Flater Van Dijk in debacle Liverpool; tiener schittert in 6-2 zege RB Salzburg

Napoli - Liverpool 2-0
Het team van Ancelotti startte beter aan de open eerste helft voor eigen publiek en leek na zeven minuten op voorsprong te komen. Adrián keerde tot tweemaal toe een inzet van Fabián Ruiz, waarna Hirving Lozano de bal alsnog binnenkopte. De Mexicaan stond echter buitenspel. Liverpool groeide in de wedstrijd naarmate de eerste helft vorderde, maar kon dit niet in doelpunten uitdrukken. Een lage inzet van Sadio Mané was een prooi voor Alex Meret en ook Roberto Firmino verscheen niet op het scorebord. Na een corner kwam de Braziliaan het hoogst in de lucht, maar zijn inzet ging net naast het Italiaanse doel. Het baarde Ancelotti vooral zorgen dat Napoli na de negentiende minuut niet meer op doel schoot.

Meer: Stunt Liverpool blijft uit: Jürgen Klopp vertrekt zonder Europese prijs

Adrián hield Liverpool enkele minuten na de onderbreking op de been. Na een goede pass van Lorenzo Insigne leek Mertens van dichtbij voor de 1-0 te zorgen, maar de doelman voorkwam op sublieme wijze een tegengoal. De wedstrijd ging vervolgens op en neer, met een goede kans voor Mohamed Salah in de 65e minuut. Meret kon zijn lage schot in de verre hoek net onschadelijk maken. Liverpool, met Wijnaldum als vervanger van James Milner, had in de laatste twintig minuten veel balbezit, kreeg via Mané twee goede kansen, maar het was Napoli dat de winst pakte. Na een overtreding van Andy Robertson op José Maria Callejón wees de arbiter naar de stip en schoot Mertens raak. In de extra tijd profiteerde Fernando Llorente van een fatale terugspeelbal van Van Dijk toen deze onder druk werd gezet.

Red Bull Salzburg - Racing Genk 6-2
Red Bull Salzburg, dat in Europa officieel FC Salzburg heet, is dit seizoen eindelijk van de partij in het hoofdtoernooi van de Champions League en de kampioen van Oostenrijk vierde die entree in stijl. Racing Genk, de regerend kampioen van België, kreeg in het eerste bedrijf met een wervelwind in de Red Bull Arena. Al binnen twee minuten spelen had Erling Braut Haland de eerste treffer op het scorebord staan, nadat hij raak schoot op aangeven van Takumi Minamino. Na ruim een halfuur spelen was de negentienjarige Noorse spits opnieuw trefzeker. Hwang Hee-Chan troefde de defensie van Genk af in een vlotte counter en bediende Haland, die van dichtbij geen fout maakte. De Zuid-Koreaan bracht de score zelf enkele minuten later naar 3-0.

Via Jhon Lucumí kwam Genk terug in de wedstrijd, maar Salzburg liep nog voor rust verder weg. Haland vervolmaakte van dichtbij een perfecte hattrick. Daarmee was de eerste helft nog niet gedaan voor het weerloze Genk, want Dominik Szoboszlai tilde de score na andermaal een counter voor het rustsignaal nog naar 5-1. Al snel in de tweede helft bracht Genk de achterstand iets terug. Mbwana Samatta kopte een voorzet van Theo Bongonda tegen de touwen. Toch kon de Belgische ploeg ook in de tweede helft het net niet schoon houden. Andreas Ulmer en Zlatko Junuzovic combineerden in het strafschopgebied, waarna eerstgenoemde de 6-2 aantekende.

Een kwartier voor tijd kreeg Haland een publiekswissel. De Noorse spits, die in januari overkwam van Molde FK, was dit seizoen al goed voor maar liefst zeventien doelpunten en vijf assists in negen officiële wedstrijden. Met de openingstreffer, die al na twee minuten viel, werd hij tegen Genk ook nog eens de snelst scorende tiener in de geschiedenis van de Champions League. In het slot vielen geen doelpunten meer, waardoor het bij 6-2 bleef in Oostenrijk.