Scherpschutters hadden paraglider bij Duitsland - Frankrijk in het vizier
Woensdag, 16 juni 2021 om 18:15 • Daniel Cabot KerkdijkLaatste update: 18:18

Vlak voor de aftrap van het EK-duel tussen Duitsland en Frankrijk (0-1) vond een opmerkelijk incident plaats. Een paraglider van Greenpeace vloog de Allianz Arena binnen en landde op het veld, terwijl de spelers van Joachim Löw en Didier Deschamps klaar stonden om de wedstrijd te beginnen. De paraglider, die een motortje op zijn rug droeg, vloog rakelings over het publiek nadat hij de kabel van de zwevende camera had geraakt, en plofte daarna op het veld neer.

Bij de mislukte protestactie van Greenpeace zijn meerdere toeschouwers gewond geraakt, zo maakt de UEFA bekend. Op beelden is te zien hoe Deschamps moet wegduiken voor materiaal dat in de dug-out neerkomt. Joachim Herrmann, de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, verzekert dat de paraglider doodgeschoten had kunnen worden door scherpschutters. "Toen ze het logo van Greenpeace zagen, besloten ze om niet in te grijpen", legt hij uit aan BILD.

"Maar als ze tot een andere conclusie waren gekomen en dachten dat dit een terroristische aanslag kon zijn, dan had het de activist mogelijk zijn leven gekost." Rondom EK-duels geldt een vliegverbod boven de Allianz Arena. Het gebruik van vuurwapens door de politie is gerechtvaardigd als deze regel wordt overtreden. "Deze actie was totaal onverantwoordelijk op alle mogelijke manieren. Ik veroordeel Greenpeace daar ook voor. Dit heeft niets te maken met milieubescherming", benadrukte Herrmann.

De UEFA zegt dat de autoriteiten vervolgstappen zullen nemen na 'de roekeloze en gevaarlijke' actie. "Door deze ondoordachte actie, die zeer ernstige consequenties kon hebben voor een groot aantal mensen, zijn meerdere toeschouwers gewond geraakt en naar het ziekenhuis overgebracht. De autoriteiten zullen de benodigde actie ondernemen."

Greenpeace liet weten dat de actie ging om een protest tegen Volkswagen, een van de sponsoren van het EK. Op de gele parachute stond de naam van de milieuorganisatie en de tekst Kick out oil!. Het was volgens Greenpeace de bedoeling dat de paraglider een bal op het veld in het stadion van Bayern München zou gooien en daarna weer zou wegvliegen.

"Dit protest was niet bedoeld om het spel te verstoren of mensen te verwonden", meldt Greenpeace via sociale media. "We hopen dat iedereen in orde is en dat niemand ernstig gewond is geraakt. De acties van Greenpeace zijn altijd vreedzaam en geweldloos. Helaas verliep niet alles volgens plan met deze campagne."

Televisiekijkers kregen niets mee van het incident, maar op Twitter verschenen beelden die fans en journalisten in het stadion hadden gemaakt. "Ik kan niet geloven dat ik dit zojuist heb gefilmd", schreef één van hen.

 
EK 2020
 
Duitsland
 
Frankrijk
 
Didier Deschamps
 
Joachim Löw

>
European Championship
Frankrijk
1
0
Duitsland
Dinsdag, 15 juni 2021 om 21:00
Meer nieuws
   
00:00
00:00
In de wandelgangen: Juventus bereikt akkoord met Santos
8
   
23:57
23:57
Estavana Polman reageert op mogelijke nieuwe functie voor Van der Vaart
31
   
23:54
23:54
V/d Gijp: 'Hij moet beseffen dat hij vijftien goals en assists moet verzorgen'
17
   
23:45
23:45
'Barcelona maakt eind aan transferperikelen en wil duo alsnog behouden'
6
   
22:46
22:46
Pablo Rosario en Justin Kluivert winnen niet van scorende Giroud en co
7
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties