'Aan de andere kant denk ik: ja, je kan beter veel sneller uit de kast komen'
Vrijdag, 2 april 2021 om 08:41 • Rian RosendaalLaatste update: 09:36

Sjaak Polak zou op termijn heel graag bij de Oranje Leeuwinnen aan de slag gaan. De KNVB zoekt een opvolger van Sarina Wiegman, die na de Olympische Spelen aan de slag gaat bij de Engelse nationale ploeg. De huidige coach van ADO Vrouwen zou graag het stokje overnemen van Wiegman en de voormalig linksback denkt dat een samenwerking met Louis van Gaal heel goed zou kunnen uitpakken. Een rol als assistent zou hij zeker niet bij voorbaat weigeren.

Door Kalum van Oudheusden & Mounir Boualin

Meer: Henk Fraser hekelt analisten: ‘Dat kan alleen in Nederland, echt bizar’ | KNVB breekt met assistent van Ronald Koeman en Frank de Boer

"Nee, ja, goed. Dat is wel een droom", zo verklaart de openhartige Polak in een uitgebreid interview met Voetbalzone. "Daar loop ik niet voor weg, om met de beste speelsters van Nederland te lopen, en te mogen werken en te trainen. Dat zou fantastisch zijn. Ik vind het alleen maar mooi dat mijn naam wordt genoemd, dat geeft ook een stukje erkenning van mijn werk. En wat ik presteer en wat ik doe. Ik heb op dit moment mijn papieren nog niet, maar het zou mooi zijn als je ook als assistent aan de bak kan gaan bij het mooie Oranje, want dat is uiteindelijk het hoogst haalbare."

"Maar desalniettemin heb ik het ook naar mijn zin bij ADO", zo benadrukt Polak. "We gaan het allemaal wel meemaken." Een eventuele rol als rechterhand van Van Gaal, die al meermaals is genoemd als opvolger van Wiegman, wordt vervolgens besproken door de oud-verdediger van onder meer ADO, FC Twente en Sparta Rotterdam. "Als je van die man zóveel kan leren, die alle kneepjes van het vak kent. Die ook overal in de wereld heeft gewerkt en zo'n enorme staat van dienst heeft en zoveel kennis. Dan ben je natuurlijk niet goed bij je hersenpan als je dan 'nee' zegt. Dan ben je niet goed. Sorry, dan heb je iets te veel van die 'nippies' op. Maarja, goed, het is een fantastische naam, maar of hij daar voor openstaat, dat weet je niet. Dat zou je aan hem moeten vragen."

Polak laat ook zijn licht schijnen over het mannenelftal van ADO, dat onderaan staat in de Eredivisie en serieus rekening moet houden met rechtstreekse degradatie. "Je moet denk ik één trapje omhoog, daar zit Mohammed Hamdi (algemeen directeur ADO, red.)", zegt de vrouwencoach met een kwinkslag. "Ik denk dat je die vraag aan hem kan stellen, ik denk dat dat het beste is. Het doet mij wel heel veel, laat ik het zo zeggen. Het doet mij heel veel pijn om de club zó laag te zien staan. Het contrast met de vrouwen, waar we het goed doen, dat is een vreemde situatie. Dat is het enige wat bij mij nu speelt. Ik ga me er niet toe laten verleiden om hierop antwoord te geven", aldus Polak.

De huidige coach van de ADO Vrouwen geeft eerlijk toe dat hij in de beginfase moest wennen aan zijn rol als coach van een vrouwenelftal. "In het begin had ik zoiet van: 'Ja, word ik in de maling genomen?' Toen ik gebeld werd dacht ik van: Huh? Ik word voor Bananensplit gebruikt. Ik dacht écht dat ik in de maling werd genomen. Maar uiteindelijk bleek het serieus te zijn. Ik weet dat heel veel mensen tegen mij hebben gezegd: 'Joh, vrouwenvoetbal is niks, het is allemaal maar traag'. Ik had uiteindelijk nog geen twee uur getekend en mijn hele inbox stond vol, de DM van Instagram stond vol en Facebook Manager stond vol. Of ze niet alsjeblieft assistent konden zijn, een trainer zochten of materiaalman konden worden of weet ik het allemaal. Weet je, dat geeft ook aan van: Ga niet eerst stoer doen, maar wees gewoon open en sta er gewoon normaal in", blikt Polak terug op de eerste dagen als oefenmeester bij ADO.

Polak geeft tevens zijn mening over een groot verschil tussen het vrouwen- en mannenvoetbal. Bij de dames lijkt uit de kast komen geen enkel probleem te zijn, iets dat bij de mannen nog zelden voorkomt. "Dat is niet helemaal waar", benadrukt Polak. "Ze hebben er niet lak aan, alleen: het komt op den duur uit. Ze lopen er niet meer voor weg. In het vrouwenvoetbal is niet iedereen daarin bekend. Op den duur zijn ze nu bij ADO wel bekender aan het worden. Maar het gaat erom dat als je een mannelijke speler hebt, die gaat ook boodschappen doen, net als jij en ik. Het zijn normale mensen. Alleen: ze komen wat vaker op televisie, dat is het grote probleem. Die willen daar niet mee geassocieerd worden."

"Aan de ene kant begrijp ik dat wel, maar aan de andere kant denk ik van: ja, je kan beter veel sneller uit de kast komen. Beter dan op een later tijdstip, want dan heb je dat allemaal al gehad. Voordat je op het einde dat nog over je heen krijgt. Maar als je gevoelens voor mannen hebt, wat moet je daar aan doen? Daar kan de persoon niks aan doen. Dat zijn gewoon gevoelens. We moeten eens kappen met dat alibi- en calimerogedrag en weet ik het wat voor termen je hebt. Laat mensen gewoon met rust", zo besluit Polak zijn relaas.

 
Nederland
 
Louis van Gaal
 
Sjaak Polak

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties