Ronald de Boer analyseert tactiek Feyenoord: 'Waarom wacht je tot de rust?'
Vrijdag, 30 oktober 2020 om 06:27 • Daniel Cabot KerkdijkLaatste update: 07:35

Feyenoord beleefde donderdag een dramatische avond in de Europa League. Mede door drie discutabele strafschoppen verloor de ploeg van Dick Advocaat met 1-4 van Wolfsberger AC. De tactiek van Advocaat in De Kuip kon nagenoeg direct de prullenbak in. De coach had zijn systeem aan de Oostenrijkse tegenstander, die met een ruit op het middenveld speelde, aangepast door zijn 4-3-3-formatie te veranderen in een 4-4-2-systeem.

Mark Diemers speelde achter de twee naar binnen geschoven aanvallers Steven Berghuis en Bryan Linssen. Eric Botteghin verving centraal achterin de geschorste Marcos Senesi en op het middenveld was wegens blessures van Leroy Fer en João Carlos Teixeira een plaats ingeruimd voor Lutsharel Geertruida. Dat laatste was geen onverdeeld succes. "Je moet het die jongen niet kwalijk nemen, maar mij. Lutsharel is eigenlijk een rechtsachter of centrale verdediger. Wij zetten hem op het middenveld", erkende Advocaat na afloop. "Geen verwijt aan die jongen, maar dan duurt het toch weer een halve helft voordat je wisselt."

Meer: Van Hanegem: ‘Als ik Advocaat was, had ik het wel geweten’ | ‘Zeg jij dat hij expres geel pakte omdat hij bang is om tegen Ajax te spelen?'

Het artikel gaat verder onder de video
Teze en Malen blij na Europa League winst: 'Ze wilden me niet'
Meer videos

"Als je ziet dat het niet loopt en dat zag je al best wel snel. En het maakt niet uit wat je doet, Bart Nieuwkoop of Geertruida eruit. En je wilt Jens Toornstra op die positie zetten. Maar waarom wacht je dan een hele helft? Waarom wacht je tot de rust? Dan is het misschien al gedaan", vroeg Ronald de Boer zich vervolgens bij FOX Sports af. In de rust werd Nieuwkoop naar de kant gehaald en kwam Luciano Narsingh binnen de lijnen. "Feyenoord was onthutsend zwak in de eerste helft en ze werden door de scheidsrechter nog verder in het moeras getrokken. In de tweede helft heeft Feyenoord zijn rug wel gerecht."

"Ze begonnen uitstekend en verdienden ook wel de 2-2. Maar daarna was het ook wel weer voorbij hóór", vervolgde de oud-international zijn analyse over Feyenoord. "De veldbezetting in de tweede helft was ook heel anders, het zag er veel beter uit. In de eerste helft had je Berghuis als spits of valse negen, maar hij was wel heel vals. Hij stond alleen maar op het middenveld. Hij zoekt natuurlijk altijd de bal op. Dan heb je alleen Brian Linssen voorin. Daar wordt zelfs Wolfsberger niet zenuwachtig van. Ik denk dat Advocaat uiteindelijk heeft gedacht: Ik had waarschijnlijk toch zo moeten beginnen. Dat is allemaal achteraf gepraat, maar je moet ook kijken naar het type spelers dat je hebt."

Advocaat ziet Linssen worstelen. "Daar hoef je geen helderziende voor te zijn. Het is vooral zorgelijk dat die jongen iedere week in de spits moet spelen omdat we niets anders hebben. Hij doet zijn best, maar hij is geen spits. Die jongen is een linksbuiten", zei de Hagenaar, die eerder al zijn onvrede uitte over het uitblijven van een nieuwe spits in de transferperiode. Nicolai Jørgensen is wederom geblesseerd en ook Robert Bozenik staat aan de kant. Berghuis als nummer tien was overigens wel iets dat Advocaat beviel. "Dan zie je in een keer een ander elftal. Berghuis ziet vaak de momenten waarop hij de pass moet geven en hoe hij zich moet vrijspelen."

Advocaat, Berghuis en Justin Bijlow weigerden na afloop de nederlaag in de schoenen van de scheidsrechter te schuiven, hoe discutabel zijn beslissingen ook waren, en vonden dat iedereen naar zichzelf moest kijken. "Het is een slechte prestatie", haakte Kenneth Perez in. "Het lijkt wel of de spelers en de trainer hebben afgesproken dat ze de scheidsrechter niet de schuld zouden geven. Maar bij die tweede strafschop was er geen enkel contact met Nieuwkoop. Het was werkelijk verschrikkelijk."

 
UEFA Europa League
 
Feyenoord
 
Jens Toornstra
 
Justin Bijlow
 
Bart Nieuwkoop

>
UEFA Europa League
Feyenoord
1
4
Wolfsberger AC
Donderdag, 29 oktober 2020 om 18:55
Meer nieuws
   
11:30
11:30
In de wandelgangen: Mourinho wil oude bekende ophalen bij Man United
0
   
11:10
11:10
'Veltman is een goede kandidaat om beste aankoop van het jaar te worden'
68
   
10:43
10:43
Frenkie de Jong en Mikky over het leven in Barcelona: 'Zijn net twee kinderen'
8
   
10:19
10:19
'Ik begrijp de vergelijking met Ihattaren, we hebben dezelfde keuze gemaakt'
13
   
09:52
09:52
Iker Casillas wederom in het ziekenhuis door hartproblemen
3
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties