UEFA-baas Ceferin maakt gehakt van 'irrationeel' WK-idee van FIFA
Zaterdag, 29 mei 2021 om 22:03 • Mart Oude NijeweemeLaatste update: 22:15

De UEFA ziet het plan van de UEFA om te onderzoeken of het mogelijk is om elke twee jaar een WK voetbal te organiseren totaal niet zitten. Aleksander Ceferin, de president van de Europese voetbalbond, maakt in de Portugese media gehakt van het idee van Gianni Infantino, zijn collega bij de FIFA. "Het is onmogelijk en een compleet irrationeel idee", aldus Ceferin tegenover het Portugese Record.

"Het is onmogelijk, een totaal irrationeel idee", vervolgt Ceferin over het tweejaarlijkse WK. "Het volgende WK is in 2022 en die daarna in 2026. In 2028 hebben we een Europees kampioenschap dus als er een WK in 2028 komt, zullen de Europese landen er niet aan meedoen. En als de Zuid-Amerikaanse landen de Copa America hebben zullen zij ook niet meedoen. Wat voor WK wordt dat dan? Ik heb echt geen idee waarom we dit nodig zouden hebben."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Nationale federaties hebben vrijdag met het idee van de FIFA ingestemd tijdens een virtueel congres, waarbij 166 landen voor waren en 22 landen tegen stemden. De wereldvoetbalbond gaat het plan daarom onderzoeken. Infantino hoopt met de nieuwe opzet het voetbal te promoten. "We moeten altijd onderzoeken wat we kunnen doen om het voetbal beter te maken, met een open blik", aldus de FIFA-president. "We moeten kijken of het in de speelkalender past, hoe het zit met de kwalificaties. Maar fans willen hoe dan ook meer grote wedstrijden zien. We moeten deze discussie zonder vooroordelen ingaan. Het doel is het voetbal met het oog op de toekomst zo stabiel mogelijk te maken. Daarom moet ook dit bespreekbaar zijn." De voorzitter van de wereldvoetbalbond plaatst wel meteen een kanttekening. "Het sportieve zal leidend zijn, niet de commercie."

De KNVB was een van de 22 federaties die tegen het plan stemde en krijgt nu dus steun van de UEFA. "Kun je je voorstellen hoe het is voor spelers om elk jaar een toernooi van één maand te hebben?", aldus Ceferin. "Ze krijgen steeds meer blessures, omdat de voetbalkalender al zo vol zit. Dit is een politiek idee, maar in de realiteit zal dit idee geen enkele steun krijgen."

Eerder deze week maakte de voetbalbond van Saoedi-Arabië al bekend voorstander te zijn van een tweejaarlijks WK. De oliestaat uit het Midden-Oosten diende bij de FIFA een voorstel in voor een haalbaarheidsstudie. "Wij geloven dat het voetbal op een belangrijk kruispunt staat", vertelt bondsvoorzitter Yasser Al-Misehal. "Het is tijd om te herzien hoe de structuur van het voetbal wereldwijd in elkaar zit, en tijd om te kijken wat het beste is voor de toekomst."

 
Wereldkampioenschappen

Poll
Ben jij voorstander van een tweejaarlijks WK?
Ja
Nee
Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties