Jack van Gelder ziet mogelijkheden voor Oranje: 'Werd eerst hard uitgelachen'
Zaterdag, 10 april 2021 om 10:39 • Mart van MourikLaatste update: 12:09

Jack van Gelder vindt dat Frank de Boer er serieus over moet nadenken om Frenkie de Jong bij het Nederlands elftal centraal in de verdediging op te stellen. In het programma Paniekvoetbal van Ziggo Sport kwam vrijdagavond de rol van De Jong als centrale verdediger bij Barcelona ter sprake, waarna de analist annex presentator oppert om de voormalig Ajacied ook bij Oranje op die positie te laten fungeren. Bovendien ziet Van Gelder overeenkomsten tussen De Jong en de inmiddels gestopte Javier Mascherano.

Toen Van Gelder voorstelde om el Clásico, die zaterdagavond wordt afgewerkt, te bespreken, maakte Jan van Halst van de gelegenheid gebruik om de rol van De Jong bij Barcelona uit te lichten. "Frenkie de Jong staat tegen Real centraal achterin waarschijnlijk, ook al zie ik hem persoonlijk liever op het middenveld staan. Maar ook van achteruit heeft hij zoveel vertrouwen en hij lijdt ook nooit balverlies. Ik kan me voorstellen dat spelers om hem heen zich zekerder voelen. Kijk maar naar Óscar Mingueza: hij is verdedigend niet zo sterk, maar hij voelt zich gewoon zekerder met De Jong naast zich", aldus Van Halst.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Van Gelder sloot zich volledig aan bij zijn collega en vond ook dat de bondscoach van Oranje een plek in het centrale hart van de defensie moet inruimen voor De Jong. "Stel dat hij daadwerkelijk in de driemansachterhoede staat (tegen Real Madrid, red.) en hij doet het goed, dan moet het ook iets zijn waar Frank de Boer over na moet gaan denken. Toen De Jong naar Barcelona ging heb ik gezegd dat het me niets zou verbazen als het een Javier Mascherano 2.0 wordt."

"Eerst werd ik ontzettend uitgelachen", vervolgde Van Gelder. "Maar Mascherano was natuurlijk aan het begin ook een middenvelder en hij is steeds verder naar achter gaan staan. Hij heeft toen bij Barcelona een positie gecreëerd die bij Ajax ook vaak werd ingevuld. Danny Blind schoof in zijn tijd ook heel vaak in en er zijn meerdere spelers bij grote ploegen geweest die inschoven en daarmee een overtalsituatie creëerden. Frenkie de Jong gaat wel een beetje die kant op: een middenvelder die van rol wijzigt en vanuit de achterhoede kan oprukken. Zeg maar een meter of acht à tien meter verder naar achter dan waar Andrea Pirlo stond", besloot hij.

 
LaLiga
 
Kwalificatie WK - Europa
 
Nederland
 
Barcelona
 
Frenkie de Jong

Poll
Moet Frenkie de Jong centraal achterin staan bij Oranje?
Ja
Nee
Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties