EURO 2020: wie heeft zich geplaatst en hoe zien de play-offs eruit?
Vrijdag, 22 november 2019 om 12:45

Welke landen hebben zich geplaatst voor het EK van volgend jaar? EURO 2020 gaat in juni volgend jaar pas van start, maar tijdens de afgelopen interlandperiode zijn de meeste tickets verdeeld. Inmiddels is de reguliere kwalificatiecyclus ten einde en zijn twintig landen al zeker van deelname aan het EK. Via de play-offs in de Nations League worden de laatste 4 van in totaal 24 tickets verdeeld.

24 landen treden medio volgend jaar aan op het EK. Omdat het Europese eindtoernooi zestig jaar bestaat, heeft de UEFA besloten om de eindronde door heel Europa af te werken. Met de play-offs in de Nations League als vangnet, is de kans groter dat de beste voetballanden zich kwalificeren. De nummers éé en twee uit de tien poules van de EK-kwalificatie plaatsen zich automatisch. De overige vier tickets worden vergeven bij de play-offs van de Nations League.

Geplaatste landen EK 2020GROEP NUMMER 1 NUMMER 2
A Engeland Tsjechië
B Oekraïne Portugal
C Duitsland Nederland
D Zwitserland Denemarken
E Kroatië Wales
F Spanje Zweden
G Polen Oostenrijk
H Frankrijk Turkije
I België Rusland
J Italië Finland

Kwalificatie via play-offs Nations League

4 van de 24 startbewijzen voor het EK zijn te verdienen in de play-offs. In totaal zullen zestien landen deelnemen aan de play-offs in de Nations League, wat als vangnet dient voor landen die zich niet via de reguliere EK-kwalificatiecyclus hebben weten te plaatsen. Welke landen tegen elkaar komen te spelen wordt tijdens de loting op 22 november bekend. De halve finales worden op 26 maart afgewerkt, waarna de finales op 31 maart worden afgewerkt. De play-offs zijn enkele wedstrijden.


De groepenindelingPOS. DIVISIE A POS. DIVISIE B
1 IJsland 1 Bosnië-Herzegovina
2 Roemenië 2 Slowakije
3 Bulgarije 3 Ierland
4 Hongarije 4 Noord-Ierland
POS. DIVISIE C POS. DIVISIE D
1 Schotland 1 Georgië
2 Noorwegen 2 Noord-Macedonië
3 Servië 3 Kosovo
4 Israël 4 Wit-Rusland

Divisie A
IJsland - Roemenië
Bulgarije - Hongarije

Divisie B
Bosnië en Herzegovina - Noord-Ierland
Slowakije - Ierland

Divisie C
Schotland - Israël
Noorwegen - Servië

Divisie D
Georgië - Wit-Rusland
Noord-Macedonië - Kosovo

Groepsfase EK

De 24 deelnemers op het EK worden verdeeld over 6 poules. De nummers één en twee van iedere poule en de vier beste nummers drie plaatsen zich voor de achtste finales. Het eindtoernooi wordt afgewerkt in twaalf verschillende landen. Ook Nederland is gastland, met de Johan Cruijff ArenA als aangewezen stadion.

De kans is groot dat Oranje alle drie de groepswedstrijden in eigen land mag afwerken. Alle gastlanden spelen namelijk twee groepswedstrijden in eigen land. Nederland is ingedeeld in Groep C en de wedstrijden in deze poule worden gespeeld in Amsterdam en Boekarest. Net als Roemenië mag Oranje twee thuiswedstrijden spelen.

Als de Roemenen er niet in slagen om zich te plaatsen voor het EK, dan is de Johan Cruijff ArenA in alle drie de groepswedstrijden de thuisbasis van Oranje. Mocht Roemenië, dat bij de EK-kwalificatie op de derde plaats staat achter Spanje en Zweden, zich wél weten te plaatsen, dan wordt bij de loting bepaald of het duel tussen Nederland en Roemenië in Amsterdam of Boekarest wordt gespeeld.

Route van Oranje

Als de ploeg van bondscoach Ronald Koeman de groepsfase overleeft, zal het de achtste finales afwerken in het buitenland. De route is al volledig uitgestippeld en voor de fans lijkt het gunstiger als het Nederlands elftal niet eerste, maar als nummer twee eindigt in de poule op het EK.

Als Oranje op de tweede plaats eindigt, vindt de achtste finale op 27 juni in Londen op Wembley plaats en de kwartfinale op 3 juli in de Allianz Arena in München. Wanneer Nederland groepswinnaar wordt, wordt de achtste finale op 28 juni afgewerkt in Boedapest en de kwartfinale op 4 juli in Azerbeidzjan. De halve finales en finale worden gespeeld op Wembley, zo heeft de UEFA bepaald.

 
Kwalificatie EK

Meer nieuws
Meer sportnieuws
10:21
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties