UEFA bevestigt: EK-selecties uitgebreid naar 26 spelers
Dinsdag, 4 mei 2021 om 11:18 • Rian RosendaalLaatste update: 11:33

Bondscoach Frank de Boer mag komende zomer drie extra spelers meenemen naar het EK. De UEFA heeft dinsdag bevestigd dat de 23-koppige EK-selecties worden uitgebreid naar 26 spelers. De Europese voetbalbond heeft deze speciale regel ingevoerd met oog op de coronacrisis. De UEFA benadrukt dat tijdens wedstrijden niet alle spelers op de bank mogen plaatsnemen; maximaal twaalf wisselspelers blijven toegestaan. Drie spelers moeten daardoor genoegen nemen met een plek op de tribune.

De UEFA heeft verder besloten dat landen veldspelers mogen oproepen in geval van ziekte of een zware blessure. "De huidige regelgeving staat onbeperkte vervangingen toe in het geval van een ernstige blessure of ziekte voor de eerste wedstrijd, op voorwaarde dat de vervangende speler kan aantonen gezond te zijn", zo klinkt het. In geval van blessureleed mogen keepers gedurende het gehele toernooi worden vervangen.

Het artikel gaat verder onder de video
Highlights | Monaco - Lyon | Depay scoort in duel met 5 rode kaarten
Meer videos

Meer: Struijk wacht voorselectie Oranje af: ‘Ik vind dat ik een complete speler ben’ | Robben niet in beeld bij De Boer: ‘Op dit moment sluit ik het uit’

Tijdens de afgelopen interlandperiode in maart kreeg de UEFA van verschillende bondscoaches al het verzoek om de regel wat betreft het maximaal aantal spelers voor het EK te herzien. Met name de Italiaanse bondscoach Robert Mancini is een warm pleitbezorger van het uitbreiden van de EK-selecties, zeker ook gezien de aanhoudende coronaperikelen. "Wat als iemand positief wordt getest op corona?", vroeg Mancini zich vorige maand af in gesprek met RAI. "Het zou lastig worden een andere speler te selecteren, want die zijn allemaal op vakantie." Hij droeg ook gelijk een oplossing aan: "Het zou een goed idee zijn om de selecties te vergroten tot 25, 26 spelers. Als de UEFA deze beslissing neemt, dan zou ik zeker voor zijn."

De coronapandemie is de voornaamste reden om de deelnemende landen de mogelijkheid te geven om 26 spelers te selecteren voor het EK. Ook de overvolle speelkalender wordt door de UEFA meegenomen in de besluitvorming. Door de coronacrisis zijn veel competities later begonnen, waardoor de meeste spelers die in aanmerking komen voor het EK bijna elke week drie wedstrijden moeten spelen. Inclusief de eindronde van deze zomer maken veel spelers een loodzwaar seizoen door. De UEFA wil de bondscoaches van de EK-landen derhalve tegemoet komen.

EURO 2020, zoals het EK ondanks de verplaatsing naar 2021 nog steeds officieel heet, wordt op 11 juni in gang gebracht door Italië en Turkije. Het Nederlands elftal komt twee dagen later, op 13 juni, voor het eerst in actie tegen Oekraïne. In de poulefase van het EK zijn Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni) de overige tegenstanders van Oranje.

 
Kwalificatie WK - Europa
 
Nederland
 
Frank de Boer

Poll
Een goed idee van de UEFA?
Ja
Nee
Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties