Puzzel voor Heitinga in jeugdopleiding Ajax vanwege naderend WK
Woensdag, 9 oktober 2019 om 07:48

Ajax Onder-19 moet in het slechtste geval twaalf jeugdinternationals afstaan aan Oranje Onder-17 voor het jeugd-WK in Brazilië, zo weet De Telegraaf woensdagochtend te melden. Het eindtoernooi in Zuid-Amerika vindt plaats tussen 26 oktober en 17 november en in die periode speelt het elftal van trainer John Heitinga competitieduels met de leeftijdsgenoten van NEC en Almere City FC, terwijl Chelsea tot tweemaal toe de tegenstander is in de UEFA Youth League. Ajax staat met zes punten bovenaan in deze competitie.

Heitinga kan geen beroep doen op spelers uit Ajax 1 en Jong Ajax, want deze elftallen hebben in deze periode eveneens een overvol programma. Hoofd opleidingen Saïd Ouaali bekijkt de complexe situatie echter met het nodige optimisme. "Ajax op een goede manier vertegenwoordigen, het Nederlands elftal op een goede manier vertegenwoordigen en daar als club een groot aandeel in hebben, dat juichen we toe." Onder meer middenvelder Youri Regeer, die in de UEFA Youth League-wedstrijd tegen Valencia (3-5) een hattrick produceerde, kan rekenen op een uitnodiging voor de eindronde in Brazilië.

De droom van Ajax Onder-19 in de UEFA Youth League

Ouaali voorziet echter ook problemen voor Ajax Onder-19. "Het is best een puzzel, we hebben de uitdagingen met de KNVB besproken. De KNVB heeft de mogelijkheid gegeven om wedstrijden in de competitie te verplaatsen. Maar met het volle programma met beker-, competitie- en Youth Leaguewedstrijden was dat voor ons helaas niet mogelijk. Er is simpelweg geen ruimte voor." Een voordeel is dat de eerste acht ploegen zich plaatsen voor de kampioenscompetitie, waardoor elk elftal na de jaarwisseling op nul begint. De Amsterdammers staan momenteel derde. "We hebben veel jonge spelers, omdat we vaak doorschuiven en op deze wijze is dit een prima geleidelijke stap. De weerstand wordt geleidelijk hoger, waardoor spelers de tijd krijgen om zich te ontwikkelen en zich aan te passen."

De KNVB snapt de zorgen van Ajax en de voetbalbond benadrukt bij monde van een woordvoerder dat beide partijen op een lijn zitten qua visie. "We herkennen ons helemaal in wat Ajax hier stelt. Daar zijn we blij mee, want dat is het resultaat van de goede contacten die we hierover hebben met de club."

 
Eredivisie
 
Ajax
 
Nederland U17

Poll
Zie jij Oranje Onder-17 wereldkampioen worden?
Ja
Nee
Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties