In LaLiga
Ergens anders
Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties