Irak bevestigt de komst van Dick Advocaat als bondscoach
Zaterdag, 31 juli 2021 om 18:26 • Mart Oude NijeweemeLaatste update: 18:34

Dick Advocaat is de nieuwe bondscoach van Irak, zo meldt de nationale voetbalbond via de officiële kanalen. De 73-jarige oefenmeester geeft daarmee een gevolg aan zijn trainerscarrière, nadat hij in december vorig jaar aangaf te stoppen als clubcoach. Advocaat leidde Feyenoord het afgelopen seizoen naar de voorronde van de Conference League. Het wordt voor Advocaat zijn 24e klus als trainer in 41 jaar tijd.

De interesse van de Iraakse voetbalbond in Advocaat sijpelde zaterdag door en bleek serieus, daar hij afgelopen weekend met enkele functionarissen van de bond een afspraak had in Spanje. Advocaat is de opvolger van Srecko Katanec. De voormalig bondscoach van Slovenië diende vorige maand zijn ontslag in nadat hij aangaf zes maanden geen salaris te hebben ontvangen. Katanec laat het er echter niet bij zitten en heeft de zaak inmiddels aan het licht gebracht bij de wereldvoetbalbond FIFA.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Advocaat moet Irak naar het WK in Qatar zien te loodsen. Het land overleefde de eerste groepsfase door als nummer twee in de poule te eindigen achter Iran. Irak was met 0-1 te sterk voor Hong Kong en versloeg Cambodja met 4-1. In de volgende ronde is op 2 september Zuid-Korea de eerste tegenstander. Vijf dagen later moet Advocaat kennismaken met de beroemde derby tegen Iran. Ook Syrië, Libanon en de Verenigde Arabische Emiraten behoren tot de groep. Bij de Verenigde Arabische Emiraten is Bert van Marwijk momenteel de eindverantwoordelijke.

De Iraakse voetbalbond kwam bij Advocaat uit na een lange zoektocht, schreef Soccer Iraq. In eerste instantie werd ingezet op de komst van Carlos Queiroz, maar toen de voormalig bondscoach van Iran en zijn zaakwaarnemer niets van zich lieten horen, werd doorgeschakeld naar Advocaat. IFA-president Ayad Bunyan reisde vervolgens naar Madrid om de onderhandelingen met Advocaat af te ronden.

De rentree van Advocaat als trainer is enigszins opmerkelijk, daar hij in december min of meer zijn afscheid aankondigde als trainer. Hij vermeldde er echter wel bij dat het om trainersklussen bij clubs ging. De oefenmeester vocht na afloop van zijn laatste wedstrijd bij Feyenoord tegen zijn tranen nadat hij de Rotterdammers ten koste van FC Utrecht naar de Conference League had geloodst. Het wordt voor Advocaat zijn negende klus als bondscoach, na Nederland (drie keer), de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België, Rusland en Servië.

 
Nederland
 
Dick Advocaat

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties